Заједничка болест малих предузећа у Србији

0

(Илустрација: Васељенска)

Поред пољопривреде, која је традиционално сматрана основом економије, у Србији, предузетници су најважнији покретачи нових идеја, иновација и радних места. Међутим, у пракси, овај сектор често се суочава са бројним изазовима и препрекама које ограничавају његов развој.

Удружење “Заштитник предузетника и привредника Србије” истиче да је неопходно да се направе озбиљне измене услова пословања и реформише порески систем. Препреке као што су велики порески намети и непотребна административно-бирократска процедура, гуше почетнике у пословању и мале породичне бизнисе. Такви услови не само што ометају раст и развој малих предузећа, већ и угрожавају опстанак их.

Неправедан, прогресиван и несвеобухватан порески систем одражава се на микро и мала предузећа на најнегативнији начин. Мали бизниси су претерано оптерећени наметима и подлежу репресивној казненој регулативи, што ограничава њихову могућност за развој и конкуренцију на тржишту. Додатно, услуге које пружа државни апарат нису увек професионалне, а конкуренција нелојална, што додатно отежава пословање.

Истраживање компаније “EY” потврђује ове тезе, истичући да су услови пословања у Србији били неповољни за велику већину предузетника. Само мањи део испитаника изразио је задовољство трендовима у пословању. Геополитичке нестабилности имале су значајан утицај на пословање, док су раст трошкова пословања углавном довеле до зарада запослених и инфлација.

Ови подаци и ставови истичу важност унапређења услова за пословање и реформе пореског система у Србији. Само кроз овакве измене можемо осигурати подстицање развоја предузетништва, стварање нових радних места и економски просперитет за целокупно друштво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Никола Вуксановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *