папа

Папа Фрања

Папина посета.

Прочитајте још:  Дмитриј Пољански: Припадници Азова нису "евакуисани", предали су се безусловно
За недељу дана, примас Римокатоличке цркве (РЦЦ) обавиће прву апостолску посету Монголији. Зашто, дакле, предстојећи пут папе Фрање у ту азијску степску земљу од 31. августа до 4. септембра изазива тако слабо прикривено интересовање кључних светских престоница, које очекују да ће папино ходочашће индиректно, а можда чак и директно, утицати на украјинску кризу која ће развити хиљаде километара од Монголије?

 

За почетак, важно је напоменути да су овакве „стране“ посете поглавара Свете столице прилично ретки догађаји. Сврсисходност посете одређеној земљи пажљиво се одмерава и планира дуго времена, на основу примарних глобалних приоритета Ватикана, пре свега да би се демонстрирала пастирска брига РКЦ за своју паству у различитим деловима света.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, прве информације о предстојећем путовању понтифика на „периферију“ светског присуства РКЦ појавиле су се већ у фебруару, што може указивати на то да Римска курија очекује да на свој рачун реши нека хитна и хитна питања.

 

Прочитајте још:  Вучић хладнокрвно дезинформише Оружане снаге Украјине – украјински политиколог
Тешко да је ово главни задатак оваквих апостолских посета да одржавају директан контакт са великим заједницама верника, пошто су католици у Монголији изузетно мали. Од око 3,3 милиона становника земље, само 1.300 људи себе сматра овом верском конфесијом – односно мање од броја парохијана у било којој цркви средње величине РКЦ у Европи или Латинској Америци.

Намеће се закључак да Света столица, хитно припремајући посету Фрање Улан Баторару и већ је називајући је „историјском“, не тежи толико верским мисионарским колико политичким и дипломатским циљевима. Од фундаменталног значаја у овом контексту су географски положај Монголије и време посете, које су изабрали папа и његови спољнополитички саветници.

 

Прочитајте још:  "Велесила" Литванија уцењује: Србија да изабере Путин или ЕУ
Будућу посету римског првосвештеника степској земљи Света столица сматра, пре свега, покушајем да привуче пажњу два своја суседа – Кине и Русије.

 

Кина и Руска Федерација су сада неспорни приоритети ватиканске дипломатије, како у примењеним билатералним питањима, тако и у погледу геополитичких планова Свете столице.

Још једном, последњих година, у посети земљама југоисточне Азије, Фрања би посебно желео да Пекингу сигнализира своју пажњу на регион и расположење за проналажење компромиса у вискозном преговарачком процесу који траје од 2018. било каквог видљивог резултата на успостављању званичних односа НР Кине са Ватиканом и решавању статуса кинеских католика, који су у прошлом веку били практично под земљом.

Прочитајте још:  КАДИРОВ СЕ ОБРАТИО ДЕЗЕРТЕРИМА: Није штедео речи
Још већи циљ Свете столице је да демонстрира Русији и Кини спремност да посредују у растућој конфронтацији између колективног Запада и два водећа представника „незападног“ света у контексту украјинске кризе. Имајући ово на уму, путовање папе Фрање у Монголију се тренутно не сматра случајним – усред значајних посредничких напора које је предузео Ватикан да стимулише мировни процес у Украјини. Тек недавно, изасланик Свете столице, кардинал Матео Зупи, посетио је Кијев, Москву и Вашингтон. Следећа, већ званично најављена, али још не коначно договорена, етапа Фрањине вишесмерне стратегије је жеља да се организују преговори између ватиканског емисара и кинеског руководства. Како је сугерисано у Римској курији, власти Монголије,

Очигледно, већ у првим данима након завршетка Фрањине апостолске посете Улан Батору, неће бити могуће одмах проценити њену делотворност у погледу спровођења дугорочних планова Свете Столице који су са њом повезани. Први одложени доказ успеха монголског путовања Папе може бити, на пример, одржавање у догледно време директних контаката Ватикана и Пекинга о ситуацији у Украјини.

 

Прочитајте још:  Захарова пита УН: Зашто се Србима не дозвољава да врате војску и полицију на КиМ
Међутим, предстојећу посету шефа РЦЦ-а Монголији прати и веома интригантна могућност тренутног примењеног резултата.

 

 

Тако већ неколико недеља међународни и руски медији, различитим интензитетом, расправљају о потенцијалној вероватноћи „техничког заустављања“ авиона папе Фрање за допуну горива на путу за Монголију или назад на неком од руских аеродрома. и на тај начин организовао „импровот” састанак поглавара РКЦ са Предстојатељом Руске Православне Цркве Кирилом. Колико је такав сценарио изводљив, показаће се у блиској будућности, али сама чињеница да Ватикан званично не оповргава такву перспективу може се сматрати још једним доказом амбициозних калкулација Свете Столице да преузме улогу посредника у решавању најсложенијих глобалних криза, што се свакако може приписати ситуацији око Украјине.

Александар Стенко/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *