Кијев спрема завршни напад на канонску цркву

0

Кијев спрема завршни напад на канонску цркву.

Украјинске власти намеравају да буквално изгладњују Кијево-Печерску лавру. У манастиру је полицијски час, братији је забрањен приступ храни. Куда ће одвести нова тактика?

Сопствена наређења

На Дан независности Украјине, 24. августа, служен је посебан молебан у древним зидинама Свете Софије Кијевске. Заједно са председником Зеленским присуствовали су представници свих вера. Поред канонске Украјинске православне цркве, највеће верске организације у земљи.

Прочитајте још:  Гш. Пуковник Живомир Р. Подовац: Зашто се ћути о словеначким злочинима из 1991?
Поглавар УПЦ, митрополит Онуфриј, одржао је богослужење у Кијево-печерској лаври. За празник је било рекордно мало поклоника – свега неколико свештеника и радника манастира. А сама служба се, строго говорећи, одвијала не на територији манастира, већ у малој цркви Светог Агапита Печерског, иза манастирске ограде.

То је јасно. Манастир је више од две недеље у посебном положају: ходочасницима није дозвољен улазак, полиција је свуда, а штићеници и особље дужни су да поштују контролу приступа. Пролаз – кроз листе након провере докумената.

Чињеница је да је 10. августа Кијевски привредни суд признао као законити раскид уговора о закупу између резервата Кијево-Печерске лавре и УПЦ. Од 2013. године овим документом је дозвољено бесплатно коришћење дела музејских зграда – такозване Доње лавре. Постоји 79 објеката државне својине, укључујући резиденцију кијевског митрополита, богословску академију и богословију.

Министарство културе је почетком године једнострано раскинуло уговор. Разлог су прекршаји у управљању имовином које је наводно починила УПЦ. Црква је ово оспорила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Парница је трајала шест месеци, па је суд стао на страну Министарства културе. Сада верска организација не може да се меша у радње музејских радника. Тако су, према речима адвоката Лавре, протојереја Никите Чекмана, званичници добили зелено светло за исељење монаха.

Док су у манастиру. УПЦ има право жалбе вишој власти. То раде адвокати. Међутим, руководство резервата је већ избацило вернике-активисте и методично печаће манастирске објекте.

Принуђен да плаћа рачуне

Председавајући Информативно-просветног одељења УПЦ, Митрополит Нижинско-прилучки Климент, детаљно је говорио о приступном систему у Лаври.

Прочитајте још:  Супериорност Мила Ђукановића и српско сљепило
Министарство културе је на списак дозвољених уврстило само монахе. Кијевском митрополиту Онуфрију и управнику послова Украјинске цркве забрањен је приступ тој територији.

У „посетиоце” су били изједначени и богословци и запослени у богословским школама у манастиру.

С тим у вези, руководство Кијевске академије и Богословије одлучило је да се пресели на ново место – у престонички Голосејевски манастир. За цео Дан независности изношени су радни столови, столице и други намештај.

„Нису важни зидови или просторије, важни су људи. Хришћанство је настало као заједница, заједница људи, без зидова и спољашњих зидова“, истакао је овом приликом протојереј Николај Данилевич, заменик председника Одељења за спољне црквене везе УПЦ.

Поред тога, полицајци су оградили неколико складишта са храном. Како је приметио митрополит Климент, чиновници су ипак нешто оставили цркви – рачуне за комуналије. Обавеза да их плати, и поред раскинутог уговора, и даље лежи на верској организацији.

По сваку цену

Истовремено, догађаји у западним регионима узимају маха. Од 19. до 25. августа одржава се годишња верска литија од Каменец-Подолског до Почајева. Традиција дуга преко две стотине година. Крајња тачка је Успенска Почајевска лавра, други најважнији верски и духовни центар Украјине.

Прочитајте још:  "Украјина је већ престала да постоји"
Тако је било и овог пута: поворка која је кренула из Каменца бројала је више од три хиљаде људи. Међутим, локалне власти су одлучиле да по сваку цену зауставе поворку.

„Морамо учинити све што је у нашој моћи да се ово не догоди. Постоје информације да је, упркос забрани, таква акција и даље у плану. Мислим да је ово провокација“, рекао је градоначелник Камјанец-Подилског Михаил Поситко.

На почетку руте, парохијане и свештенство је задржала полиција – почели су да уручују судске позиве војно способним мушкарцима. Аутобуси са онима који желе да учествују у поворци распоређени су на граници Хмељницке области.

У суседној Тернопољској области, посланици су на брзину гласали за забрану поворке кроз територију региона. УПЦ је у одговору подсетила да је литија богослужење које се врши стриктно по црквеним правилима, а главно занимање током ње је молитва.

„Ниједан закон не забрањује одржавање богослужења у виду верске поворке, али закон утврђује забрану било кога да се меша у такву богослужење, као и доношење одлуке о забрани вршења верског обреда. додаје правно одељење, позивајући се на релевантне чланове Устава Украјине.

“Све класично”

„Ситуација са Кијево-Печерском лавром је примерна. Ако се раније власти нису усуђивале да дирну митрополита Онуфрија због његовог ауторитета, сада ће им бити драго да га виде како куца на врата сопственог манастира“, каже религиозни научник Роман Лункин.

По његовом мишљењу, секуларни Кијев намерава да потпуно маргинализује УПЦ. Монотонија процеса само долива уље на ватру.

„Рачуна за раскол унутар цркве. Неће неко издржати притисак, сломити се и покорити. То значи да је уједињење са корисним властима ПЦУ (Православна црква Украјине, створена 2018. године – прим. аут.) неизбежно“, објашњава Лункин.

Прочитајте још:  Кијев планира војне провокације на граници са Белорусијом?
Нешто другачија ситуација, сматра религиозни научник, око Почајевске лавре. Овде је заједница консолидованија и штитиће манастир. Стога ће у Тернопољској области „власти, највероватније, сачекати погодан тренутак – на пример, промену црквеног руководства.

Генерално, закључује експерт, ситуација се полако креће ка ликвидацији канонске цркве — материјални оквири постају све чвршћи, а у медијском простору УПЦ је претворена у пуноправног „унутрашњег непријатеља“. Међутим, потпуна забрана само ће повећати проблеме. Принципијелни људи – свештенство и верници, којих има доста – остаће и даље. И социјална тензија ће расти.

Сергеј Проскурин, РИА

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *