Дочек Нове године у Нишу плаћају анонимни „пријатељи града“

0

Foto: Sajt grada Niša

Дочек Нове 2022. године на Тргу краља Милана у Нишу платили су „пријатељи града“, а грађани не могу да сазнају ни ко су им „пријатељи“, нити колико кошта манифестација која им је намењена.

Оваква „ћутња“ локалне власти и друге нејасноће у вези са начином финансирања дочека Нове и „Српске нове“ на централном тргу нису новост и већ су се дешавале у последњих седам година.



Градоначелница: То су људи који су рођени у Нишу, остало немојте да ме питате

„То ће платити пријатељи Града, толико могу да вам кажем, зато што су они желели да остану анонимни. То су људи који су рођени у Нишу, чак међу њима има и неких људи који су познати јавности, желе да свом граду приуште Нову годину. Све остало немојте да ме питате, јер детаље не знам, важно да ћемо имати све оно што један град треба да има“, рекла је пред дочек Нове 2022. године градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

На дочеку се показало да “један град” као што је Ниш “треба да има” фолк певаче Зорицу Брунцлик, Алена Адемовића и Милицу Павловић, те прилично скроман ватромет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али, казала је Сотировски, набављена је и велика јелка, која ће бити постављена уочи Нове године по јулијанском календару, а коју ће такође “платити донатори”. Имена донатора и цена јелке такође су остали тајна.



Опозиција: На крају све плате порески обвезници

Градски одборник опозиционе коалиције „Ниш, мој град“ Бранислав Јовановић због тога пита градске челнике “зашто пријатељи градске власти уплаћују новац за овакве манифестације, а не, рецимо, за лечење деце”.

Прочитајте још:  Нису имали ковид сертификате: Покушали да побегну комуналцима - неуспешно

Он оцењује да локална власт нуди грађанима “хлеба и игара”, али да “увек на крају испадне да све плате порески обвезници”.

“’Анонимни људи’ у Нишу нису ништа ново. Толика нетранспарентност ствара основ сумње да је реч о коруптивним радњама. Грађани имају право да знају ко их то толико воли па дарује, ко из града и какве везе има са тим “пријатељима” и да ли су ти пријатељи заправо људи који су већ имали корист од власти и СНС-а, па на овај начин то враћају“, каже за Данас Јелена Милошевић, председница Странке слободе и правде у Нишу.

Она још каже да осим тајанствених фанова Зорице Брунцлик који плаћају њен новогодишњи концерт, или донатора градских јелки, Ниш има и “тајанствене инвеститоре” који ће градити “градове у граду”, односно насеља са високим солитерима, или тајанствене обожаваоце Александра Вучића, који финансирају огроман билборд са његовим ликом на хотелу Амбасадор.

Под велом тајне су и “многе друге ствари”, међу којима и цена недавне реконструкције трга на којем се организује новогодишњи дочек, додаје.



Стручњаци: Нетранспарентност буду сумњу у корупцију

„Финансирање неког новогодишњег дочека не би смело да буде у овој мери нетранспарентно. Јер, у том случају увек постоји сумња да је реч о коруптивном послу, односно да неко нешто поклања да би нешто друго добио заузврат. Како би се овакве сумње предупредиле, локална власт би требало да обелодани податке, а донатори да се са тим сложе, како јој не би урушавали кредибилитет“, каже за Данас Златко Минић, члан управног одбора Транспарентности Србија.

Он додаје да би јавности требало да буде доступна нека врста уговора коју је Град морао да закључи са донатором, чак и уколико он директно плаћа трошкове дочека Нове године.

Прочитајте још:  Последице украјинске кризе могли бисмо да осетимо крајем године

Морале би да постоје и дозволе за коришћење јавне површине, какав је централни трг, јер “не може неко да заузме трг и плати концерт, а да у граду никога ништа не пита“.



Пријатељи града „частили“ и новогодишњи концерт Бреговића

“Пријатељи града” платили су, иначе, и наступ музичара Горана Бреговића и његовог “Оркестра за свадбе и сахране” на дочеку Нове године по јулијанском календару 2015. године, бар по тврдњи тадашњег градоначелника Зорана Перишића.

Ипак, по подацима нишког Локалног антикорупцијског форума, осим “пријатеља”, и грађани Ниша су за тај дочек издвојили око 2,5 милиона динара, који су уплаћени приватним фирмама за трошкове техничке продукције, озвучење, расвету, споредне хонораре и ватромет.

Градоначелник Перишић је, годину дана касније, обавестио јавност о још једној “занимљивости” у вези са дочеком “српске нове”. Показао је новинарима уговоре Града са продукцијама “Цеца мусиц” и “Берар” из којих се види да се из градског буџета, за наступ фолк певачице Светлане Ражнатовић 13. јануара 2016. године, издваја укупно два динара.

Објаснио је да је та “цена” морала да буде наведена јер аранжман није могао да буде бесплатан, а да је “све трошкове платила продукцијска кућа ‘Студио Берар’ из Новог Сада“.

Пре тога је незванично саопштавано да се Ражњатовићкин концерт наводно „плаћа из републичког буџета“.



Ражњатовићева својим наступом подигла културне и уметничке стандарде у Нишу

У уговорима Града Ниша и продукција које су омогућиле Ражњатовићкин наступ на тргу 2016. године наводи се да се на тај начин “подижу културни и уметнички стандарди Ниша”.

„У циљу остваривања дугорочне сарадње или партнерства у евентуалним будућим културним пројектима, у циљу подизања културних и уметничких стандарда Града Ниша, као и општег критеријума вредновања региона, уговорена стране су се споразумеле да извођач реализује своје услуге у вредности од једног динара“, наведено је у једном од уговора.

Прочитајте још:  МОЋИ ће да купе 10 литара млека ако га буде! Пред Нову годину младима 5.000 динара

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *