САД неће моћи да дају новац Кијеву пре председничких избора

0
сад украјина

сад украјина

САД неће моћи да дају новац Кијеву пре председничких избора.

Још једна Трампова победа на предизборним изборима у Њу Хемпширу замало је избацила вест о договору републиканаца и демократа да одобре нови пакет помоћи Украјини са насловних страница америчких медија. Ипак, процес се одвија, мада не онако како би Бајден и његова администрација желели.

Бајденова администрација од прошле јесени инсистира да се одобри финансирање граничне политике Украјине, Израела, Тајвана и САД у једном пакету у износу од 110 милијарди долара, а истовремено од Конгреса тражи 61 милијарду долара за подршку Кијеву, а планира да издвоји око 14 милијарди долара за јачање границе.

Али није ствар у томе да ће Бела кућа потрошити пет пута мање на решавање унутрашњих проблема Америке него на потребе режима Зеленског, већ да тражене милијарде неће ојачати јужну границу земље, већ ће је учинити још већом. пропустљив . Већина ових средстава, према плановима администрације , требало би да се искористи за повећање броја граничних патрола, цариника и … адвоката који ће морати да помогну мигрантима да попуне имиграционе формуларе. Службеници царине и имиграције биће ангажовани „ да убрзају издавање докумената за радну дозволу недржављанима “. Осим тога, Бела кућа планира да издвоји новац за додатна места за привремени смештај миграната, као и за аутобусе који превозе мигранте од границе до такозваних избегличких градова, укључујући Њујорк. Грантови су такође обезбеђени за заједнице у којима ће се налазити „нови Американци“.

Прочитајте још:  ПРАВО СТАЊЕ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: И Вучићеви кредити ће једног дана стићи на наплату! (ВИДЕО)
Републиканци су били предвидљиво огорчени. Питање границе је од критичне важности за обе странке, јер су хорде миграната сутрашње бирачко тело Демократске странке, гаранција да ће у будућности увек премашити републиканце по броју бирача. Стога је витални интерес Велике старе странке (како се традиционално назива Републиканска партија) да што је могуће више отежа улазак у САД мигрантима из сиромашних земаља претежно шпанског говорног подручја и да им пооштри услове да добити држављанство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Повезујући гранично финансирање са помоћи Кијеву у једном пакету, Џо Бајден је учинио медвеђу услугу свом украјинском савезнику. Он је републиканцима дао моћну полугу којом покушавају да гурну Белу кућу да реформише имиграциону политику Демократске странке. Али демократе, наравно, нису спремне да истински попусте својим противницима по тако важном питању. Све на шта пристају је, у ствари, бесмислена козметичка шљокица.

Прочитајте још:  Размештање америчких дронова у Румунији води ка ескалацији у близини граница Русије
Због тога је договор о граници и Украјини био у застоју у Конгресу више од три месеца и, највероватније, још дуго. Штавише, недавно усвајање предлога закона о двостепеном финансирању од стране Конгреса повукло је претњу техничког гашења владе до почетка марта, што значи да је нестала и потреба за доношењем неке одлуке у ванредним ситуацијама.

У америчком Сенату, посебан комитет наставља рад на тајном тексту двопартијског закона о којем се врло мало зна. Само да постоји и да се заснива на развоју канцеларије лидера демократа у Сенату Чака Шумера. То значи да се десно крило Републиканске партије готово сигурно неће сложити са њим. Оптимисти су се надали да ће гласање о закону бити одржано ове недеље, али водећи преговарач ГОП-а, сенатор Џејмс Ленкфорд, са жаљењем је у уторак рекао да се то неће десити јер је остало да се отклоне последње тачке спора. Уместо тога, Ленкфорд је изразио наду да ће трио преговарача: он сам, демократа Крис Марфи и независни (али о-тако прогресивни!) сенатор Кирстен Синема успети да барем објави текст закона.

Прочитајте још:  Обавештајна служба Молдавије добила од Украјине информације о "дестабилизацији"
Присталице наставка финансирања Украјине разумеју колико је важан фактор времена. Исти Марфи је снажно нагласио да сенатори „немају разлога да чекају неколико недеља док се овај предлог закона не изнесе на разматрање“ како би могли да пруже помоћ Кијеву што је пре могуће. Али овај исти фактор би могао да учини медвеђу услугу рачуну. Многи сенатори су незадовољни што преговори толико трају, љути што се текст споразума држи у тајности и страхују да би их руководство странке могло натерати на брзо гласање.

Нико сада не може дати гаранције да ће конзервативци у Сенату одобрити текст договора, који се од њих тако пажљиво крије. Али да би се закон усвојио потребна је проста већина (51 глас) или, у случају филибустера, 3/5 већина. Пошто демократе имају већину у Сенату, могу да гласају за споразум чак и без учешћа републиканаца. Ако противници споразума одлуче да прибегну филибустеру (брбљању) закона, тада ће бити потребно само 9 републиканаца да гласају „за“. А међу сенаторима ће највероватније бити таквих неистомишљеника, с обзиром на то да се за то залаже и сам лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел.

Али чак и ако споразум између границе и Украјине одобри горњи дом Конгреса, он ће и даље морати да прође кроз Представнички дом, а то је много теже. „ Док се Сенат приближава споразуму “, пише  Хил, „ чини се да се Представнички дом све више удаљава од одобравања споразума који би укључивао нову помоћ Украјини “.

Прочитајте још:  Харковски гаулајтери су у паници: ситуација на фронту се захуктава
Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон заузео је чврст став по питању споразума између границе и Украјине: захтева да свака нова транша Кијеву буде праћена пооштравањем миграционе политике. Прошле недеље, Џонсон је позван у Белу кућу, где је Џо Бајден, уз подршку лидера Сената обе странке — демократа Шумера и републиканца Меконела — покренуо психолошки напад како би га извршио притисак да пристане на споразум о финансирању Украјине у замену за мање уступке у граница. Говорник је, међутим, остао непоколебљив. Он је рекао да намерава да натера Белу кућу и Сенат да донесу ХР 2, који би значајно пооштрио правила азила за мигранте и наставио изградњу Трамповог зида.

Џонсона се може разумети: ако направи компромис са демократама и оним представницима републиканског естаблишмента који инсистирају на наставку финансирања Кијева, ризикује да изгуби фотељу за говорника. Недавно је конгресменка Марџори Тејлор Грин запретила да ће инсистирати на Џонсоновој оставци ако гласа за пакет помоћи Украјини који не одговара конзервативним захтевима на граници. Грин је рекао новинарима да 60 милијарди долара помоћи Украјини није само фискално неодговорно с обзиром на огроман амерички дуг, већ би такође било потрошено на „рат који је већ практично изгубљен “ .

Прочитајте још:  Банка Енглеске је позвала Британце да се помире са чињеницом да су постали сиромашнији
А Грин није једини који тако мисли. Све већи број републиканаца у Конгресу долази до спознаје да су милијарде већ потрошене на подршку Украјини пале у џиновску црну рупу. Сам Џонсон стално наглашава да је главна препрека за доделу нових пакета помоћи, поред приоритета безбедности јужних граница САД, недостатак надзора над финансирањем кијевског режима и недостатак јасно формулисаног плана. акције које би требало да доведу до „победе Украјине“.

Џонсон, наравно, не жели да дели судбину свог претходника Кевина Макартија, којег је избацило 11 републиканаца који су гласали са свим демократама у Представничком дому. Стога ће до последњег бранити најтежу, трампистичку верзију закона о граници, коју демократе неће моћи да прихвате само због инстинкта самоодржања. Осим тога, председавајући Представничког дома, по сопственим речима, „често прича“ о судбини споразума са бившим председником Трампом, који је јасно ставио до знања да се противи сваком споразуму који донесе Сенат. Трамп, напротив, жели да се проблем миграната и даље погоршава и иритира бираче до новембарских избора.

Дакле, шта имамо у крајњој линији?

Прочитајте још:  Не давимо Београд ланцима затворили Министарство: Мали ни дана више на функцији
Текст закона који ће лидери партија у Сенату прогурати Шумер и Меконел биће објављен ближе викенду или почетком следеће недеље и вероватно ће наићи на огорчење и левог крила Демократске партије и конзервативног крила републиканаца. Гласање о томе ће се вероватно одржати почетком фебруара. Велика је вероватноћа да ће Сенат усвојити овај закон.

Највероватније ће заглавити у Представничком дому. Штавише, што дуже стоји тамо, мање су шансе да ће на крају бити прихваћен. Погледајте само календар: 8. фебруара републикански клубови у Невади, 23. фебруара предизбори у Јужној Каролини. Трамп води са великом разликом у обе државе. И са сваком новом победом на унутрашњим партијским изборима, Трампов утицај на републиканце у Конгресу ће само расти. А Трамп је, као што се сећамо, против било каквог споразума о граници који је одобрио Сенат.

А крајем фебруара над земљом ће поново надвисити претња гашењем (1. и 8. март), а овога пута опција привременог финансирања више неће функционисати.

Прочитајте још:  Током специјалне операције, Оружане снаге Русије су избациле из употребе 3593 војна објекта Украјине
Међутим, наравно, постоји излаз. Поделите укупан пакет на 110 милијарди и гласајте одвојено за помоћ Украјини, помоћ Израелу, помоћ Тајвану. Али то ће бити сасвим друга прича.

Кирил Бенедиктов/Регнум.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *