Африка је на страни Србије

0

(Фото: ЕПА/Валдрин Xхемај)

Каиро је практично стао на страну већине афричких земаља које не признају независност Косова.

Прочитајте још:  Начелник полиције у Бору поново нарушава углед министарства унутрашњих послова
Овај закључак се може извести по завршетку скоро четвородневне посете Београду египатског председника Абдела Фатаха Ел Сисија, иако лидери земаља у својим званичним говорима нису говорили о Косову и Метохији.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић састао се у среду са Ал-Сисијем и рекао да су током разговора дошли до закључка да „Египат остаје на позицији ’замрзнутог признања’ независности Косова“. Односно, Каиро не гласа за чланство Приштине у међународним организацијама.

Бивши амбасадор Србије у Каиру Драган Бисенич рекао је да је Египат земља која веома пажљиво поштује све одредбе међународног права. То се односи и на питање територијалног интегритета држава.

„Они не подржавају независност Косова у међународним институцијама, а што се тиче других питања везаних за територијални интегритет држава, имају врло јасне принципе у корист поштовања територијалног интегритета држава“, рекао је Бисенич.

Прочитајте још:  МЕДВЕДЕВ: ТРЕЋЕ ВАРИЈАНТЕ НЕМА
Став „замрзнутог признања“ заузела је и друга афричка држава – Гвинеја Бисао, због чега је број земаља на овом континенту које су активно признале такозвану независност Косова износио 15 од 54.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако се узме у обзир да је, према званичном сајту, Приштина отворила амбасаду само у Сенегалу, а да ниједна афричка држава нема своје дипломатско представништво на Косову, онда је сумњиво колико су „активна“ признања 15 поменутих афричких земаља, од којих су највеће Либија, Нигер, Танзанија, Чад и Мауританија.

Црном континенту припада и више од половине земаља које су одбиле да признају Косово.

Образлажући ове чињенице, државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић је у интервјуу Политици приметио:

„…однос афричких земаља према једнострано проглашеној независности Косова и Метохије првенствено је последица поштовања Републике Србије и жеље за даљим јачањем традиционалног пријатељства.

Прочитајте још:  Руски политиколог: Запад ће уништити државност Србије и Јерменије
Осим тога, мора се узети у обзир да су афричке земље етнички веома хетерогене, а многе од њих се суочавају са мање или више опасним сепаратистичким покретима. Из тог разлога, земље континента придају велики значај поштовању оних постулата међународног јавног права који гарантују територијални интегритет и неповредивост граница суверених држава.

„Када је, пак, реч о кампањи такозваног одузимања признања, која се с посебним успехом спроводи у Африци, можемо закључити да су афричке земље исправно схватиле колико је опасан преседан за једнострано проглашено признање. независност јесте“, рекао је Старовић.

Односе Србије са афричким државама карактерише традиционално пријатељство које датира још из времена борбе афричких народа за ослобођење и ослобађање од колонијалистичког јарма, што је држава у потпуности подржавала, као и настојања да се убрза економски развој континента. , подсетио је званичник Министарства спољних послова.

Према његовим речима, ова сарадња је достигла врхунац у деценијама када је Југославија предводила Покрет несврстаних, коме припадају афричке земље.

„Иако се много тога променило у протеклих 30 година, успели смо да задржимо дипломатско присуство у Африци, тако да данас Република Србија има 14 амбасада на „континенту будућности“, како се Африка с правом назива“, рекао је Старовић. .

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *