Проговорио хероин из Драшковића: „Србија мора да се дистанцира од од Русије и Путина, или ће постати ‘балканска Сирија’

0

Вук Драшковић

Председник Српског покрета обнове (СПО) и некадашњи шеф дипломатије СРЈ Вук Драшковић казао је за Н1 да Србија мора да се дистанцира од Русије и Путина, или ће, како је рекао, постати ‘балканска Венецуела’ или ‘балканска Сирија’. “Морамо на цивилизовану страну света, а једног дана и Русија ће се вратити, када се зло оконча, кад нови људи поведу Русију, и она ће се вратити цивилизованој страни света”, нагласио је Драшковић. Каже и да се у Украјини води рат, и да није тачно да је реч о “специјалној војној операцији”. “Онда треба и Толстојева књига да се зове ‘Велика специјална операција и мир'”, рекао је.

Каква је паралела између Косова и Украјине? Због чега је у Србији толико јака љубав према Русији и јесмо ли све даље од Европске уније? Шта је интерес Русије да задржи јак утицај на Балкану? Има ли Србија прилику али и снаге да направи историјски заокрет у спољној политици?

„Алармантан је податак да је 80 посто грађана Србије против било каквих санкција режиму у Кремљу. То су људи који подржавају Путинову агресију на Украјину, умотавајући то у историјско братство и оданост руском народу“, казао је Драшковић у емисији 360 степени.

И додаје – није тешко објаснити разлоге таквог става наших грађана.

“Путин је агресију на Украјину најавио речима – да је Украјина историјска грешка, лажна држава која не сме да постоји. Пре те Путинове изјаве годинама овде пропаганда КГБ-а, српско-руска УДБ-а неуморно је понављала да је БиХ лажна држава, да је Косово лажна држава, да је Црна Гора историјска грешка. Ти људи нису за европеизацију Балкана, они су за путинизацију Балкана”, нагласио је Драшковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање зашто је Балкан толико занимљив великим силама, и онима на истоку и на западу, Драшковић каже да говори о “цивилизацијском приступу”.

Прочитајте још:  Породиљи месецима ни динар због "превисоке плате": Следи тужба

“Запад сигурно није тај који жели да се овде мрзимо, да поново убијамо једни други, Запад жели да приступимо том цивилизацијском кругу народа у Европи. Русија жели све супротно. Русија Владимира Путина, и то не оног од 2000. године, него овога сад, њему је у интересу да се на Балкану стално подстичу сукоби, мржње, да се чека неки повољан тренутак за неку несрећу овде, да би се Русија овде укотвила, пре свега код српског народа”, казао је.

Према његовим речима, та “путинофилија” је постала агресивна “након 16. октобра 2014, када је Путин посетио Београд и када га је Томислав Николић пољубио девет пута и приредио му војну параду”.

Међутим, најчешћи аргумент за стављање на страну Русије је да та земља чува Косово и Метохију и против је косовске независности.

“Људи у Србији су жртва тих темељних неистина које је пропаганда произвела у готово култне националне митове. То да Русија чува Косово је неистина. Дан после Кумановске капитулације, резолуцијом 1244 СБУН уз глас Русије ‘за’, Србији је одузет и територијални интегритет и суверенитет на Косову и морала је да повуче све своје симболе власти”, прича Драшковић.

Разговори о статусу Косова, према Резолуцији 1244, вођени су 2006. у Бечу, каже.

“Ја сам био министар спољних послова, Србију су заступали Борис Тадић и Војислав Коштуница. Посредник је био специјални изасланик Марти Ахтисари. Он је уз глас Русије морао да се у Бечу држи четири принципа: први – нема повратка Србије на КиМ, нема повратка на стање пре усвајања резолуције 1244, друго – нема поделе Косова, треће – нема уједињена Косова са Албанијом и четврто – Албанци морају да гарантују максимална права српском народу и да максимално заштите српско културно наслеђе”, појаснио је.

Прочитајте још:  Без пречица у производњи српске „шљивовице”

За сва та четири принципа, каже, Русија је гласала, али у тренутку када је требало да буде усвојен Ахтисаријев предлог, Русија је, казао је Драшковић, “тражила трговину.

“Рекли су – подржавамо све, под условом да исти статус добију Абхазија, Осетија и Придњестровље. На примедбу да су Руси гласали и у Контакт групи и у СБУН, одговорили су – то је тада био наш интерес, сада је ово. Украјина тада није била у игри”, изјавио је Драшковић.

Према његовим речима, косовски преседан није преседан.

“Путин зна да се служи нечим што није за упоређивање, али претпоставља да му то код неких људи и државника да неки алиби и оправдање за ову страшну агресију. Могу да претпоставим како ће се понашати – он ће даље ‘бранити’ Косово тако што ће стављати вето на чланство Косова у организације, ‘док ви не признате независност Донбаса, када ви то прихватите, ми ћемо прихватити статус Косова у УН'”, каже гост Н1.

Ни Албанци, са друге стране, нису испунили свој део Бриселског договора, каже.

“А ветар у леђа даје им наше неприхватање свега овога. Нико није испунио све, мислим да ће на крају бити једино компромисно решење, које најављује Ахтисаријев план – Србија није обавезна да призна Косово, али не сме да спречава да Косово трази чланство у међународним институцијама. Можда неки ‘плус плус Ахтисаријев план'”, рекао је Драшковић.

На питање ко је крив што је руски утицај толико ојачао у Србији, каже – и ова и она власт.

“Жестоке реакције против Ахтисаријевог плана имала је црква, а веома жестоке реакције стигле су из Москве. Русији није одговарао Бриселски споразум, а једне од првих мина поставио је тадашњи председник Србије Томислав Николић. Нимало случајно неко и на Албанце не врши притисак да се договорено из Бриселског споразума спроведе”, изјавио је Драшковић.

Прочитајте још:  Скандал на Евровизији: Брату и сестри Косову и Албанији мајка је "Велика Албанија"

Треба ли Србија да направи отклон према Русији? Најављен је долазак немачког канцелара Олафа Шолца у Србију, али и шефа дипломатије Русије Сергеја Лаврова.

“У оваквој ситуацији, само најава посете Лаврова Београду усталасала је страсти у Европи и Америци, против Србије. И тек ће их усталасати уколико до посете дође. Моје мишљење је да Србија не сме да се двоуми ниједног минута. Приче да смо ми неутрални, значе – неутрални смо на страни агресора, Путиновог режима и солдатеске која једну земљу, која је била чланица УН, претвара у Хирошиму”, казао је Драшковић.

Додаје да је “Србија мала да би казнила Русију, али…”

“Санкције су морални отклон, цивилизацијски отклон од тога режима злочина који је погазио не међународни закон, него сву повељу УН. Ту нема колебања. Путин је рекао да су Украјинци историјска грешка коју ће он да исправи. Хитлер је 1938. рекао буквално исто – да су Аустријанци исто грешка. Путин је изјавом да иде да брани руски свет у Донбасу опет копирао Хитлера, јер је он рекао да иде у Судете да би заштитио германски свет”, каже.

А свет после овога, према Драшковићу, није исти.

“Дели се гвозденом завесом која ће да потрајати можда и деценијама. И то на државе у којима постоји слобода и државе гулаге, тамнице, у којима су људи робови и зомбији. Србија не сме да буде да страни тих држава гулага”, нагласио је.

Драшковић не прихвата ни терминологију Москве да се у Украјини не дешава рат, него специјална војна операција.

“Онда треба и Толстојева књига да се зове ‘Велика специјална операција и мир'”, рекао је.

N1

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *