Пророчанства Џорџа Орвела.

Рад писца је као добро вино које са годинама постаје само боље.

Џорџ Орвел (1903-1950) је британски писац и публициста кога не би требало представљати руској читалачкој публици. Оцене његових књига у Русији и иностранству су веома високе. Али ево шта је изненађујуће: у вреви актуелних догађаја, људи су почели мање да читају белетристику. И Орвелова дела нису изузетак. У међувремену, чак и онима који су прочитали његова главна дела, било би лепо да им с времена на време освеже памћење. Јер они садрже много трагова који помажу у разумевању актуелних догађаја. И постоји добар разлог за то освежење. 25. јуна ове године навршило се 120 година од рођења писца.

Прочитајте још:  Бос Microsoft Бред Смит: Орвелово друштво тоталног надзора и контроле може се појавити већ 2024.
Право име хероја дана је Ерик Артур Блер . Изостављам биографију писца. Укратко опишите његов поглед на свет. По својим ставовима, Орвел је социјалиста, али истовремено страсно мрзи тоталитаризам. Веома је опозициони према совјетском (стаљинистичком) социјализму. Али ни он не воли много британске социјалисте. Дакле, у Енглеској је крајем претпрошлог века рођен такозвани фабијански социјализам. Огромна већина британских интелектуалаца у првој половини 20. века припадала је фабијанцима. Фабијанизам је добио организациону инкарнацију у облику „Фабијанског друштва“, основаног у Лондону 1884. Присталице фабијанизма су сматрале да трансформација капитализма у социјалистичко друштво треба да се одвија постепено, полако, као резултат постепених институционалних трансформација. Највећи представници фабијанизма:Сидни Веб, Беатрис Веб, Е. Кенан, Џорџ Даглас Хауард Кол, К. Блек, Роберт Блечфорд, Томас Балог, познати писци Бернард Шо и Х. Г. Велс , такође Џон Мејнард Кејнс, Бертран Расел, Вилијам Бевериџ, Ричард Хенри Тони, Едит Незбит .

Али Орвел је био изван Фабијанског друштва. Према речима писца, Фабијанци су били више забринути за интересе промоције Британске империје у свету него за положај обичних људи. На крају се изјаснио као присталица Лабуристичке партије, али ју је и осумњичио за опортунизам. Као резултат тога, Џорџ Орвел је имао своје идеје о социјализму, које се нису поклапале са општеприхваћеним.

Прочитајте још:  У украјинском министарству спољних послова искључени струја и грејање
Многа Орвелова дела су пророчка. Они су као добро вино које постаје само боље са годинама. Посебно се истичу два Орвелова дела: роман 1984 и новела Животињска фарма.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је пре 39 година дошла та мистериозна 1984. часопис Футурист је израчунао да се од 137 пророчанстава писца до тада остварило тачно 100. Орвел, а ако су се обистинила, где тачно? 89% Британаца је рекло да јесу, и јесу, у Британији. Русија се, иначе, није појавила у одговорима. Нека од пророчанстава писца почела су да се остварују одмах након његове смрти. Други се тек сада примењују. И, иначе, у Русији, која је пре тридесетак година кренула на шине капитализма, све се јасније испољавају нека Орвелова пророчанства.

Прочитајте још:  У Шведској нестаје плаћање готовином
У роману „1984“, можда у мањој мери него у дистопијским романима других аутора ( Е. Замјатина, О. Хаксли, Р. Бредбери ), разматрају се питања технике, слике чуда створених научним и технолошким напретком у сфера производње се црта, транспорт, комуникације, живот. Џорџ Орвел скреће пажњу само на два технолошка достигнућа која ће одредити будући светски поредак и живот сваког човека.

Први је нуклеарно оружје . Постојао је већ у време писања „1984“, у роману се помиње локални нуклеарни сукоб. Истина, он не развија ову тему. Још у “Ти и атомској бомби” за Трибуне , написаном након атомског бомбардовања Хирошиме и Нагасакија, Орвел показује да ће Америка изгубити монопол на нуклеарно оружје. Биће доступан СССР-у и, могуће, неколико других земаља. И ово оружје ће постати најважнији фактор у светској политици. Он не искључује могућност трећег светског рата коришћењем таквог оружја, али је склонији да верује да ће нуклеарно оружје постати оружје одвраћања и одвраћања.

Прочитајте још:  Старац Елпидије о будућим временским непогодама и ратовима (ВИДЕО)
Други су телескрани – уређаји који комбинују ТВ и сигурносну камеру, веома свестран алат. Користе их владајућа партија у Океанији да држи људе под сталном контролом, чиме се елиминише могућност завере против власти. Телеекрани су више од телевизора и камере, они су средства за праћење унутрашњег стања човека. Они су невероватно осетљиви и могу приметити откуцаје срца или дрхтање. Како напомиње један од јунака романа, човек опремљен телеслоном, „… чак и леђа могу да издају…“ .

Телеекрани су доступни свим члановима Унутрашње и Спољашње странке (у канцеларијама и становима) и на више места у насељима Прол. Уз помоћ телекрана, високи партијски функционери и функционери могу да траже и добију информације које су им потребне за решавање проблема са којима се странка суочава.

Телеекрани истовремено делују и као моћно пропагандно оруђе, преко њих се врши даноноћно „пуњење” човека разним политичким и идеолошким информацијама. Конкретно, емитовањем лажних вести о војним победама државе, индустријским и другим економским достигнућима, енергичним извођењем химне за јачање патриотизма, тзв. двоминутном мржњом (демонстрација спољних геополитичких непријатеља, као и унутрашњих партијски непријатељи).

Прочитајте још:  ОРВЕЛ И ХАКСЛИ: ЗАБАВА ДО СМРТИ ВРЛОГ НОВОГ СВЕТА
Орвел у већој мери говори о друштвеним, политичким и хуманитарним аспектима будућег друштва. Листа предвиђања писца укључује:

  • уништавање остатака демократије и успостављање тоталитарног режима;
  • универзални континуирани надзор уз помоћ не само специјалних служби, већ и техничких средстава и „добровољних“ доушника;
  • споразуми тајне владе за вођење локалних ратова у циљу одржавања власти;
  • наметање спољних непријатеља од стране власти народу као средства за вештачку консолидацију друштва;
  • уништавање културе и образовања;
  • сексуална револуција са таквим манифестацијама као што су систематско уништавање породице, полне разлике, рађање деце;
  • генетски инжењеринг стављен у службу тоталитарног режима;
  • најстрожа контрола над медијима;
  • програмирање умова људи и претварање у живе роботе;
  • масовна садња двоумљења, новоговора;
  • прекрајање историје у складу са данашњом идеологијом итд.

Више о овим предвиђањима можете прочитати у књизи Вјачеслава Недошивина Џорџ Орвел. Неприступна душа “ (М. Издавачка кућа АСТ, 2018). Аутор књиге пише о Орвеловом пророчком дару: „ Он је толико испред свог времена да га тек сада „сустижемо“. Да, и да ли сустижемо ?

Прочитајте још:  Поздрав од Орвела
Од два најпознатија дела – „ 1984 “ и „ Животињска фарма “ – „ Животињска фарма “ се појавила прво , 1945. године. У овој причи писац је показао препород револуционарних принципа и програма. Животињска фарма је парабола, алегорија. Неки истраживачи Орвеловог дела сматрају да је прича директна алузија на револуцију из 1917. године, показујући да се идеја социјализма (идеал социјалне правде и људске слободе) врло брзо може претворити у своју супротност. Истина, сам писац је на крају свог живота рекао да је његова алегоријска прича упозорење целом свету, укључујући и Британију.

Роман 1984 написан је четири године после Животињске фарме, а прво издање датира из лета 1949. године. Биографи писца тврде да је Орвел гајио идеју о роману током 40-их година, а радни назив дела је био: „Последњи човек у Европи “ (енг. „ Тхе Ласт Ман ин Еуропе “). Орвел је један од оснивача таквог жанра у књижевности као што је дистопија. Међутим, имао је претходнике. Већ на почетку рада на роману „1984“, Орвелу су биле познате две дистопије: роман „Ми“ Јевгенија Замјатина (1920) и роман „Врли нови свет“ Енглеза Олдоса Хакслија . (1932). Орвел је био посебно фасциниран делом Јевгенија Замјатина, написао је рецензију на роман „Ми“ (1946) и чак је планирао да напише књигу о Замјатину и његовом роману (нажалост, план није спроведен). На неки начин, аутор „1984” је поновио своје претходнике. Али у многим аспектима то је био опис будућег „идеалног“ друштва, не понављајући претходне антиутопије.

Орвелл 1984

Роман је постао идеолошки наставак Животињске фарме, у којој је Орвел приказао могуће будуће светско друштво као тоталитарни хијерархијски систем заснован на софистицираном физичком и духовном поробљавању, прожет универзалним страхом, мржњом и денунцијацијом. Тоталитарни систем, који има јасне знаке ропства и феудализма, заменио је капитализам двадесетог века. Ново друштво карактерише: мобилизација свих снага за постизање глобалног циља; концентрација моћи у рукама једне странке, коју води вођа; неподељени монопол на средства комуникације; диктатура једине праве идеологије; пуна контрола над јавним и приватним животом; брутално насиље над свим неистомишљеницима и неистомишљеницима; стална потрага за непријатељима са којима се води неумољив рат; тотално материјално сиромаштво и општи страх.

Прочитајте још:  Немачка ограничава приватна окупљања на највише десет особа
Неки истраживачи креативности покушали су да виде одређену земљу (најчешће Совјетски Савез) на сликама романа “1984”. Сам Орвел је писао да његова дела немају за циљ да описују недостатке одређене земље или политичког система. О роману „1984”, на пример, он је непосредно пре смрти рекао: „ Чињеница да се радња одвија у Енглеској само наглашава да раса енглеског говорног подручја није боља од било које друге и да се тоталитаризам, ако се не бори против, може да победи било где… “ И данас видимо ружне манифестације овог тоталитаризма широм света.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *