ЗАКОН НЕ ПРЕПОЗНАЈЕ ЗАБРИНУТЕ РОДИТЕЉЕ?! Деца јела мафин с ЖИЦОМ, али на одштету не могу да рачунају због овог АПСУРДА!

0

ЗАКОН НЕ ПРЕПОЗНАЈЕ ЗАБРИНУТЕ РОДИТЕЉЕ?! Деца јела мафин с ЖИЦОМ, али на одштету не могу да рачунају због овог АПСУРДА!

Родитељи малишана који су једући мафине, појели и парче жице од око 20 милиметара, могли би да туже посластичарницу која их је правила. Ипак, да ли би у овом спору победили и добили одштету мало је вероватно због једног апсурда у нашем закону – он не препознаје забринутост родитеља већ само деце, која у овом случају имају по три године и мало је вероватно да су опште знала шта се догодило!

Прочитајте још:  Расим Љајић отпуштен из Клиничког центра у Нишу, лечење наставља у Београду
Мајка једног трогодишњака испричала је медијима да су родитељи приметили металне делове који су држали фигуру на слаткишу и одмах, под сумњом да су их деца појела, одвели децу у Универзитетску дечију клинику “Тиршова” где је на рендгену и уочено да деца имају стране предмете у цревима.

Доктори у клиници саветовали су родитеље да сачекају да жице природно изађу, што се код већине деце и догодило јутрос, након прилагођене исхране и поштовања свих савета лекара.

Посластичарница: Написали смо да има нејестиве делове

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након инцидента, посластичарница се огласила рекавши да на њиховим кутијама стоји упозорење да се могу наћи нејестиви делови.

– Веома нам је жао што се то све догодило и разумемо вашу љутњу. На свакој кутији стоје напомене да се у фигурицама и декорацији торте могу наћи нејестиви делови, јер је то једини начин да се фигурица направи и да би могла да изгледа тако. У нашим колачима и тортама нема нејестивих делова, али једноставно у декорацији морају да стоје ти нејестиви делови (чачкалице, жице, стиропир…), да би се повезале фигуре. Надамо се да су сва деца добро, ако постоји нешто што можемо да учинимо, јавите – написала је ова фирма за израду и производњу торти, колача и осталих посластица.

Сваки родитељ појединачно има право на тужбу

Након оваквог инцидента, запитали смо се како би родитељи даље требало да поступе у оваквим и сличним ситуацијама. Одговор нам је дао Марко Драгић из Националне организације потрошача Србије.

– Наш Закон не препознаје колективне тужбе, тако да би родитељи који сматрају да су оштећени требало појединачно да поднесу тужбу против посластичарнице. Суд даље утврђује да ли је нарушена безбедност корисника услуга, као и да ли је дошло до повреда. Посластичарница је морала да наведе и за који узраст је производ забрањен, али свакако жица није смела да буде део производа – истакао је Драгић за Републику.

Тешко проценити претрпљени страх код мале деце

Прочитајте још:  Газирана пића и деца: Слатка чаша отрова!

У исто време, ваља напоменути да би родитељи могли да туже посластичарницу за претрпљени страх и нанете повреде, односно физички бол који су деца доживела. Ту се поставља велико питање, а то је – јесу ли деца заиста била уплашена?

– Наш Закон не предвиђа страх за друго лице, већ би се страх односио на лице које је претрпело штету, у овом случају су то деца старости три године. Она би и имала права на накнаду за претрпљени страх и физичке болове, а то би се утврђивало на основу тога колико су били уплашени за свој живот и колико их је плашила сама члињеница да им је у телу страни предмет. Ту је проблем што би тешко могло да се говори о томе да су деца била свесна ситуације – истакла је за наш портал адвокат Мирјана Секулић.

– Код оваквих ситуација, све зависи ос стручног мишљења вештака. Што се тиче претрпљеног страха, мишљење би давао неуропсихијатар. Он би у разговору са децом проценио, на основу скале, који би то степен страха био и дао своје стручно мишљење. Ситација је веома специфична, јер су у питању веома мала деца, па је могуће да би накнада износила од нула динара до 100.000 динара – рекла нам је она.

Прочитајте још:  МИЛОШЕВИЋЕВ БИВШИ САРАДНИК ПРОГОВОРИО "Тачно је, Слоба се сликао са Рокфелером и Ротшилдом, Крајину је дао за Косово!"
Додала је и да, у случају физичких болова, грчева или неких других манифестација које су могле да се испоље, судски вештак, доктор, прегледа медицинску документацију и даје своје мишљење.

Она истиче и да у конкретном случају има основа да одреагује и надлежна инспекција, јер, без обзира на декларацију у којој пише да је могуће да има нејестивих делова, жица не сме да се нађе у храни.

Дете упало у шахт, суд пресудио да се играо!

Прочитајте још:  У центру Београда осванули су графити са Дугиним портретом
Адвокатица Секулић нам је испричала и да судски вештак може проценити да дете у ситуацији у којима су родитељи веома уплашени, може да одреагује потпуно другачије.

– Постоји пример из судске праксе да је дете упало у шахт и мајка је била веома уплашена, али нису добили никакву одштету, јер је дете рекло како се све време играло – напоменула је она.

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *