Косово постаје чланица Савета Европе. У Београду су увређени…

1
војни експерт србија и косово

војни експерт србија и косово

Косово постаје чланица Савета Европе. У Београду су увређени…

Време које је Запад доделио Србији за спровођење ултиматума убрзано се смањује. До јуна је остало мање од два месеца, што је по стандардима историје трептај ока. Вашингтон, Брисел не сумњају да ће све ићи по њиховом плану.

Прочитајте још:  СРБИЈО, ГЛЕДАЈ И ПЛАЧИ, ОВИ ЋЕ НАМ ОДЛУЧИВАТИ О СУДБИНИ! Багра покупљена са дна, послата у Народну Скупштину
Власти самопроглашеног Косова одржале су 23. априла „локалне изборе“ у четири општине на северу покрајине (Зубин Поток, Звечан, Лепосавич и Северна Митровица), где Срби чине огромну већину становника. Срби су бојкотовали ову емисију, а Албанци су “победили” у све четири општине. Дан раније, специјални представник САД за Балкан Габријел Ескобар рекао је да ће САД признати резултате без обзира на све. Сличне говоре одржао је и један број званичника из земаља Старог света.

24. априла одржано је гласање о питању пријема Косова у Савет Европе. Представници 33 земље гласали су за, седам је било против (Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска), а шест је било уздржано (Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина, Јерменија и Босна и Херцеговина). Тако је апликација Приштине одобрена, а онда Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) мора да донесе одлуку. Нема сумње каква ће ова одлука бити.

А. Вучић је одлуку Савета Европе назвао „великом срамотом” и истакао: „…никада се није десило да у Савет Европе буде примљена непризната држава или држава која има проблеме у вези са територијалним интегритетом. ” Заиста, Запад је још једном показао да игнорише све норме међународног права, чак и да их исмејава. Уосталом, они који су допринели одлуци о пријему Косова у Савет Европе нису могли да не знају да овај самопроглашени ентитет није пуноправан и пуноправан ентитет, чак ни у ЕУ Приштину не признаје Шпанија, Кипар, Румунија, Грчка и Словачка. Међутим, то није спречило посљедњу двојицу да се уздрже од гласања, што је заправо значило сагласност на усвајање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Атински сиртаки се могао и очекивати, али је позиција низа других земаља изазвала огорчење и разочарење у Београду. Прво, то се тиче суседне „братске“ Црне Горе, чије су власти подржале кандидатуру за Косово. Иако је то само на први поглед неочекивано – Подгорица дуго и отворено следи западне смернице, премијер Дритан Абазовић је по националности Албанац и уложио је много напора да прошири сарадњу са Приштином.

Прочитајте још:  Хрватски дипломата Шнајдер врбовао политичаре и НВО борце
Али став Кијева, који је одбио да подржи територијални интегритет Србије и уздржао се од гласања (после тражене паузе за консултације са америчким саветницима), изазвао је налет емоција. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић није крио иритацију: „Знате ли са каквим напорима гласамо за осуду нарушавања територијалног интегритета Украјине у свим резолуцијама?.. Морамо заштитити територијални интегритет Украјине или Босне и Херцеговине, уништавају наше националне интересе, јер на тај начин уништавамо односе са Русијом, а они се уздржавају?“Србија је, према Дачићевим речима, пре овог гласања увек подржавала Кијев по том питању, а често и на штету сопствених националних интереса. Он је напоменуо да такве акције Кијева могу да промене позицију Београда у вези са питањем територијалног интегритета Украјине, јер „у питањима међународних односа Србија настоји да се придржава принципа реципроцитета “ .

Дан после гласања у Савету Европе, Вучић је рекао да Београд његове резултате доживљава као „веома важне“, а Влада Србије је већ одлучила да крене у израду Спољнополитичке стратегије која ће јасно дефинисати односе са другим земљама по принципу реципроцитета. Према речима председника, промене ће бити „не тектонске, већ дубоке и значајне… више поштујемо оне који су пријатељски настројени ”, рекао је Вучић. Истовремено, председник је признао: „Ми нисмо земља која ће променити све односе са целим светом за дан или ноћ. Било је разочарења… Србија никада није била уздржана по питању интегритета Украјине… Ако неко не поштује територијални интегритет Србије, зашто да поштујемо њихов интегритет?“

Овде је потребно узети у обзир да су кијевске власти потпуно изгубиле везу са реалношћу и превазишле границе не само дозвољеног, већ и замисливог. Још један доказ ове медицинске чињенице је „приручник” који је украјинска амбасада у Београду, по налогу свог Министарства спољних послова, крајем априла послала водећим српским медијима. „Упутство“ каже како правилно писати о томе шта се дешава у Украјини: које формулације и термине користити, а шта не.

Уредба Министарства спољних послова Украјине српским медијима

Уредба Министарства спољних послова Украјине српским медијима

Прочитајте још:  Како је шифра за Фејсбук завадила опозицију и зашто се Ћута "излоговао" из Зеленовићеве странке?
Према речима кијевског МИП-а, српски медији би у односу на догађаје у Украјини требало да користе само синтагму „ничим изазвана руска војна инвазија великих размера на Украјину”. И у истом тону: „Руски рат у Украјини је геноцид у сваком погледу“, „привремено окупиране украјинске територије“ и „агресивни рат Русије против Украјине изазвао је прехрамбену и енергетску кризу“.

У почетку су се уредници смејали, погрешивши имејл за лажњак или цитат из преписке на друштвеним мрежама између украјинских избеглица, који су у исто време прилично претерали. Међутим, украјинска амбасада је потврдила: „Примљени мејл је оригиналан. Поента је у томе да медији приликом припреме текста или извештаја треба да користе терминологију која се односи на рат у Украјини у исправном облику.

Прочитајте још:  Ухапшен Раста: Медији тврде у стану му нађен килограм опојних супстанци!
Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник српског листа Вечерње новости и власник политичке публикације Печат, назвао је то документом без преседана. „То је управо оно што смо једном себи замислили у својој машти, покушавајући да разумемо како би новоговор могао да изгледа у орвеловској визији “, рекао је он. Према његовим речима, „ово је јасан знак о каквом режиму је реч“. Познати новинар је рекао:„Ова листа концепата се користи у западним мејнстрим медијима више од годину дана. Ово је нови израз русофобије, клиничке дијагнозе која се више не скрива већ је постала пожељан однос према Русији и руском народу. Западне демократије које се заклињу у објективност и слободу говора понашају се као план у складу са пропагандним центрима каквих није било од Другог светског рата и нацистичке Немачке .

Важно је напоменути да је у том контексту председник скупштинског одбора за спољну политику Борко Стефанович поднео нацрт резолуције о увођењу санкција Русији. Према његовим речима, санкције су неопходне јер ситуација угрожава виталне и државне интересе Србије. Одбијање земље да се придружи санкцијама је оптерећено стагнацијом инвестиција. Поред тога, према његовим речима, Србија ће увођењем санкција добити „бар делимично најбољи европски план за решавање проблема Косова и Метохије”.. Ово је став политичара који је од 1999. године четири пута радикално мењао политичке ставове. У 2011. години управо је Б.Стефановић потписао седам споразума са Приштином, након чега је палицу преузео премијер Ивица Дачић, који је потписао Бриселски споразум. Следећи премијер у Влади Србије био је Александар Вучић, који је тим путем наставио и касније као председник. Ово је начин узастопне предаје положаја.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Нема трговине Косово за Донбас
Наредна рунда разговора Београда и Приштине заказана је за 2. мај у Бриселу. Председник Вучић је строго изјавио: „Ми им кажемо пре 2. маја и наставићемо после: немојте ни да сањате да ћете моћи да протерате или уништите Србе на било ком делу Косова и Метохије или било где другде. У овом случају, знамо шта да радимо.”. Подсетимо, Београд је у јануару ове године посетила делегација представника Сједињених Држава, Француске, Немачке и ЕУ. Њихов циљ је био да убеде српско руководство да пристане на француско-немачки план поравнања у замену за убрзање интеграције са ЕУ. Односно, предложено је да се одобри улазак Косова у УН, што је заправо значило признање независности овог региона. Председник Одбора за питања Косова и Метохије Скупштине Србије Милован Дрецун тада је предложену опцију евроатлантског решења назвао неприхватљивом. Међутим, А. Вучић га је исправио: „Неприхватљиво, али не можемо тек тако да одбацимо . “ У фебруару је договорен документ под називом „План за нормализацију“, а у посебној клаузули стоји да Србија неће имати приговор на чланство Косова у међународним организацијама.

Није Београд тај који одређује правила ове игре, а Србија нема полуге да утиче на ситуацију. Вучић је недавно поновио: „Као главнокомандујући, гарантујем вам да Србија неће у НАТО или било који војни блок . И баш ту: зарад будућности, вреди успоставити блиске односе са онима који су напали земљу 1999. године. Напоменуо је и да не може да иде против избора свог народа, морају да постоје неке црвене линије. „Ово је линија љубави према Србији, линија слободе коју никада никоме не смемо да дамо, па ће Србија да се брани, брани своје небо, брани своју земљу и брани свој народ“, патетично је резимирао шеф државе .

Антон Веселов/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Косово постаје чланица Савета Европе. У Београду су увређени…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *