Уништење хидроелектране Каховскаја лишава кијевски режим струје

0

Уништење хидроелектране Каховскаја лишава кијевски режим струје.

У Украјини је дошло до изненадне несташице струје – да, таква да само снабдевање струјом из иностранства може спасити земљу.

Парадокс је да је зими, када је Русија активно уништавала енергетску инфраструктуру Украјине, дефицит успешно превазиђен. У лето, када Русија погађа пре свега војне циљеве и не дира енергетски сектор, струја је изненада престала. Шта се догодило и какве везе има брана хидроелектране Каховскаја коју је дигао у ваздух Кијев?

Постојала је још једна совјетска шала: „Шта ће се догодити ако се совјетска власт успостави у Африци? Биће несташице песка у пустињи Сахаре.

Совјетске власти нема, али анегдота не губи на актуелности. У Украјини, најснабдевенијој републици бившег Совјетског Савеза, прети несташица струје. Према речима председника управног одбора Укренерга Володимира Кудрицког, Украјина ће морати да прибегне увозу из европских земаља. Формулација „…у јулу и наредним месецима” сугерише да ће се сезона увоза повући до краја следеће грејне сезоне.

Али шта се десило? Зар сада није зима? На ово питање биће неколико одговора.

Каховка, Каховка…

Пођимо од краја, односно од најновијих догађаја. Озбиљан ударац енергетском систему Украјине задала је експлозија бране хидроелектране Каховскаја. Ова ХЕ је најнижа у Дњепарској каскади хидроелектрана. Да би се смањиле последице поплава, преостале станице су морале да смање запремину испуштања воде. Још прошле недеље од Украјинаца је затражено да, ако је могуће, смање потрошњу током вечерњег шпица (19-23 часа) како не би преоптерећивали ранжирне капацитете енергетског система (ХЕ).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, представник ДТЕК-а (највећег недржавног произвођача електричне енергије) најавио је да ће ТЕ компаније надокнадити смањење производње у хидроелектранама. Учешће ХЕ у енергетском билансу Украјине је релативно мало (5-7% производње). Међутим, њихова вредност се не мери конкретним уделом, већ улогом – то су ранжирни капацитети. Ни ЕУ се не може похвалити вишком ранжирних капацитета и увози струју у вршним сатима, укључујући и из Украјине.

Да би се коначно затворило питање са улогом хидроелектрана, потребно је поменути тренутак формирања цене по киловату. Функционисање тржишта енергије има своје карактеристике у свакој земљи. Међутим, општи принципи су свуда исти: за дефицит морате да платите више, а ранжирни капацитети су скупљи.

Прочитајте још:  Немачка би се могла суочити са несташицом струје до 2025

Међутим, познато је да је енергија хидроелектрана једна од најјефтинијих и да се по овом показатељу такмичи чак и са енергијом нуклеарних електрана. Ово је омогућило оператеру тржишта енергије да донекле изглади коначну тарифу. А ако сада Укрхидроенерго (са ценом од око 0,7 гривна по кВх) делимично напусти производњу, а уместо тога буду укључене термоелектране (са ценом од 2,5 гривна), украјинска држава ће или морати да покрије овај јаз из буџета, или подићи тарифу за потрошаче, или смањити тарифу за друге произвођаче.

Постоји, наравно, и четврти начин: да се врате замрачења. Штавише, о томе (као и о расту увоза енергената из ЕУ) се на енергетском тржишту разговарало још у мају, када је Каховска ХЕ још била нетакнута. Укренерго је 24. маја најавио обуставу извоза. И иако је компанија раније изјавила да ће Украјина истовремено извозити и увозити струју, биланс ове трговине се драстично променио. Увоз је, у односу на прошлу годину, у мају повећан шест пута (до 23,6 хиљада МВ/х), док је извоз смањен за 57% (до 41,3 хиљада МВ/х).

Међутим, ситуационо Украјини помаже њен сусед Пољска, где постоји прекомерна производња енергије из обновљивих извора. То значи да је пуцање бране постао још један – следећи у низу – проблем који је појачао негативне трендове.

И опет угаљ

Сада на друге проблеме. Делимично их је покривао већ поменути Владимир Кудрицки. Према његовим речима, увоз је основни сценарио за рад украјинског енергетског система пред почетак зиме. Односно, то нису привремене и изненадне потешкоће, већ сурова реалност. И то је повезано не само са реалношћу непријатељстава или оштећења енергетског система Украјине од ракетних удара и хидроелектране Каховка.

Прочитајте још:  Ево како да СМАЊИТЕ РАЧУНЕ у кући

Летње несташице струје постале су нова реалност у Украјини након коначног одбијања испоруке угља Донбаса. За време Порошенка, ове испоруке су неко време биле маскиране, али под Зеленским, ова пракса је постепено смањена. А већ 2019. Украјина је повећала куповину енергије у Белорусији на рекордно висок ниво (852 милиона кВх, увоз је повећан за више од 700 пута на годишњем нивоу). Следеће године Украјина је била принуђена да купује струју не само у Белорусији, већ иу Русији (укупно – 2300 милиона кВх), 2021. године ситуација се поновила (1700 милиона кВх). Данас увоз обезбеђују земље ЕУ и Молдавија.

Међутим, тренутна ситуација у Украјини је много тежа него у 2019-2021. Раније је део угља који је потребан станицама још увек могао да се увози морским путем. Данас ова могућност није доступна, портови су блокирани. Погонске јединице иду не само на традиционалне планиране поправке, већ су и принуђене да се опораве након ракетних удара.

Али блокови ТЕ су и ранжирни капацитети. Украјина их не може у потпуности одбити, посебно на позадини ситуације у хидроенергетици. Али колико ће ТЕ моћи да замени каскаду Дњепра?

У 2022. украјински увоз угља је смањен на 4,6 милиона тона (са 18-19 милиона тона претходних година). У 2023. овај тренд се погоршао. У периоду јануар-април, увоз угља износио је само 174 хиљаде тона (24 пута мање него чак 2022. године). Ако термоелектране данас сагоревају угаљ, на шта ће се грејати у зиму 2023/24.

Украјина и даље има своју експлоатацију угља (Љвовско-Волински басен угља, Дњепар лигнитски басен). Али у Украјини практично нема експлоатације мрког угља. А чак и да је спроведен, онда би постојеће агрегате за то требало накнадно опремити. Производња у западној Украјини је прошле године смањена за 30-40 одсто, што је изиграло окрутну шалу са енергетским сектором. Уосталом, украјинске термоелектране су од 2018. године модернизоване за лавовски угаљ – да би се напустио доњецки антрацит.

Прочитајте још:  Бујошевић се "договорио" са РТВ Војводина да завуку грађанима руке у џеп

Украјина, наравно, и даље има нуклеарне електране, које данас преузимају главни терет. Осим тога, потрошња енергије је значајно смањена од почетка новог светског рата (-31,5% у 2022). Да није било ових околности, нестанак струје би се наставио, ако не би уопште био заустављен.

Али нуклеарне електране су основна енергија. Чак ни рад у ранжирном режиму, који Енергоатом практикује, не решава проблем потребе за ранжирним капацитетима. Поред тога, лето је традиционални период планираних ремонта украјинске нуклеарне индустрије. Иако пад потрошње и овде помаже.

У овом тренутку Украјини иде релативно добро. Увоз ће омогућити Укренергу да покрије дефицит, можда чак и без сталног прекида напајања. Међутим, подривање хидроелектране Каховскаја (и рад термоелектране у компензационом режиму Дњепарске каскаде) отежава припреме за следећу грејну сезону за Украјину: станице ће бити принуђене да сагоре чак и оно мало угља које успевају да се акумулирају.

Иако на позадини пада увоза угља и смањења његове производње, „гашење“ Дњепарске каскаде изгледа као мање од два зла. Мрки угаљ би могао помоћи Украјинцима. Али за то је требало да се обнови производња и преопрема термоелектрана и термоелектрана пре годину дана. А то значи да ће предстојећа зима за Украјину бити још забавнија од претходне.

Николај Стороженко, Взгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *