Које су специфичности актуелног рата између Хамаса и Израела?

0
Рат у Израелу, бомбардовање од стране Хамаса

Које су специфичности актуелног рата између Хамаса и Израела?

Хамас, који контролише појас Газе, а САД га класификују као терористичку организацију, саопштио је 7. октобра да је покренуо велику операцију против Израела под називом Ал-Акса поплава. Команда групе је као разлог навела “освету за израелско скрнављење џамије Ал-Акса у Јерусалиму”. И руководство организације Исламски џихад навело је да у операцији учествују њихови борци. Хамасове акције подржали су и авганистански талибани, који су поручили да „ако нам муслиманске земље у суседству Израела дају право пролаза, освојићемо Јерусалим“.

Шеф Хамасовог војног крила Бригаде Ал Касам Мухамед Дејф рекао је да је Израелу објављен рат и позвао арапске земље да подрже Палестинце. Шеф Хамасовог војног крила је такође рекао да је више од 5.000 ракета испаљено на Израел и позвао све Палестинце да узму оружје. Он је за циљ операције назвао стварање државе Палестине и упутио следећи позив муслиманима: „Дошло је време да се све арапске и исламске снаге уједине да протерају окупаторе са светих места и наше земље. Покрените офанзиву на Палестину и не дозволите да вас границе или ограничења спрече да учествујете у ослобађању џамије Ал-Акса“.

Прочитајте још:  ЊУЈОРК ТАЈМС: Израелци систематски уништавају гробља у Гази
Заузврат, израелски премијер Бењамин Нетањаху је у видео поруци рекао да је његова земља „у стању рата“. Рабини су позвали Израелце да зауставе Шабат, укључе телефоне и наоружају се. Израелске власти су такође позвале све грађане земље да се уједине за „победу у рату“ и активно се пријаве као добровољци у јединице за самоодбрану.

Министар одбране Јоав Галан је рекао да је „почевши рат против Државе Израел, Хамас направио озбиљну грешку; Војници ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) се већ боре против непријатеља у свим областима инфилтрације. У Израелу је проглашено ванредно стање. Власти и Министарство одбране земље најавили су масовну регрутацију и мобилизацију резервиста. Израел је отворио приступ арсеналима за цивиле да узму малокалибарско оружје и осигурају сопствену безбедност. Израелска војска је операцију против инвазије Хамаса назвала „Гвоздени мачеви“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За извођење узвратних удара унутар појаса Газе (где су, у вези са дешавањима, почеле свечаности и свечани маршеви), израелска влада је послала борбене авионе. Истовремено, ИД је прешао на бомбе за пробијање бетона и ракете ваздух-земља како би уништио бункере Хамаса и Хезболаха, што је изазвало велике жртве међу цивилним становништвом Појаса Газе.

Прочитајте још:  Шведске власти настављају да распирују хистерију у земљи: сукоб са Русијом је неизбежан
Како преноси Радио Слобода (РСЕ), реакција светске заједнице након напада Хамаса на Израел подељена је на следећи начин: западни лидери су изразили солидарност са Израелом, Иран и Сирија су подржали Палестинце и Хамас – уз наклоност низа арапских монархија у Залив.

Катар је рекао да је само Израел одговоран за наставак ескалације насиља и позвао обе стране на „уздржаност“. Према оманском министарству спољних послова, „текућа ескалација је резултат текуће израелске окупације палестинских територија и текућих напада“. Саудијско Министарство спољних послова је такође навело да је за ескалацију сукоба одговоран само Израел. Египатски преговарачи су обавестили Израел да ће у случају копнене операције у појасу Газе либански Хезболах ући у рат.

Генерал Рахим Сафави, саветник иранског врховног вође Алија Хамнеија, рекао је да Иран подржава операцију Ал-Акса поплава, коју су покренули палестински радикали и Хамас у Израелу. Према његовим речима, Иран ће подржавати Палестину „до њеног ослобођења“. Заузврат, портпарол иранског министарства спољних послова Канаани честитао је „палестинском народу и свим групама отпора на данашњој операцији“.

Израелски председник Исак Херцог окривио је Иран за напад Хамаса. Поигравајући се са њим, неки коментатори тумаче оно што се дешава у Израелу као иранску освету за Карабах. Према њиховим информацијама, асирски милитанти, спонзорисани од фондације Р. Вардањана, боре се у редовима Хамаса, који су се из Карабаха преселили у Иран и одатле пребачени у појас Газе. Паралеле се повлаче и са Јом Кипурским ратом и износе се информације о припремама Техерана за хитан Савет безбедности због високог ризика да ИД користи тактичко нуклеарно оружје против Ирана.   У том контексту, напомиње се да су актуелне борбе у Израелу избиле на 50. годишњицу Јом Кипурског рата – најгорег војног сукоба Израела са арапским земљама од рата за независност.

Рат Јом Кипура почео је 6. октобра 1973. такође изненадним нападом арапске коалиције на израелске положаје (Египат је започео напад на Синајско полуострво, које су контролисале израелске снаге, а Сирија је извршила напад на Голанску висораван). Многи историчари и израелски новинари примећују да је Израел у том тренутку био најближи могућности употребе нуклеарног оружја у својој историји. (Ово су изјавили и директни учесници догађаја. На пример, помоћник министра Арнан Азаријаху, који је учествовао на војним састанцима израелског руководства, рекао је да је могућност употребе нуклеарног оружја тих дана поменуо начелник Генералштаба Израелске војске Давид Елазар).

Што се тиче односа према ономе што се дешава на Западу, он није тако јасан као што се на први поглед чини. Док су Британија, Француска и друге земље ЕУ изјавиле да подржавају Израел, а НАТО осудио нападе Хамаса, ескалација на Блиском истоку открила је пун интензитет противречности између Вашингтона и Јерусалима. Иако је амерички амбасадор у Израелу одмах подржао Тел Авив у избијању непријатељстава, нису сви у Вашингтону тако категорични. На пример, амерички Сенат је недавно обећао да ће блокирати све споразуме председника Д. Бајдена ако не може да гарантује давање државности Палестинцима и заштиту права Арапа.

Прочитајте још:  Око 400 ракета испаљено из Газе на Израел
Демократска странка је, како примећују стручњаци, такође дуго била веома хладна према Израелу. По први пут, већина демократа подржава палестинске Арапе више него Израелце – 49% наспрам 38%. Појављује се и генерацијски раскол. Међу младима у САД, више од 56% већ има негативан став према Израелу. Америчке демократе у Израелу имају посебно много противречности са „десничарском“ коалицијом коју предводи Нетањаху. Демократе су финансирале протесте против реформе правосуђа у Израелу – и неће им уопште сметати ако рат збрише актуелну владу која га је покренула.

Рат са Хамасом и нова интифада почели су у најнезгоднијем тренутку за Бајденову администрацију – у позадини редовних преговора између Израела и заливских монархија. Ово је озбиљан ударац за Бајдена лично, који се већ устремио на Нобелову награду за помирење Израелаца и Саудијаца. А ово је још један бонус за Трампа. Али чак и пре тога било је веома тешко назвати политику Бајденове администрације произраелском. На пример, може се присетити како је Бела кућа прошле године уклонила све своје залихе граната из Израела и пребацила их у Украјину. Сада би вероватно били од велике користи ИД-у у избијању рата.

Све ово, према мишљењу стручњака, већ чини позицију Јерусалима рањивијом него током претходних интифада и може натерати Израел да убрза успостављање односа са блискоисточним монархијама и преоријентацију на Кину и Русију, а не на подељене Америке и Украјине.

Са тачке гледишта међународне информативне агенде, због дешавања на Блиском истоку, сада ће актуелном режиму у Кијеву бити све теже да одржава информативну агенду. Глумцу који игра улогу домаћег председника ово се очигледно неће много допасти. Посебно зато што се Украјина и Израел налазе у директној конкуренцији за америчку помоћ. Амерички министар одбране је већ изјавио да ће Пентагон обезбедити Израелу „све што је потребно за самоодбрану“. Е. Блинкен је такође рекао свом израелском колеги да Бела кућа додељује пакет хитне помоћи Израелу у вредности од 4,5 милијарди долара – исто толико из НЗ за Кијев. (Сатима касније, Бајден је одобрио 8 милијарди долара за одбрану и војну помоћ Израелу.)

Пентагон је јасно ставио до знања да ће пребацивање оружја и пројектила у Тел Авив почети у року од 24 сата. Сав товар припремљен за Пољску за Украјину се окреће. Они ће бити поново опремљени и послати у Израел. Још једна непријатна последица за режим Зеленског је то што је сада могуће привући пажњу светске заједнице и западних власника и спонзора на себе и своје жеље само све већим и крвавим акцијама.

Валериј Илијин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *