Еуропол открио: Оружје из Украјине се кријумчари у друге земље

0
војска

(фото:Ана Њуз)

Европол има индиције да се из Украјине у ЕУ кријумчари оружје. Постоји бојазан да би веће количине оружја и муниције могле пасти у руке криминалних банди. Политичари позивају на ефикасно праћење оружја.

Прочитајте још:  „Најтајнији клуб банкара“: шта ради и шта му је прави циљ
Само је било питање времена када ће се појавити прве вести попут ове.

“Државе чланице ЕУ и оперативни партнери пријавили су случајеве криминалних мрежа које делују у региону, укључујући кријумчарење значајних количина ватреног оружја и муниције, укључујући војно оружје” – стоји у писму Европола Савету Европске уније у којем се сагледава утицај рата у Украјини и терористичкој опасности за ЕУ. Тај докумнет је доступан јавном сервису СWР.

Европске власти претпостављају да се дуж украјинске границе са ЕУ налазе складишта оружја како би се организовао шверц. Криминалци који делују из Украјине тако могу да се врате преко званичних граничних прелаза како би донели оружје на европску страну.

Оружје за самоодбрану и продају

Други проблем, према Европолу, јесте то што су земље које су примиле велики број избеглица изразиле забринутост да неке украјинске избеглице носе ватрено оружје за самоодбрану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Дневни губици Оружаних снага Украјине крећу се од 600 до 1000 убијених и рањених људи
Пре преласка у ЕУ оставили су оружје и муницију у пограничном подручју. Према наводима надлежних, таква складишта муниције су већ откривена. Постоји ризик да би и ово оружје могло доспети у руке криминалних група.

У документу се такође наводи да се неке украјинске избеглице сумњиче да су сакривено оружје преносиле преко границе како би га продале у ЕУ.

Сумња се да су избеглице оружје хтеле да замене за робу и услуге. У неким случајевима, према полицији, вожње таксијем су наводно већ плаћене ватреним оружјем.

Према речима портпарола Јана Оп Гена Орта, на Даркнету су се појавиле понуде за продају противоклопних пројектила америчке производње Јавелин.

Прочитајте још:  Турска наставља да наоружава Кијев: Кроз Румунију иде воз пун турског оружја (ВИДЕО)
Истовремено, међутим, истиче се да ове понуде треба пажљиво проверити и потврдити да ли су то стварне понуде или руска пропаганда.

“Ови огласи би могли да буду део руске пропаганде за стварање негативног расположења према западним испорукама оружја Украјини”, рекао је портпарол.

Учити из искуства из прошлих ратова

Прочитајте још:  Немачки неонацисти кренули у одбрану Украјине
Немачки медији указују да је и током и након рата на подручју бивше Југославије, забележено кријумчарење војног наоружања.

Констатин фон Ноц, потпредседник посланичке групе Зелених и члан Одбора за унутрашње послове у Бундестагу, рекао је за СWР да се мора учити из искустава прошлих ратова:

“Знамо из тешких искустава рата на Косову 1990-их да је ратно оружје постало релевантан безбедносни ризик: оружје из кризних и ратних зона често се шири у области екстремизма и организованог криминала.”

Вон Ноц одмах позива на међународно координиране концепте и ефикасне контроле боравишта како би се сузбио ризик од кријумчарења оружја.

Прочитајте још:  Све је спремно за погром: какво је тренутно стање православних медија у Украјини?
Европски посланик Езлем Демирел (Левица) види опасност да би оружје које је испоручио Бундесвер такође могло да уђе у ЕУ илегално и самим тим се нађе на црном тржишту.

“Још су немачке јуришне пушке које је фон дер Лајен као министарка одбране у то време испоручила Пешмергама убрзо биле на ирачким пијацама”, рекао је Демирел за СWР .

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *