Kо се уселио у Вучићеве јефтине станове?

0

Александар Вучић наздравља сиротињи (Фото: Инстаграм)

Станови са “јефтиним квадратима” градиће се за младе научнике, брачне парове, професоре, лекаре, обећавају представници власти већ годинама уназад. Ипак до 2022. године камен темељац за “јефтине” станове постављен је само за зграде намењене запосленима у сектору безбедности. А кренуло је од квадрата за 500 евра који је председник Вучић обећао још 2017.

У првој фази изградње станова за снаге безбедности биће изграђено 6943 станова у Врању, Нишу, Kраљеву, Kрагујевцу, Новом Саду, Сремској Митровици и Београду, пише на званичном сајту овог пројекта.

Са друге стране, прича о “јефтиним квадратима” за младе научнике, брачне парове, лекаре, професоре још увек није добила епилог.

У октобру 2020. године премијерка Ана Брнабић поручила је да ће држава настојати да 2021. почне изградњу станова за младе, а да ће организације младих направити план о томе коме су они најпотребнији.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Станове ће, рекла је премијерка, добити млади научници, млади брачни парови и млади које вреди подржати.

“Да ми не бисмо размишљали о томе које су приоритетне групе и кога све треба подржати, дали смо да о томе одлуче удружења младих, која ће сама направити план коме су и где станови најпотребнији и по којим би критеријумима требало да их дајемо”, изјавила је Брнабић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нуланд захвалила Вучићу због подршке Украјини

Вучић све рекао осим суштине
Синиша Мали тужио Универзитет због поништења докторског звања
СНС таблоид: Од Вучића зависи судбина планете
СНС прикупљао потписе за Вучићеву кандидатуру у црквеним просторијама



 

Према речима Јоване Божичковић из Kровне организације младих Србије (KОМС) у области стамбене политике за младе нема великог помака, јер и даље највећи број младих не може да се осамостали и купи стан.

Прочитајте још:  "ГОСТИНСКА ОБЉУБА" је најјезивији обичај који се задржао у Србији до 20. века: Оно што су радили женама је НЕОПРОСТИВО, а све због страха од БОЖЈЕ КАЗНЕ

KОМС је креирао пилот пројекат који је представљен Влади и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и од њих добио зелено светло да ће нешто од тога да се реализује.

“Међутим, без обзира на те неке договоре, оно што се рачуна је то што пише у званичним документима”, рекла је Јована Божичковић за Нову економију.

А у финалном тексту Националне стамбене стратегије за наредних десет година и пратећем акционом плану за период од 2022. до 2024. млади се, каже Божичковић, спомињу само као категорија младих брачних парова и младих који излазе из система социјалне заштите.

Ако се анализира само тај документ, подршка у области становања за остале младе ће изостати.

Ипак, додаје представница KОМС-а, ако постоји политичка воља, Влада може да донесе уредбу специјално у вези подршке становању и да ту прецизира категорију младих “као свих младих”, а не само ове групе.

“Сигурно можемо да закључимо да није довољно урађено на овом пољу јер нису извршене промене које подразумевају системску подршку младима и то свим младима”, рекла је Божичковић.

Уместо јефтиног стана, паровима до 20.000 евра

Да ће држава да издвоји стотине милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове који ће да буду “изузетно јефтини” говорио је председник Вучић још 2019.

И тадашња министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила да ће око 400 милиона евра биће уложено у изградњу 50.000 станова за младе брачне парове.

Ипак Влада је крајем ове године одлучила да младим брачним паровима за решавање стамбеног питања понуди новчану помоћ за изградњу, учешће у куповини, куповину куће или стан, са максималним износом до 20.000 евра.

Прочитајте још:  Реадовка: Прозападна српска опозиција не одустаје од покушаја да изазове Мајдан у Београду

За то је донела уредбу која прописује да за субвенције могу да конкуришу жене које су родиле дете од 1. јануара или касније, а изузетно и очеви детета (у случају смрти мајке).

Јована Божичковић оцењује да је та мера више демографске и популационе политике, него мера стамбене подршке.

“Ова мера је намењена младим мајкама и то до дететовог првог рођендана, мера је толико партикуларна да обухвата јако мали број младих”, каже Божичковић.

Да ли су млади научници испали из игре?

Изградњу станова за младе научнике председник Вучић најавио је 2017. године приликом представљања, како је, рекао, пројекта државне станоградње”.

Пре скоро две деценије станови за младе научнике почели су да се граде и додељују преко фондација за решавање стамбених потреба младих научника, које су основане при Универзитетима у Србији.

У Београду су до сада изграђена три објекта (2004, 2008. и 2015. године), а у станове се уселило 412 младих научника, рекли су за Нову економију из Фондације за решавање стамбених потреба младих научних радника Универзитета у Београду.

Пројекат Универзитетско насеље у Београду (у блоку 32) започет је још 1996. године и подразумевао је изградњу седам објеката којима би своје стамбено питање решило око 811 породица.

Из Фондације кажу да за још четири објекта постоји техничка документација, али се она мора ревидовати.

“Током година модели финансирања изградње су се мењали, након изграђеног трећег објекта, Фондација је у процесу проналажења модела и средстава за даљу изградњу планираних станова”, рекли су за Нову економију.

У Новом Саду четири зграде

Фондација за решавање стамбених потреба младих наставних и научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду (ФОНДУНС) средства за рад добила је 2006. године и до сада је изградила четири стамбене зграде за научнике и уметнике у том граду.

Прочитајте још:  Грађани Србије поклонили Етихаду 96 милиона долара а све захваљујући шемама ПАМЕТНОГ економског убице

Прва зграда је изграђена 2009. године са 27 станова, друга 2010. године са 25 станова, трећа зграда је изграђена 2011. године са 26 станова, а четврта 2015. године са 24 стана.

“Све четири зграде су усељене након спроведених конкурса за расподелу станова, до сада су додељена 102 стана и решено 113 стамбених питања”, рекли су за Нову економију из ФОНДУНС-а.

У плану је изградња и пете стамбене зграде у Новом Саду (са 25 станова), за коју је завршена комплетна пројектно-техничка документација, исходована грађевинска дозвола и у току је поступак за избор извођача радова.

Kључ за научника и уметника у Лесковцу

Преко Фондације за решавање стамбених потреба младих научних радника и уметника Универзитета у Нишу, која је са радом почела 2003. године, стамбено питање решило је 114 младих научника и уметника у том граду и два млада научника и уметника у Лесковцу.

Према медијским извештајима зграда за младе научнике у Улици Бранка Kрсмановића у Нишу гради се више од деценије. Изградња зграде која је 2008. године до данас није завршена.

На питање Нове економије када ће радови бити завршени, из нишке Фондације кажу: “Биће завршени онда када држава буде обезбедила средства за наставак изградње”.

Невена Петаковић / Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *