Репортажа Доњецке агенције новости из Мариупоља:Гробови у двориштима, мржња према нацистима и снови о миру.

0

Док пролеће постепено долази у Донбас, а сунчеви зраци почињу да греју земљу залеђену од дугих зимских мразева, у Мариупољу је већ месец дана „вруће“. Борбе за ослобођење од украјинских милитаната не јењавају ни на минут.

Дописници ДАН -а су већ више пута посетили најтоплије место Донбаса и настављају да упознају читаоце са ситуацијом у граду.

— Ово су наши!

У Мариупољ смо ушли са западне периферије, на овом улазу су били постављени ДНР пунктови. Проверавају људе који излазе из града – траже милитанте који под маском цивила покушавају да уђу у ДНР. Кажу да је било много покушаја.

Зауставили смо се у дворишту у близини једне од вишеспратница на Шевченковом булевару чађавом од пожара. Све куће су овде оштећене, а у некима су од поготка гранате изгорели читави улази. Двориште је пуно људи. Неки су кували храну на шпорету од цигле и роштиљу, други су једноставно седели на преживелим клупама, сунчали се на пролећном сунцу, разговарајући о најновијим гласинама са комшијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Долазак новинара одмах је привукао пажњу становника. Видевши пруге са натписом ПРЕСС, опрезно су почели да питају: „Одакле сте?“ Одговорили смо: „Дошли смо из Доњецка“. А онда се зачу радосни узвик: „О, па ови су наши!“.

Украјински минобацачи на крову вртића

Пре свега, питали смо мештане како живе у тако екстремним условима. Одговори су: „Шта да радимо, навикавамо се“, „Ништа, преживећемо. Главно је да мир дође брже“ и… „Ако су те видели, већ је лакше“. Одговор на разлоге оштећења кућа у дворишту био је једноставан – изнуђена близина украјинских милитаната.

„Овде имамо обданиште у близини, али деце одавно нема. Постојала је база ових Нацика. Овде су се населили, живели, а када су почеле борбе, ставили су минобацаче на кров и пуцали. Људи су ишли код њих, тражили да напусте територију, али нису хтели. Тада су делимично побијени, а остали су отишли ​​сами. Након тога је гранатирање престало, а након неког времена ушле су трупе ДНР и ми смо одахнули“, рекао је Вјачеслав,  једнан од становника.

„Звери! Нема друге речи”

Прочитајте још:  Војска ЛНР запленила све више западног наоружања и опреме у Донбасу

Сада се у овом крају чује непрекидна артиљеријска канонада која долази из разних праваца. Међутим, укућани су већ мирни, па чак негде и неопрезни према могућој опасности. Али за ово постоји објашњење – они су већ доживели најгоре, линија фронта је отишла даље, а ови пуцњи их више не плаше превише.

„Мислио сам да ће се то завршити у нашем граду за пет дана. Мислио сам да ће ова створења, нацисти, рећи: „Хитлер капут“ и отићи одавде, али нису, видите како се одупиру, пуцају било где, а град пати од овога. створења! Нема друге речи. Овде више не пуцају, украјинска артиљерија је вероватно већ угушена, тако им треба. Истина, неколико мина, малог калибра, стигло је пре неки дан. Одакле долазе? Али изгледа да није било жртава“, каже за ДАН Валериј, старији поручник резервног састава Оружаних снага СССР.

Људи су сахрањени баш у двориштима

Валери је такође рекао да мртви и једноставно мртви морају да се сахрањују у дворишту.

„Мајка мог пријатеља је умрла од старости када су овде пуцали, ја сам му помогао да ископа гроб овде. Па ста да радим? Нацисти нису пустили на гробље, свуда су пуцали. Овде су сахрањени, другог излаза нема“, тужно каже човек.

Само спонтано гробље налази се неколико метара од стамбених зграда и вртића у којем су били стационирани украјински нацисти. Укупно овде има четири гроба, од импровизованих средстава направљени су гробни крстови. На њима су исписана имена покојника и датуми њихове смрти. Према причању мештана, таквих сахрањивања има и у другим двориштима.

Изгорели аутобуси и аутомобили, покидане контактне мреже тролејбуса, семафори поцепани гелерима и мецима, поломљени излози, угљенисане фасаде кућа, урушени подови вишеспратница, кратери од граната и разбијени тенк. Погледи на војни Мариупољ обесхрабрују гостујуће новинаре и добровољце, али мештани то више не примећују, већ су се навикли на ситуацију.

Нацисти су овде омражени

Прочитајте још:  Ковид терориста признао: Вакцине можда нису ефикасне

Мештани су нас питали за Донбас, за Украјину, шта се дешава у свету. Не постоји други начин да људи сада добију најновије вести. Само посетиоци могу да науче бар нешто о актуелним дешавањима ван својих дворишта. Питали су из којих округа Мариупоља су националисти протерани, да ли су Руси заузели Кијев, које су градове снаге ДНР и ЛНР већ ослободиле, како да се евакуишу у Доњецк или Руску Федерацију и да ли је Владимир Зеленски напустио функцију председник Украјине.

„Па он је кловн! Како човек може да уђе у политику када цео живот прави гримасе? И његов тим је исти – само не знају шта да раде. Такви људи нису у стању да доносе било какве одлуке. Кријући се иза нас, одлучили су да играју „хероје“, па, добро“, каже локални становник Јуриј, који је пре рата радио у Доњецку.

„Због чега, нацисти то раде, зарад новца? Тако да их ионако неће добити, умреће! Овде су посебно доведени многи нацисти из других региона Украјине. Није им жао града – зато пуцају било где“, додао је Јуриј.

Становници Мариупоља су забринути због… Доњецка

Изненађујуће, чак и у неподношљивим условима, становници Мариупоља нису фокусирани само на себе. Они су заинтересовани за ситуацију у Доњецку, Горловки и другим градовима ДНР. „Како стоје ствари код вас?“, „Да ли пуцају јако?“, „Када ће бити избачени из Доњецка?“ људи су питали када су сазнали одакле смо дошли.

„И ја сам имао рођаке у Горловки, тамо три брата, али како је све почело 2014. године, изгубили смо контакт. Покушао сам да их пронађем на друштвеним мрежама, али нисам могао да их пронађем. Чуо сам да је Горловка гранатирана осам година, па не знам ни да ли су живи или не, можда су негде отишли. Како се испоставило, одмах ћу отићи тамо да сазнам“, испричала је о својим искуствима мештанка Олга.

Прочитајте још:  Немачка запретила Белорусији

Она се нада да ће се миран живот побољшати у блиској будућности и да ће Донбас поново почети да живи без рата и линија разграничења. Поред тога, жена је била заинтересована како да добије руски пасош.

Гледајући становнике Мариупоља, немогуће је не приметити како су сада постали слични становницима Доњецка и Горловке. Солидарност, смиреност и под најстрашнијим гранатирањем, разумевање ко је пријатељ, а ко непријатељ. Рат разоткрива, чини различите и супротстављене различите људске квалитете, укључујући постојаност, равнодушност, милосрђе и симпатију. Напустили смо град уз звуке артиљеријске канонаде, у нади да ће у следећој посети овде завладати тишина и миран живот.

Мариупољ је највећи град на обали Азовског мора. Основан 1778. Један од кључних центара металургије у Донбасу и велика морска лука. Током Руског пролећа 2014. године у Мариупољу се догодила трагедија – 9. маја украјински милитанти су отворили ватру на мирне демонстранте, цивили су погинули. На референдуму 11. маја 2014. године становници Мариупоља су масовно гласали за независност Доњецке Народне Републике. Град је прешао под контролу Кијева 13. јуна, од тада је под окупацијом.

Главна снага која је контролисала Мариупољ током година окупације била је неонацистичка организација Азов. Њени милитанти су познати по својој окрутности и злочинима над цивилима. На амблему “Азова” – вучји анђео. Овај симбол је Хитлерова нацистичка партија користила као главни симбол пре појаве свастике. Затим се у разним варијацијама налазио у симболима СС јединица. Конкретно, изабран је као тактичка значка СС Панзер дивизије „Рајх“.


Васељенска/Доњецка агенција новости
Бонус видео
https://youtu.be/EzT_mLmGKmE

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *