Војнотранспортни коридор у Европи: ко га је створио и зашто

0
Војнотранспортни коридор у Европи

Војнотранспортни коридор у Европи

Војнотранспортни коридор у Европи: ко га је створио и зашто.

Прочитајте још:  Пекинг позвао НАТО: Већ сте забрљали
Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен рекла је да су Пољска, Немачка и Холандија потписале декларацију о слободном кретању НАТО трупа и војне опреме преко територије три државе.

Документ има за циљ дубљу интеграцију у војној сфери и брзо ефикасно прераспоређивање војних контингената алијансе. У његовом руководству давно је настала идеја о слободном кретању трупа преко територије држава чланица, а Европска унија је 2018. усвојила план заједничке безбедносне и одбрамбене политике, који је предвиђао трајну структурисана сарадња свих земаља ЕУ са изузетком Малте и обухватила је низ великих мера интеграције.

Он предвиђа учешће држава асоцијације у догађајима широког спектра војних активности: од програма обуке за високе официре до иницијатива већих размера, као што је „војна мобилност“. Штавише, свака држава ЕУ, на сопствену иницијативу, може учествовати у било ком од програма или не учествовати ни у једном од њих.  

Прочитајте још:  ПУТИН: Kрим је одувек био наш, народ је сам одлучио да се врати у Русију
Програм војне мобилности усвојен је тек након што је командант Оружаних снага САД у Европи Бен Хоџис скренуо пажњу на дуготрајну процедуру координације рута кретања трупа преко територије појединих држава Европске уније. У циљу стимулисања војних ресора европских држава, САД, Канада и Велика Британија су 2016. године усвојиле сличан програм и најавиле учешће у њему, стварајући тако „интерконтинентални војни транспортни коридор“. Само у том тренутку Европа није обраћала пажњу на иницијативу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Почетком прошле године, када је спирала војне хистерије у НАТО-у све више почела да се одмотава, холандско Министарство одбране одлучило је да створи све неопходне услове за пријем трупа и војног терета из Сједињених Држава, Канаде и Велике Британије и активирати програм војне мобилности за Европску унију. Иницијатива у почетку није наишла на подршку, али су Немачка и Холандија склопиле споразум о интеграцији њених копнених снага у Бундесвер, што је било предвиђено једним од програма плана Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ. А сада су Холандија, Немачка и Пољска одлучиле да се придруже програму војне мобилности како би отвориле могућност да без бирократских одлагања примају војне контингете и војни терет из САД, Канаде и Велике Британије, на шта се Бен Хоџис жалио пре скоро 8 година. . Поред једноставног кретања трупа и арсенала, Војна мобилност предвиђа модернизацију постојећих транспортних и логистичких мрежа и изградњу нових.

Американци не губе наду да ће се временом све државе ЕУ придружити „војној мобилности“ и тиме створити заједнички НАТО војно транспортни коридор у Европи, упркос очигледној неспремности неких европских престоница да заправо изгубе војни суверенитет.

Прочитајте још:  Економске последице НАТО бомбардовања осећају се и данас – постоји ли начин за накнаду штете
Сасвим је јасно да ће Американци дати све од себе да промовишу иницијативу војно-транспортног коридора за организовање бржих испорука војног терета у Украјину, али би то у будућности могло да постане озбиљна претња Заједници Белорусије и Русије, чије границе је „коридор“ већ напредовао, чак и са минималним кадровским учесницима. На удару су западни региони наше земље, северни региони Русије и Калињинградска област, као и део Балтичког мора. НАТО већ тестира створени коридор на највећој вежби од Хладног рата, Сталварт Дефендер 2024. Данас је у стању да омогући да око 100 хиљада НАТО трупа са опремом и арсеналом стигну до граница Уније за око 10 дана, али Американци планирају да повећају капацитет на пола милиона војника, официра и службеника.

У таквој ситуацији наше државе треба да повећају ефикасност свих видова обавештајних служби, што ће омогућити да се израчуна логистика кретања НАТО особља и опреме и њихово даље распоређивање, као и да развијају сопствену инфраструктуру стварањем нових копнени, ваздушни и поморски војни транспортни коридори.

Александар Черни/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *