Ко је судија која спречава суђење зликовцу који је злостављао војнике ЈНА и убио војника Марка Утржана из Кикинде?

1

Мирјана Илић

Опструкцијом правде, судија Мирјана Илић  се „свети“ држави изазивајући незадовољство грађана и призивајући да је власт или макар председник суда позове на преговоре где би вршење правде трампила за место у Апелационом суду.

Зове се Мирјана Илић. Рођена је 1964. године у Поповцу крај Параћина. Студирала је 9,5 година.

 

У некадашњем Четвртом општинском суду у Београду радила је од 1998. године до 2001. године.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чак 14 година суди у предмету Вишег суда у Београду К 787/10 по оптужби Тужилаштва за наводне злоупотребе у вези са земљиштем ПИК Земун, па је за један број окривљених гоњење застарело и поступак је обустављен. Држава им због тога плаћа огромне одштете новцем свих грађана, а крај се не назире. Није помогло ни што је судска управа у лето 2017. године интервенисала да се суђење убрза да не би наступила застарелост.

 

Као судија Четвртог општинског суда у Београду, у септембру 2000. године је прихватила да буде заменик члана Савезне изборне комисије на изборима када је су власт изгубили СПС и Слободан Милошевић. Била је заменик члана Јелице Баковић, судије Привредног суда у Зрењанину, која је напустила рад изборне комисије због неслагања са одлукама, али Мирјана Илић као њен заменик је остала.

 

Својевремено се, након 5. октобра 2000. године,  појавила на мерама тајног надзора комуникација са прислушкиваним Чуметовим братом Новаком Бухом.

 

Њен рођени брат Илић Бобан из Буљане код Параћина је изгледа стварни власник фирме РМ Стубица доо Поповац – Параћин, која је у 2020. години имала приход од преко 14 милиона евра (1.683.890.000 динара)?!. Бобан Илић је раније имао проблема са порезом, што је вероватно разлог да се званично не води као власник предузећа. Пред Европским судом за људска права, њен брат је поднео Представку против Републике Србије под пројем 40918/2008 и водио поступак против Републике Србије управо због проблема са пореским дугом и тврдио да му држава Србија повређује права, а говори се да му је поднеске суду писала сестра.

Прочитајте још:  Ратни дневник: становник предграђа Горловка криви кијевски режим

 

Име судије Илић се доводи у везу и са покушајем предузећа  Мидмарк д.о.о. и Ациан д.о.о. из Београда да на противправан начин присвоје три локала на Теразијама у власништву града Београда, укупне површине 1036 м2. Направљен је наиме фиктиван дуг предузећа Комграп  Београд према друштву Ациан д.о.о. Београд, па је на име тог лажног дуга спровођен извршни поступак ради продаје та три локала на Теразијама. Као купац се јавило предузеће Мидмарк д.о.о, којем је позајмљен новац да локале купи за само 600.000 евра (500 евра по м2). Када је Привредни суд у Београду по други пут обавестио извршитељку Мирјану Димитријевић, од раније познату јавности, да мора да обустави продају, јер су локали ушли у стечајну масу Комграпа и по Закону о стечају се даном отварања стечаја прекидају сви извршни поступци, судија Мирјана Илић је по пријави адвоката предузећа Ациан покренула дисциплински поступак против те судије Привредног суда и предложила њено разрешење, како би је натерала да одустане од заштите имовине стечајне масе Комграпа и спровођења закона. Оптужницу је образложила тиме да обавештавање другог судије да прекине са поступком извршења због стечаја представља наводно недозвољен утицај на тог судију. Дисциплинско веће Всоког савета судства је једногласно одбило предлог за вођење дисциплинског поступка и разрешење, образложивши то тиме да је судија Привредног суда вршила своју функцију и штитила стечајну масу, а Мирјана Илић као дисциплински тужилац се потом жалила Високом савету судства на такву одлуку, безочно и даље захтевајући разрешење. Међутим и Високи савет судства је одбио жалбу. Град Београд је поднео тужбу за утврђење својине на тим локалима, а СБПОК спровео полицијску истрагу и утврдио низ криминалних активности у поступку, па се сада око целог отимања локала на Теразијама води истрага Вишег јавног тужилаштва у Београду – Одељења за корупцију под бројем КТКО – 666/2021.

Прочитајте још:  Вучић признао да Србија није суверена и да одлуке о српској спољњој политици доносе ЕУ и САД

Индикативно је да је Оптужницу против судије Привредног суда потписала заменик Дисциплинског тужиоца,  али се на суђењу појавила директно Дисциплински тужилац Мирјана Илић и потом је она и жалбу потписала, што је све неуобичајено, вероватно да би тако ауторитетом функције утицала на одлуке првостепеног и другостепеног органа.

 

Није удата и нема деце. Судија Илић је склона испијању алкохола, а индиције говоре да је чак и зависник. Често друштво за опијање јој је један адвокат који поступа у неколико њених предмета. Дешава се често, како кажу, да после пијанки није у стању сама да напусти кафану и дође кући.

 

Након пресуде у предмету Татон, судија Илић је од стране председника суда награђена унапређењем у веће за ратне злочине. Тиме је добила припадајућу двоструку плату „обичних“ судија, а суди годишње свега неколико предмета. Судије у другим судовима суде по стотине предмета годишње. Као судији већа за ратне злочине припадају јој службена кола и обезбеђење, иако се у предметима ратних злочина најчешће досуђују казне од свега 5 или 6 година. Иначе, судије Вишег суда  – Кривичног одељења досуђују казне и преко 10 година,  суде активним криминалцима а не пензионерима војске и полиције од по 80 година који немају више никакве моћи, па  немају ни обезбеђење ни службена возила.

 

Склона је да позове адвоката који је погодан да у медијима износи коментаре о неким судским поступцима и да се нагоди да он у медијима изнесе као своје заправо њено виђење стања ствари те да га инструише, након чега он иступа реченицама, заправо агит – проп паролама, које му је она дала. Тако се недавно на једној телевизији и у једним дневним новинама појавио адвокат који поступа у њеном предмету и проносио оне ставове које она у разговорима унутар Одељења за ратне злочине заступа.

Прочитајте још:  Заробљени војник ЈНА сведочио о убиству у логору Ракитје

 

Судија Илић је прошле године „извисила“ на избору за судију Апелационог суда. Од утицајног члана СНС  је тражила да је води код Председника Републике да му се лично закуне на верност и послушност, али јој то није омогућено, док су и у СНС били запрепашћени таквом идејом Мирјане Илић. Сада се на овај начин, опструкцијом правде, судија Мирјана Илић „свети“ држави изазивајући незадовољство грађана и призивајући да је власт или макар председник суда позове на преговоре где би вршење правде трампила за место у Апелационом суду.

Истраживачки тим Васељенске

Наставиће се.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ко је судија која спречава суђење зликовцу који је злостављао војнике ЈНА и убио војника Марка Утржана из Кикинде?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *