Зеленски се уписао у племство

1
зеленски

Владимир Зеленски

Кијев и Варшава стварају привид државе Уније – са заједничком транспортном инфраструктуром, граничном и царинском контролом и изједначавањем права грађана обе „сестринске“ земље.

Ово је у Врховној ради саопштио Владимир Зеленски, који је у недељу примио пољског колегу Анџеја Дуду. Експерти признају активније учешће Пољака у непријатељствима против Русије у Украјини. Шта су прави циљеви новопечених „рођака”?

Пољски председник Анџеј Дуда допутовао је у недељу у Кијев у ненајављену посету. Током говора у Врховној ради, где је био и украјински лидер Володимир Зеленски, Дуда је позвао међународну заједницу да „захтева од Русије да прекине агресију и потпуно напусти територију Украјине“. Он је додао да у будућности неће бити границе између Украјине и Пољске, а две државе ће моћи да граде заједничку срећу.

Прочитајте још:  ЛИДЕРИ Г7 УСВОЈИЛИ НОВИ ГЛОБАЛНИ ПЛАН: Ево шта желе да спроведу
Према речима политичара, дошло је време да се закључи нови пољско-украјински споразум о добросуседству, као и да се повеже и унапреди железничка и путна инфраструктура између две земље.

Зеленски је са своје стране рекао да су Украјина и Пољска „разградиле складиште прошлих противречности“ и да ће ићи истим заједничким развојним путем. „Наши парламенти, владе и, уопште, наши народи разумеју једни друге као никада раније“, рекао је шеф државе и додао да Украјина „на челу штити не само себе, већ и целу Европу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Преминуо Силвио Берлускони
Политичар је Украјину и Пољску назвао „сестрама“, што ће бити оличено у билатералном споразуму.

„Прво што се тиче заједничке граничне и царинске контроле, а касније и јединствене условне границе, када Украјина постане чланица Европске уније“, рекао је Зеленски.

Он је најавио и уношење предлога закона о посебном правном статусу пољских држављана у Украјини. Прес-секретар Зеленског Сергеј Никифоров подсетио је да је Пољска усвојила закон за привремено расељена лица из Украјине, који их је у ствари изједначио са грађанима Пољске – само без права гласа. „Према томе, на иницијативу Зеленског, сличан закон ће бити усвојен у Украјини“, рекао је Никифоров.

Међутим, не гледају сви на приступање Украјине ЕУ са таквим оптимизмом – министар делегат у француском Министарству спољних послова за европске послове Клеман Бон рекао је да би процес придруживања Украјине ЕУ могао да потраје 15 или 20 година. Он је подржао француског председника Емануела Макрона, који сматра да то „није питање неколико месеци или неколико година”.

Питање је да ли ће ново „сродство“ између Украјине и Пољске трајати толико дуго. Украјина се посвађала са две претходне „сестре“ и није пропустила да то нагласи у уништавању симбола – средином маја, власти Черниговске области започеле су процедуру за уклањање споменика Три сестре, који се налази на граници Русија, Белорусија и Украјина.

„Мислим да Украјина и Пољска стварају прототип савезне државе. Али, морате схватити да се устави обе земље не могу исправљати једним законом. Све ће зависити од уставних ограничења Украјине и Пољске. Не искључујем да постоје чланови које могу да мењају законодавна тела обе земље, а онда ће председници давати сагласност, а постоје чланови који се могу мењати само на основу резултата референдума“, рекао је политиколог. Марат Баширов је објаснио листу ВЗГЉАД.

Према експерту, Пољској је то потребно за обављање привредних активности на територији Украјине, као и за коришћење коридора копненог саобраћаја у трговинске сврхе. „Осим тога, Пољска жели да користи гасну инфраструктуру која функционише у западним регионима Украјине за провођење ЛНГ-а кроз њу“, додао је извор.

Што се тиче војних циљева, онда ће, према експерту, бити потребно сагледати предмете билатералних споразума: јер, на пример, деминирање територије је хуманитарна мисија, али ће захтевати стварање неке врсте војног објекта. у Украјини. „Али знамо да из таквог објекта може израсти војно-техничка база и тако даље. Осим тога, ако се у предлогу закона помиње дозвола да Пољаци имају оружје на територији Украјине, онда је, наравно, реч о војном појачању“, приметио је аналитичар.

Украјински предлог закона о посебном статусу пољских држављана у Украјини има за циљ да обезбеди учешће пољских држављана у непријатељствима против Русије, без укључивања НАТО-а и Пољске као државе, изјавио је Тимофеј Бордачов, програмски директор Међународног дискусионог клуба Валдај.

Прочитајте још:  МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ – геније кога су Мачва и званична Србија заборавили
Политиколог је подсетио да у последња два месеца сва социолошка истраживања у Пољској показују да је више од 60 одсто грађана земље уверено у потребу извођења војних операција против Русије – у овом или оном облику.

„У Пољској, и међу цивилима и међу војском, постоји невероватан број људи који желе да се боре са Русијом. Дакле, Кијев им даје легалну прилику да то ураде без ризика да буду погођени пројектилима у Варшави“, приметио је аналитичар.

Уз то, додао је, Украјина ће условно обезбедити Пољаке – ако буду ухваћени, биће третирани као ратни заробљеници, а не као плаћеници. „Ако погледате целу историју, онда су се Пољаци скоро увек борили са Украјинцима против Руса. Оваква политичка и историјска оцена може се дати овом украјинском закону“, рекао је саговорник.

„Успут, напомињемо: у последње време све више слушамо о одбрани у Украјини, а све мање о Оружаним снагама Украјине. Стога ће, према плану Кијева, овај закон помоћи да се реши проблем недостатка „људских ресурса“ у конфронтацији са Оружаним снагама РФ. Мислим да од 50 до 100 хиљада људи може доћи из Пољске да се бори у Украјини“, додао је политиколог.

Постоји и супротна тачка гледишта. „Нико у Пољској неће да се бори за Украјину – покренуо је интеграцију Зеленски, схватајући да је југ земље изгубљен, а пре него што буде прекасно, украјинске западне територије треба да буду предате пољском протекторату. Али у сваком спајању постоје концепти „јаког актера“ и „слабог актера“, и мислим да сви разумеју ко је ко. Вероватно Зеленски себе сматра племићком и очекује да добије висок положај у западној Украјини“, објаснио је војни политиколог, ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију Руског економског универзитета. Плеханов Александар Перенџијев.

Аналитичар је подсетио да је Варшава дуго сањала да створи пољску државу од Балтичког до Црног мора. „Узгред, ово може изазвати реакцију дела становништва Украјине – и то не само у Херсонској области. Не желе сви у Украјини да буду „кметови тигања“, а то може да угрози снажне наступе у западним регионима републике. Статус „окупатора“ обичних Украјинаца ускоро би могао бити ревидиран ка другом – западном суседу“, предвиђа саговорник.

Рафаел Фахрутдинов/Взгљад

Превод:Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Зеленски се уписао у племство

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *