У реду за јуан: шта је разлог дефицита кинеске валуте

0
валуте

Фото: Глобал Лоок Пресс/Кеистоне Пресс Агенци/Цфото

Руске банке су се у марту и почетком априла суочиле са проблемом дефицита у јуанима. Испоставило се да је тренутно најпопуларнија валута на Московској берзи била веома тражена, а понуда је тешко дочекала. Један од резултата је била нагла апресијација кинеске валуте, која је престигла стопу апресијације долара и евра. Стручњаци ситуацију приписују великој тражњи за јуаном у привреди, али сматрају да проблем дефицита треба решити. Међутим, за будућност је неопходно размотрити алтернативне шеме за засићење привреде валутом главног трговинског партнера Русије, за Известију истражује Дмитриј Мигунов.

Након увођења санкција Русији 2022. године и преласка дела спољне трговине на валуте алтернативне долару, јуан је почео брзо да узима маха на домаћем девизном тржишту. Ако је крајем прошле године „Кинез” био лидер по обиму трговања на Московској берзи само одређеним данима, онда је крајем фебруара заузео укупно прво место. У марту је обим трансакција поставио нови рекорд – 2 трилиона рубаља. Није изненађујуће, јер се сада до половине трговине између Руске Федерације и Кине одвија у јуанима. Али заједно са овом преоријентацијом, од виталног значаја за економију земље, дошли су и проблеми.

Чињеница да у Русији нема довољно јуана пријављена је још у јануару, а проблем је настао пред новогодишње празнике. Банка Русије, која редовно продаје јуане из међународних резерви у оквиру имплементације фискалног правила, истовремено је тржишту понудила нови инструмент – своп у јуанима . Шема је постала посебно популарна у другој половини марта, када је статистика Централне банке забележила нагли пораст куповине од банака. Ако су 24. марта путем размене купили 4,8 милиона јуана, онда је до 4. априла тај износ порастао више од 500 пута – до 2,8 милијарди.

Прочитајте још:  Отрежњујуће британске претње

Дакле, чак ни велика продаја по правилу буџета није могла у потпуности да засити тржиште. То је одмах утицало на девизно тржиште: 7. априла кинеска валута је премашила психолошки важну ознаку од 12 рубаља. Од почетка године раст је премашио 20%, знатно више него у случају долара и евра, који су такође значајно ојачали.

Иако је више пута речено да на руском тржишту има више него довољно ликвидности у јуану, проблеми се могу објаснити природом кинеске валуте. Јуан заузима много мање место у међународним трансакцијама и стога је више подложан флуктуацијама (као и свака валута или роба са релативно ниском ликвидношћу). Неколико великих трансакција или кретања капитала могу изазвати локални дефицит или, обрнуто, вишак валуте у систему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Локални недостатак ликвидности

Руско тржиште сада пролази кроз тежак период, с обзиром на слабљење рубље у односу на главне валуте. Недостатак пријатељског јуана може значајно да погорша ове проблеме. Колико су те тешкоће велике и како се могу решити?

Према Андреју Маслову, аналитичару ФГ Финама, јуан је у целини постао популаран у трговини у Русији, престигавши евро по обиму трговине прошле јесени. Руским комерцијалним банкама и предузећима која са њима раде требају све веће количине ових новчаних јединица. Обични Руси, по његовом мишљењу, још не осећају дубоку потребу да купују јуане, што донекле поједностављује ситуацију.

– Уопштено говорећи, кинеска валута је освојила своју нишу, али не међу обичним грађанима, већ међу инвеститорима. Такође, Кина је значајно повећала своје присуство на руском тржишту, а за куповину кинеске робе и услуга потребан је јуан. Дакле, наравно, предузећима су потребне велике количине јуана“, објашњава он.

„Недостатак текуће ликвидности у јуанима је последица локалних узрока, али је генерисан фундаменталним факторима“, објашњава аналитичар ТелеТраде Владимир Коваљов. — Постоји општи стратешки заокрет ка већој употреби кинеске валуте у вези са „заокретом на исток“ спољноекономске активности услед западних санкција. Повећава се промет добара и услуга из Средњег краљевства и, сходно томе, употреба кинеске валуте. Позива се да повећа своју улогу у обрачунима са трећим земљама. Јуанизација је најављена од 2023. за Фонд националног богатства (НВФ). У његовом саставу ће преовладати јуан са учешћем од 60%, а 40% би требало да заузима злато.

Прочитајте још:  Ово мора у затвор – Зорана: Рио Тинто шанса Србије, ви сте надриеколози

Међутим, према његовим речима, реконфигурација се у великој мери ради „из точкова“, без устаљене и поуздано предвидљиве размере, тржиште је у процесу формирања. Дакле, у одређеним моментима на њему може доћи до недостатка такве специфичне ликвидности.

– Од извесног значаја у тренутној ситуацији, изјава Министарства финансија од 5. априла да је од 7. априла продаја јуана из НВФ-а по „буџетском правилу” за попуну трезора смањена за 38% – на еквивалент 3,7 милијарди рубаља дневно са 5,4 милијарде рубаља. Можда је то допринело жељи банака да се додатно опскрбе јуанима, напомиње аналитичар.

Како год било, проблем није системски и непотребно негативан: мало је вероватно да уопште постоји суштинска несташица јуана у банкарском систему, сматра експерт.

Привремено погоршање

Руски извоз у НРК, са могућношћу добијања ове валуте од ње, много је већи од увоза, који посебно захтева јуан. Према подацима кинеске Генералне управе царина, коју цитира Сеаневс, Русија је у периоду јануар-фебруар 2023. године Кини продала робе у вредности од 18,65 милијарди долара, што је за 31,3 одсто више него у истом периоду 2022. године, а увезла је робе у вредности од 15,04 милијарде долара. , што је повећање од 19,8% током овог периода.

„Дакле, ако делимично вршимо плаћања у националним валутама, као што се дешава у пракси, прилив јуана може бити већи и већи од потребе за њиховим коришћењем. Делимично су акумулиране у резервама, али се потенцијално могу послати на тржиште ако је потребно, прецизирао је Коваљов.

Стручњаци сматрају да организација валутних свап линија између Централне банке Руске Федерације и Народне банке Кине може бити дугорочно решење проблема. Имајте на уму да ову шему редовно користи у интеракцији са другим централним банкама Федералне резерве САД , што повећава обим таквих линија у случају погоршања ситуације на светским тржиштима. На много начина, ови алати су помогли да се избегне потпуно катастрофалан развој догађаја током глобалне финансијске кризе 2008. године.

Прочитајте још:  Нападнут аеродром у Израелу, настављени сукоби, претња копненим нападом

— Постоји могућност брзог допуњавања банкарског система кинеском валутом директно преко своп линија између централних банака. Пракса таквих операција је разрађена. Конкретно, током оштрине недавне банкарске кризе у Сједињеним Државама, највеће светске централне банке су обезбедиле свап линије у доларима, приметио је Коваљев.

Али коришћење такве шеме има своје потешкоће: да бисте закључили размену, потребна вам је сагласност кинеске централне банке, која не жури да повећа снабдевање јуана другим земљама, укључујући Русију.

– Генерално гледано, на руку игра и чињеница да Кина наставља да купује руске енергенте – ако се руски гас или нафта делимично или у потпуности плаћају у јуанима, то ће помоћи повећању обима јуанске ликвидности у банкама. Међутим, и поред честих прича да ће се руским гасом трговати у јуанима, још увек нема значајнијег помака по овом питању, а сама чињеница плаћања у јуанима не значи да ће они стићи до банака, сматра Маслов.

Истовремено, према речима Коваљева, тренутна ситуација је пример локалне привремене неравнотеже у потражњи и понуди јуана на тржишту, „превазиђеном оперативним прилагођавањем постојећих механизама“.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *