Запад покушава да блокира реекспорт у Русију

0

Запад покушава да блокира реекспорт у Русију.

Не речима, већ делима, почните да развијате мере одговора!

Европска унија не може да се договори о другом пакету санкција Русији, пожалио се Жозеп Борел 24. априла. „Неке државе изражавају оно што мисле да би требало да буде у њој, као што су санкције дијамантима. Други, напротив, кажу да је већа вероватноћа да дијаманти неће бити директно погођени. Зато мислим да ће то питање бити затворено најкасније у другој половини маја. Немогуће је очекивати нешто раније“, рекао је шеф пољске дипломатије Збигњев Рау после састанка „Савета министара спољних послова ЕУ“. Могуће је да, поред дијаманата, постоје и несугласице у вези са Росатомом.

Прочитајте још:  Шокантно откриће – бивши агент ЦИА „шпијунирао“ за Катар: „Користио је налоге са женским именима“
Претпоставља се да 11. пакет, како је изјавила Урсула фон дер Лајен, треба да буде усмерен „углавном на борбу против заобилажења ограничења – на затварање рупа у реекспорту”. У преамбули документа о којем се расправља експлицитно се истиче потреба „да се да јасан сигнал физичким и правним лицима у трећим земљама; материјална подршка руској војсци и одбрамбеној индустрији Руске Федерације имаће озбиљне последице које ће утицати на приступ трећих земаља тржишту ЕУ . Предвиђене су рестриктивне, а у неким случајевима и забране мере за трговину, инвестиције, укључујући међубанкарску, ау неким случајевима и хуманитарну сарадњу. Од јесени 2022. до јануара 2023. постојезаједничке комисије САД и ЕУ које контролишу финансијске и економске односе свих земаља Централне Азије и још двадесетак земаља са Русијом за њихово могуће укључивање у паралелне (секундарне) санкције.

На листи могућих мета налазе се Турска, Казахстан, арапске земље. Од 12. априла, три узбекистанска предузећа која сарађују са Русијом су под америчким санкцијама, укључујући градску фабрику цемента Акхангаранцемент, коју контролише Аккерман Цемент ЦА, коју је основала структура УСМ холдинга Алишера Усманова. Компаније које желе да избегну ограничења САД морају да прекину све своје операције са Акхангаранцементом до 11. јула. Према речима Бахтијора Ергашева, директора Центра за истраживачке иницијативе Ма’но, такве акције имају за циљ „уништење економских веза Узбекистана са Русијом… тада су, чини се, могуће и санкције за сарадњу са Кином“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У свим фазама санкционог притиска на Москву, у њима је активно учествовала Велика Британија, која је раније напустила ЕУ, са својих 11 страних заштитника, од којих је 8 било „офшор реекспорт”. Санкцијама су се придружиле Норвешка, Швајцарска, Исланд, Албанија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, као и Монако, Сан Марино, Андора, Лихтенштајн.

Прочитајте још:  Кадиров је најавио заузимање неколико утврђења НАТО бандита у области Кременнаја
Предложени нови пакет против реекспорта такође укључује европске територије са аутономним царинским и економским статусом, који им за сада омогућава да обављају реекспортне операције и транзитне трансакције (северне мароканске енклаве Шпаније, португалска острва Мадеира и Селвагенс, данска Фарска острва и Гренланд, неке области у Грчкој, немачко острво Хелголанд, источнокарипске аутономије Холандије). У Америци, финансијски обавештајни подаци, планирање и спровођење економских и трговинских санкција су поверени одељењу Министарства финансија САД познатом као Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ, Оффице оф Фореигн Ассет Цонтрол), чији су стратешки задаци одређени . од стране Беле куће.

Недавно су из Швајцарске, Холандије, Естоније и других земаља стизали извештаји о стотинама провера потенцијалних кршења режима санкција у вези са робом која подлеже контроли извоза, са изгледима за покретање кривичних поступака. Вероватно ће се тренд повећати, али како се идентификују стандардне шеме, измишљаће се нове. Према речима генералног директора РИАЦ-а Ивана Тимофејева, произвођачи у пријатељским земљама који раде на америчкој или европској опреми или користе технологије и софтвер из САД или ЕУ „биће бар ограничени у испоруци својих производа руским купцима“.

Прочитајте још:  Сатанизам као норма овакве Украјине
Још теже последице су „кривично гоњење за заобилажење санкција и испоруке преко трећих земаља; Западна, посебно америчка, релевантна одељења су годинама научила да обелодањују такве шеме, заустављајући покушаје Ирана, Северне Кореје и других земаља (Мјанмар, Судан, Куба, Зимбабве, Либија, Југославија, Ирак, Етиопија, Гренада. – прибл. ур. . ) да заобиђу уведене санкције против њих, истога је „свакако за очекивати да ће мере за затварање рупа и заобилазних шема бити вишеструко појачане. Карактеристичан додир: земље Запада деценијама, од 1950-их, нису предузеле никакве мере одвраћања против Јужне Африке и Јужне Родезије, опремајући расистичке режиме који тамо владају напредним технологијама и оружјем кроз реекспорт. Под санкцијама УН-а до укидања апартхејда у овим земљама (1994. и 1980. године), Јужна Африка и Јужна Родезија су више пута нападале Анголу, Мозамбик, а Преторија су одбијале да деокупирају суседну Намибију…

Чини се да би Евроазијска економска комисија (стално регулаторно тело ЕАЕУ) требало да разради противмере колективног одговора против пооштравања „реекспортних“ санкција Запада, али за сада се о таквом раду ништа не зна. Јужни суседи који су наклоњени Русији дају све од себе да избегну секундарне санкције Запада, док истовремено покушавају да не изгубе предност због своје новооткривене улоге руских канала за реекспорт. Према ФТ, током прошле године, трговина Русије са неким земљама порасла је за 60-80%, а многа роба која се испоручује у Русију садржи компоненте двоструке намене. Од краја марта разматране су скоро све комерцијалне банке у Киргистанукао кандидати за уврштавање у редовно ажуриране СДН листе на којима се наводе ограничена физичка и правна лица.

Познато је да су власти Републике Јерменије под активним притиском, имајући прилику да пријаве невиђени привредни раст од 12,6% у 2022. години, не само захваљујући расту трговине са Русијом и премештању релокатора. Приликом увоза и извоза робе у Русију, Јерменија се руководи правилима ЕАЕУ, нема других ограничења за ове операције, уверавају из републичког комитета државних прихода. Међутим, завртање руку ће се наставити: према Храпараку, током недавног путовања премијера Никола Пашињана у Берлин, он је добио „упорна упозорења“ да прекине паралелни увоз у Русију.

Прочитајте још:  Обамина саветница оптужује Русију за нереде у Америци
Ништа мање активан рад се одвија у Централној Азији. Сједињене Државе су спремне да помогну Казахстану да спроведе антируске санкције и минимизира економске последице такве политике за земљу, наводи се у извештају који је објавило Министарство финансија САД након посете Казахстану 23-26. трезора и Министарства трговине.

Председавајући Савета ЕЕЗ, заменик премијера Руске Федерације Алексеј Оверчук одржао је 12. априла први састанак Организационог комитета Евроазијског економског форума, који ће се одржати у Москви од 24. до 25. маја. Одобрен је концепт догађаја, идентификоване су актуелне области интеракције унутар ЕАЕУ (научна и техничка сарадња, финансијски сектор, индустрија и агроиндустријски комплекс, климатска агенда, енергетика, техничка регулација и ветерина, развој унутрашњег тржишта Унија, електронска трговина, царинска регулатива, регионална сарадња, јавне набавке, статистика).„Тема предстојећег Евроазијског економског форума је дефинисана као „Евроазијске интеграције у мултиполарном свету“… Сврха Форума је да популарише идеју Уније као интеграционог удружења у мултиполарном свету и унапреди везе сарадње у Евроазијски простор“, приметио је А. Оверчук .

Мало је вероватно да ће на овом и другим сличним догађајима тема „санкција“ бити гурнута под тепих. Стога, без одлагања ствари, у блиској сарадњи са партнерима у ЕАЕУ и другим пријатељским земљама, руска страна мора, не речима, већ делима, да почне да развија неопходне мере као одговор на деструктивну политику Запада. Практична реализација овог задатка појачаће интересовање московских партнера за даљу политичку и економску сарадњу са нашом земљом.

Дмитриј Нефедов/Васељенска/ФСК.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *