Албанци са југа Србије идеале траже у Албанији, али новчанике пуне у Србији

0

(Фото: Весна Веизовић)

Све чешће се могу чути лидери албанских партија са југа Србије како се позивају на “пријатеље” из Албаније који помажу југ Србије. Ту помоћ осим уџбеника на албанском језику становници Прешева, Бујановца и Медвеђе до сада нису имали прилике да виде.

Најновију одлуку градоначелника Тиране да финансира градњу фискултурне сале са 550.000 евра у школи коју похађају само албанска деца поздравили су Албанци, иако је од почетка године најављивано да ће наводно Албанија за своје на југу Србије уложити три милиона евра.

Готово на свакој седници скупштине општине, као и у бројним изјавама лидера Албанаца, стално се потенцира да Албанци не раде у државним институцијама, те да су дискриминисани на све начине, па се зато окрећу Албанији и очекују помоћ од њих.

Подаци са терена показују, међутим, другачије – Албанци са југа Србије идеале траже у Албанији, али новчанике пуне у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Албанци раде у локалној самоуправи, сви они примају плату из буџета Србије, раде у просвети, судству, полицији, здравству, а најсвежији пример је запошљавање радника који су били ангажовани у здравственим установама током пандемије ковида 19. Од 43 запослених, 25 су Албанци”, каже Ненад Митровић, директор Координационог тела за Бујановац, Медвеђу и Прешево.

Према његовим речима, Тирана стално уцењује Албанце да буду јединствени, што у пракси и није тако једноставно-очигледно је да тог јединства нема.

“Идеале других земаља не можемо спроводити кршењем закона земље у којој живимо што се манифестује покушајем промене имена школе у Биљачи, која би према иницијативи Албанаца, коју су њихови посланици изгласали у скупштини Бујановца, уместо имена Десанке Максимовић требало да носи име албанског писца Исмаила Кадареа. Таква иницијатива има за циљ само да се докаже да се нешто ради, а сви су свесни да Министарство просвете такву промену неће дозволити”, каже Митровић.

Прочитајте још:  Ко повуче тужбу против банке плаћа своје трошкове

Запослени у школи у Биљачи не желе да причају о промени имена, а директор је, како кажу, годинама трпео притиске, али је сам рекао да неће дозволити тако нешто док год има и једног српског детета у настави.

Чињеницу да од 1. септембра ову школу више не похађају Срби искористили су албански политичари и покренули причу која чека одлуку Министарства просвете.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *