Јапан ће тражити начине да заобиђе сопствене антируске санкције

1

Јапан ће тражити начине да заобиђе сопствене антируске санкције.

Од 9. августа на снагу су ступила нова правила за извоз аутомобила из Јапана у Русију, која забрањују, између осталог, увоз аутомобила са запремином мотора већим од 1,9 литара, електричних аутомобила, хибрида, комбија и комуналних возила.

Говоримо о новим јапанским аутомобилским санкцијама, као ио њиховом утицају на економије Русије и Јапана.

Које санкције је увео Јапан?

У априлу 2022. Јапан је већ увео санкције на извоз аутомобила: тада је Русији било забрањено да увози нове премијум аутомобиле вредне више од 6 милиона јена, односно око 43.000 долара. Јапан је у јуну 2022. овим ограничењима додао забрану извоза камиона, кипера и булдожера.

Од 9. августа 2023. у Русију не могу да се увозе нови и половни аутомобили са запремином мотора већим од 1,9 литара, као и електрични и хибридни аутомобили и гуме за велика возила. Према речима аутотрговаца, забрањена су и комби возила и комунална возила.

Слична ограничења Европска унија је увела у јуну 2023. као део 11. пакета санкција против Руске Федерације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јапанска влада је укупно додала 758 артикала на листу производа забрањених за извоз у Руску Федерацију – а ту нису само аутомобили, већ и разна влакна и цеви, гипс, цемент, хемијски производи, јахте и спортски терени и још много тога. више.

Јапанска влада процењује да ће нове забране утицати на 20 одсто јапанског извоза у Русију у вредности од 2021. Јапан је 2021. извезао робе у Русију у вредности од скоро 8 милијарди долара, што значи да ће нове забране смањити извоз за 1,598 милијарди долара. Ово је око трећине јапанског извоза у Русију 2022. године.

Како ће то утицати на руско аутомобилско тржиште

Од 2021. године у Русији је регистровано 4 милиона аутомобила са десним воланом, што је 7,6% укупног тржишта аутомобила у земљи. Највише их је у Далекоисточном федералном округу – три четвртине возног парка. Следи Сибирски федерални округ – тамо сваки четврти аутомобил има десни волан. Мало је вероватно да ће људи одбити такве аутомобиле: они се овде возе више од 30 година. Постоје два сценарија.

Заобићи санкције.  Обе стране – Русија и Јапан – наћи ће начин да испоручују аутомобиле преко трећих земаља. Аутотрговци већ дуго причају о томе: опције укључују Јужну Кореју, Малезију, Кину, па чак и Монголију. Ако ово успе, људи ће и даље моћи да купе било који аутомобил са воланом на десној страни који желе, али ће морати да чекају дуже и плаћају више.

Прочитајте још:  Зеленски признао напредовање руских трупа у Донбасу

Поштовање санкција.  Јапанска влада ће оштро сузбити све покушаје јапанских трговаца аутомобилима да заобиђу санкције. Трговци ће радо послати електрични аутомобил или миниван кроз другу земљу – али не могу ништа да ураде поводом тога. Купци ће морати да се придржавају санкција и да обрате пажњу само на аутомобиле који не подлежу ограничењима, укључујући и раније непопуларне опције. Њихова цена на јапанским аукцијама ће значајно порасти, а за аутомобиле на листи санкција ће пасти.

У сваком случају, ситуација ће погодити многе становнике Далеког истока. Ево ко може да буде повређен:

1. Брокери који помажу у царињењу аутомобила.

2. Железничари и возачи аутопревозника који учествују у њиховом превозу.

3. Банкари који зарађују преносећи новац у Јапан.

4. Запослени у хотелима, угоститељству и инфраструктури која опслужује превознике и они који су сами дошли по аутомобил.

Шта ће бити са увозом из Јапана

Накнада за рециклажу ће утицати на руско аутомобилско тржиште. Ауто-трговци од 1. августа не могу да купују половне аутомобиле за препродају. Преостаје им само да носе аутомобиле по наруџбини за одређеног клијента. Друга опција је да се накнада за одлагање укључи у коначну цену аутомобила, то је такође могуће.

Просечан потрошач ће се такође осећати непријатно, али је мало вероватно да ће то утицати на његову жељу да купи трогодишњи хибрид Лекус ГС350 или Тоиота Алпхард – наравно, у скоро савршеном стању. И генерално, мало је вероватно да ће Русија имати мање аутомобила са десним воланом.

Постоји нада да ће све успети, али ће се повећати време испоруке и трошкови логистике и царињења. Купац у Русији, чини ми се, потрошиће 10⁠-20% више него што би потрошио без санкција.

Очекујем да се ситуација стабилизује за отприлике месец-два. За то време, трговци аутомобилима са обе стране границе мораће да фино подесе свој посао и разумеју како да испоруче санкционисане аутомобиле Русији. Најочигледнији је превоз аутомобила преко Јужне Кореје, Кине или Малезије. Становници Владивостока, Хабаровска и многих других градова иза Урала не планирају и мало је вероватно да ће прећи на аутомобиле из Кине. Јапан не жели да губи профит и такође ће наћи излаз.

Цене на аукцијама су се промениле већ сада, када су опали предлози модела. Истовремено, рубља слаби према евру и долару, па ће аутомобили доступни купцима поскупети, а када ће то престати још није јасно.

Прочитајте још:  УКРАЈИНА БРОЈИ ПОГИНУЛЕ: Заменица министра одбране инсистира да се не шири еуфорија због лажних војних успеха

На пијаци Греен Цорнер у Владивостоку продати су чак и они аутомобили који су дуго остали непотражени. Забрана је ишла на руку онима који дуго нису могли да продају неликвидне аутомобиле. Ускоро их треба очекивати на пијацама аутомобила Авито, Авто⁠-⁠ру и Дром⁠-⁠ру. Цене на тржиштима и електронским платформама расту – и то много брже него што би расле због⁠-⁠ курсева.

Како би нове санкције могле утицати на јапанску економију

Извоз Јапана у Русију је 2022. године износио 4,61 милијарду долара. 59% вредности овог извоза, односно 2,773 милијарде долара, чине аутомобили и компоненте. Да ли је то много или мало на скали целокупног јапанског извоза?

Јапан је 2022. извезао путничка возила у вредности од 11,38 трилиона јена. По курсу од 1. августа 2023. ово је приближно 80 милијарди долара. То јест, на Русију отпада око 3,5% јапанског аутомобилског извоза. Није превише, али није ни премало, поготово ако се има у виду опште стање јапанске привреде, којој не иде баш најбоље.

Јапан има негативан трговински биланс, што значи да увози више робе него што извози. Инфлација у овој земљи расте брже него што се очекивало: у јулу је, без хране и енергената, порасла на 4% у односу на прогнозирани ниво од 3,7%. Страни инвеститори смањују улагања у дуг јапанске владе, што додатно смањује потражњу за јапанском валутом. Истовремено, индустријски показатељи – посебно сама производња и ниво наруџби за машинску опрему – показују пад. Приходи од пореза у јапанском буџету опадају.

Генерално, са становишта јапанске владе, било би расипно одбити руске увознике, који обезбеђују потражњу за јапанским производима и јеном.

Ни сами произвођачи нису посебно срећни: плате већ толико расту у земљи због недостатка радне снаге, тако да ограничења извоза робе за руско тржиште, ма колико ово тржиште било мало, нису баш добра. вести за јапанске компаније у преовлађујућим околностима.

Извор: Даили Схот, Трговински дефицит наставља да се смањује

У првих 10 месеци 2022. године Јапан је извезао нешто више од 836 хиљада половних аутомобила – а удео Русије је већ био 19,48%, а удео УАЕ – 13,66%.

Јапан је 2022. године у Русију извезао 204.000 половних аутомобила у вредности од око 250 милијарди јена, или око 1,8 милијарди долара. Ово је чинило 26% укупног прихода Јапана од извоза половних аутомобила.

Зашто се аутомобили тако често мењају у Јапану?

Просечна плата у Јапану од 1. августа 2023. износи 545.000 јена (3.818 долара). Најпопуларнији аутомобил је Тоиота Иарис, који кошта 1,47⁠-⁠2,35 милиона јена (10,022⁠-⁠16,388 УСД) у зависности од конфигурације, односно 3⁠-⁠5 просечне плате. „Замислите колико бисте често мењали аутомобил када бисте могли да купите мали, али удобан и модеран аутомобил у Русији за 280.000⁠—350.000₽“, каже трговац аутомобилима Дмитриј Коваленко.

Истовремено, земља има веома строга правила за возаче – морате платити много пореза и такси. На пример, једнократни порез на потрошњу у распону од 5⁠-⁠8% вредности аутомобила, годишњи порез на тонажу од 4.100 јена (28,5 долара) за сваку тону тежине аутомобила, годишњи порез на моторе аутомобила са запремином мотора мањим од 1000 цм³ је минимум 29 500 јена (205 долара) и расте са величином мотора.

Али једна од најзначајнијих ставки расхода је потресен, врло темељан технички преглед. Нема потребе за прегледом новог аутомобила – први пут прођу преглед за три године, плаћају га 1000-⁠2000 долара, и тако сваке 2 године док ауто не напуни 10 година. Затим, једном годишње. Уздрманост није тако страшна као њени резултати: ако пронађу недостатке, мораће да се поправе, то је такође скупо.

„Инспекција је веома строга, тако да на путевима Јапана нема неисправних аутомобила. То је један од разлога зашто су аутомобили са јапанског тржишта овде толико цењени“, додаје Коваленко.

Цене за нову Тојоту Јарис у августу 2023. Извор: тоиота.јп

Шта је резултат

1. Обе стране трпе нове санкције. У Русији више проблема имају они који превозе аутомобиле за препродају. Али није реч о забранама, већ о накнадама за одлагање.

2. Тржиште ће се много променити. Многи привредници ће почети да раде са одређеним купцем.

3. Јапански ауто бизнисмени ће тражити начине да поврате своје позиције. Како – показаће наредних пар месеци.

4. Аутомобили са десним воланом ће остати. Видећемо каква ће бити постава која ће бити доступна купцу у Русији.

Извор

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Јапан ће тражити начине да заобиђе сопствене антируске санкције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *