Др Мартиновић изнад закона, Правни факултет у рукама власти, плате професора до 6.000 евра

1

Александар Мартиновић

Један од многобројних случајева који је обележио претходну недељу јесте и обелодањивање података у вези научних фалсификата које је починио др Александар Мартиновић, високи функционер СНС. Информације о академској нечеститости напредњачке перјанице, јавности је предочио Балша Божовић, некадашњи посланик ДС у Скупштини Србије.

– Након што сам у јуну ове године Правном факултету у Новом Саду поднео жалбу и доказе да је функционер Српске напредне странке Александар Мартиновић чак шест пута објавио идентичан научни рад под истим или сличним насловима, добио сам одговор од Етичке комисије за који је тешко проценити да ли више вређа здрав разум или академски интегритет – навео је Божовић у писаној изјави медијима.



Божовић је истакао како је комисија закључила је да је Мартиновић своје радове “фалсификовао између 2005. до 2009”, а да је Kодекс о академском понашању донет 2010. и да због тога “нема основа за покретање поступка против њега”, па је Божовић закључио да је Мартиновић своје радове “фалсификовао на време”.

Kако тврди Етички одбор Правног факултета у Новом Саду, Александар Мартиновић је своје научне радове ПЛАГИРАО годину дана пре него што су усвојили KОДЕKС о академској честитости те не могу да покрену поступак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Тиме је Етичка комисија јасно поручила студентима, њиховим родитељима, будућим студентима и свим грађанима Србије да је важно само надмудрити систем, варати, имати везу, преписивати и стицати корист за себе, као и да ће такво понашање не само проћи некажњено, него и наићи на подршку и на једном од најзначајнијих факултета, другог по величини универзитета у Србији – изјавио је Божовић.

Прочитајте још:  Томислав Мићовић, Удружењe нафтних компанија Србије: Цене горива су нереално ниске, постоји опасност од несташица



Чланови Етичке комисије који су потписали решење о жалби Божовића били су: проф. др Сенад Јашаревић, проф. др Горан Милошевић, али и проф. др Светозар Чиплић, што је посебно изненадило јавност, јер је реч о високом функционеру Народне странке.

Kо је дозволио Мартиновићу да објави фалсификоване научне радове на основу којих је изабран у звање доцента?

Иначе, оптужени др Александар Мартиновић се није одазвао на позив Етичке комисије да се изјасни о оптужбама за (ауто)плагирање, што је послало јасну поруку да је он изнад закона и правних прописа. С друге стране, Етичка комисија, која је невероватном правном акробатиком заштитила др Мартиновића, показала се као инструмент у рукама власти и озбиљно нарушила углед Правног факултета у Новом Саду.

Показало се да је др Мартиновић, заправо, спона између корумпиране власти и запослених на факултету који, имајући у виду месечна примања, не осећају потребу да се побуне против оваквог понашања свог колеге.

Наиме, како је утврдила Државна ревизорска институција, просечна нето примања запослених на Правном факултету Новосадског универзитета, у 2017. године, била су 221.000 динара. Међутим, распон плата на овој високообразовној институицији кретао се између 148.500 и 731.500 динара, односно, између 1200 и 6000 евра месечно.

Да су подаци о платама запослених тачне, потврдио је и проф. др Бранислав Ристивојевић, декан, у изјави за Директно.рс.



– Подаци у Извештају ДРИ из 2017. године су тачни, али напомињемо да се не ради о платама запослених, већ о укупним примањима запослених која обухватају између осталог и плату запосленог, али и ауторске хонораре од научно истраживачких пројеката, примања од издавачких уговора, продатих књига, пружених специјализованих услуга и сва друга примања – рекао је Ристивојевић.

Прочитајте још:  Русија: Непријатно смо изненађени сменом декана Правног факултета у Новом Саду

Подсетимо, против Ристивојевића, високог функционера Демократске странке Србије, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, поднела је тужбу, 2017. године, јер је у ауторском тексту за насиље над женама кривио, између осталог, параду поноса и саме жене. Међутим, Врховни касациони суд донео је коначну пресуду да у тексту декана Правног факултета у Новом Саду, није било говора мржње нити дискриминације према женама и припадницима ЛГБТ популације.

Но, како би бар мало пред јавношћу изашли “чистог образа”, управа Правног факултета је донела одлуку да уклони плагијате др Мартиновића из Зборника радова.

Др Мартиновић се није оглашавао поводом ове афере.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Др Мартиновић изнад закона, Правни факултет у рукама власти, плате професора до 6.000 евра

  1. Што више правника, плаћених “угледника” ПРАВДЕ и ПРАВА све мање, криминала, дроге, миграната, насиља … у држави све више, вучић ПРАВНИК и то од најбољих студената!!!
    Што више ДР. “економиста” привређивања све мање а задуживање све веће.
    Србија увози лук и пасуљ тиме храни децу и извози као једини артикал на светску пијацу у време беле куге, врло мудро, економски напредно и праведно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *