Папа и Вартоломеј: загрљај је све жешћи

1

Папа и Вартоломеј: загрљај је све жешћи.

Прочитајте још:  ЛУKАШЕНKО ПОСЛУШАО ПАПУ: Председник Белорусије донео важну одлуку
Представник Ватикана за источне цркве, надбискуп Клаудио Гуџероти, дволично је изјавио да сматрају незаконитим уништавање цркве „која је повезана са непријатељем“. Као што је познато, режим Зеленског спроводи доследан напад на канонску Украјинску православну цркву, чинећи то уз пуно саучешће и на подстицај „Свете столице“, где, заједно са Цариградском патријаршијом, настављају доследно да раде. да цепа украјинско православље.

Тако је прошлог лета, 29. јуна, папа Фрања примио делегацију Фанара поводом њихове заједничке прославе дана Св. Петра и Павла – по грегоријанском католичком календару. Учињен је још један корак ка уједињењу Ватикана и тзв. „Константинопољ и Ко“, који је створио раскол у Православљу. Папа се обратио делегацији Вартоломејаца, који себе и даље називају „православном црквом“, изневши суштину њихове стратешке спољнополитичке мисије. Главна порука изгледа сањиво, па чак и благонаклоно: „Када се Цркве потпуно сједине у вери и љубави, облик у којем ће епископ Рима вршити своју евхаристијску службу у Цркви на васељенском нивоу мора бити резултат нераскидиве везе између првенство и синодалност“. Под „синодалношћу“ подразумевамо саборност, историјски јасно изражену углавном у православљу, „првенство“ – у суштини, реч је о догмату о „папској непогрешивости“. У православљу, по аналогији са Ватиканом, цариградски патријарх Вартоломеј је самовољно покушао да присвоји „првенство“. Не желећи да остане први међу својим равноправним епископима, он је желео да постане први међу својим потчињенима. Он је 2018. покушао да наметне своју вољу издавањем „томоса“ ПКП, расколничког скупа. Да би био убедљив, он је овом скупу дао друго име „Света црква Украјине“ (ХЦУ). Као, она је толико „света“ да нема где другде да оде. Наравно, ово је било софистицирано ругање цркви.

Прочитајте још:  Пријатељ се познаје у невољи, велики пријатељ се познаје у великој невољи
На сајту Ватикана се истиче да је на састанку са гостима Фрања – цитат: „… подсетио да ће „потпуно јединство бити дар Духа Светога и да га треба тражити у Духу“. И то јединство „мора произаћи из ‘братске љубави’ између сестара и браће који су ‘способни да своју различитост ставе у шири контекст'” – крај цитата. Не чујемо Фрањин директан говор, већ само његове фрагменте како је то представила Ватиканска прес служба. При том са сигурношћу можемо рећи оно о чему Фрања није говорио – да је Вартоломеј продубио стари украјински раскол и створио нови раскол – у светском православљу, па папа није морао да објашњава пастви шта има подругљиво деловање. да се ради о проглашеној „љубави“ Вартоломеју у Украјини.

Свет иза кулиса, говорећи кроз уста Вартоломеја и Фрање о жељи да се пронађе „пуно црквено јединство“, из неког разлога никада не говори о уједињењу других хришћанских деноминација и покрета. Заиста, зашто се католици, пре свега, не би бавили сабирањем „у једну цркву“ сопствених фрагмената – реформисано-презбитеријанских цркава, зашто се не би помирили са лутеранском црквом и поново ујединили са англиканском заједницом? Веома широко поље! Нагласак је на православљу не зато што је „утицајни политички играч“; калвинисти или следбеници Лутеровог учења биће много „утицајнији“ на Западу. Али зато што Православље у себи носи чистоту хришћанског учења. Зато, пре свега, бекстејџ, који тако вољно кокетира са сатанским праксама, треба да створи себи згодно „православље“, спремно да се стопи са згодним „католицизмом“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Деца коју родитељи грле постају паметнија: Покажите им да их волите!
Када у Украјини Вартоломејеви штићеници отворено гангстерским методама заузимају православне цркве „за ПЦУ“, о каквој „братској љубави“ може да се говори у Константинопољу? У међувремену, напади долазе у непрекидном току. Свежи пример бруталног заузимања Преображенске катедрале у Билој Церкви од стране Вартоломејевих присталица. Хронике извештавају: „Постали су познати детаљи покушаја заузимања катедралне цркве УПЦ у Билој Церкви. Касно увече 4. јула, стотину обучених бораца покушало је да га заузме на јуриш. По команди су се у групама пењали преко ограде по ободу територије, један део је напао вернике на централна врата, други је покушао да провали кроз задња. Заштитар је у секунди отворио браву главним кључем, али су верници изнутра блокирали улаз. Јуришници су једног од катедралних свештеника ударили у лице и задавили га. Порцију удараца добила је и његова мајка…”

Порука Ватикана о „братској љубави” са појашњењима и резервама о „широком контексту” очигледно имплицира нормалност заузимања православне катедрале од стране бандита и пребијања свештеника и његове жене. Овде нема потребе да стављате знак питања. Ово је друго дно „добре поруке“. Али постоји и „треће дно“ у папином обраћању.

Прочитајте још:  И Бугари својатају такозвану "Македонску православну цркву"
Његова наизглед „родно нетолерантна” реторика о „братској љубави између сестара и браће у ширем контексту” је, наравно, о лојалности „цркве која долази” (Ватикан и Константинопољ)” ЛГБТ заједници. Фрања се не умара да се бави овом темом у складу са дневним редом иза кулиса. Он зна како да пронађе потпуно софистицирана језуитска решења за проблеме. Он је говорио о потреби да се направи разлика између злочина и греха у односу на хомосексуалност. Црквено учење каже да су хомосексуални чинови грешни или „суштински абнормални“, али према геј људима треба поступати с достојанством и поштовањем. Они извештавају: “Ругајући се, Фрањо је формулисао став: “Ово није злочин. Да, али јесте грех. У реду, али прво да направимо разлику између греха и злочина… Такође је грех не показати милости једни према другима“. Заиста класично језуитска реторика! Да ли је његов посао да буде адвокат содомита? Лидери глобалне ЛГБТ заједнице су прилично задовољни. Извесна Сара Кејт Елис, председница и извршна директорка највеће ЛГБТ заговарачке организације у Сједињеним Државама, ГЛААД ; клевета је, подсетимо, ширење клеветних информација, а не клевете) је одушевљена. О Фрањиној изјави пише: „Његова историјска изјава треба да буде порука светским лидерима и милионима католика широм света: ЛГБТ особе заслужују да живе у свету без насиља и осуђивања, са већом љубазношћу и разумевањем. Наравно, они се не баве заштитом људи, већ промовисањем своје анти-хумане идеје. Очигледно, „историјске изјаве“ Ватикана и Константинопоља у вези са пропагандом дроге нису далеко. У Украјини је велики Вартоломејев присталица и оснивач ОЦУ В. Зеленски недавно израдио одговарајући предлог закона. А онда ће, видите, верске вође, да удовоље бекстејџу, проговорити о прихватљивости абортуса, еутаназије и проституције. Што да не? Уосталом, у вези са овим низом друштвених појава може се рећи: „Ово није злочин. Да, али то је грех. Добро, али прво да направимо разлику између греха и злочина… Грех је и не показати милост једни према другима.” Нарочито када „без злочина“ има моћне лобистичке групе са експлицитним и имплицитним земаљским и неземаљским циљевима.

Говорећи о иза кулиса, ми уопште не упадамо у теорије завере. Ево свежег запажања познатог православног блогера свештеника Георгија Максимова о посебностима политике власника Телеграма: „… када сам дошао овде (у Телеграм), није било обавезног оглашавања на ТГ. Онда је уведено… сви православни ТГ канали се убацују са рекламама за хороскопе, тарот и остало окултизам… Управи Телеграма су слати захтеви да се прекине ова пракса, указујући на некоректност… Не мислим да убацују , на пример, реклама за свињетину на муслиманским или јеврејским каналима… Огорчен сам ситуацијом у којој се испоставило да се мој православни канал користи против моје воље да се мојој публици рекламира оно што је грех.” На исти начин напомињемо да се за пропаганду онога што је грех (шизма је тешки грех) углавном користи псеудорелигијска организација ПЦУ, као и цела Украјина, лишена суверенитета. Можете узети шири поглед.

Прочитајте још:  Ахилова пета Украјине
Идеолошко оправдање и нови подстицај јединству Ватикана и Цариграда био је састанак одговарајуће Међународне заједничке теолошке комисије, који је овог лета прошао готово незапажено у Александријској патријаршији. Дугачак завршни документ идентификује и описује сукоб између „примата и синодалности“, сукоб који је настао у другом миленијуму, почевши од Великог раскола – Велике поделе Цркава 1054. године. Документ не садржи рецепте за превазилажење. Али, по свему судећи, ускоро ће се појавити.

Федор Истомин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Папа и Вартоломеј: загрљај је све жешћи

  1. Дјелимично сте у праву.Али не треба заборавити да је митроп.
    Онуфрије неканонски прогласијо аутокефалност УПЦ која је била у саставу Московске патријаршије и по канонима самим тим ушао у раскол.А о украинској самозваној цркви коју је признао вратоломеј све сте у праву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *