Време је да се заврши договор о житу!

0

Отварање житног коридора из Украјине донело је корист само Украјини и Турској.

Руски стални представник при УН Василиј Небензја најавио је неуспех „производног договора“ у питању снабдевања из Русије. „Део „намирничког посла“ који се тиче извоза руске хране и ђубрива не функционише – ниједан руски брод још није успео да извезе жито за извоз.

У Истанбулу су 22. јула истовремено потписана два споразума – Иницијатива за безбедан транспорт жита и хране из Украјине, чије су стране биле Русија, Турска и Украјина, уз уверавање УН, и Меморандум Русије и УН о промоција руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта. Оба споразума су део истог „пакета мера“ који је предложио генерални секретар УН Антонио Гутереш „да би се смањиле претње глобалној безбедности хране“ .

Министарство спољних послова Русије је крајем августа саопштило да руте сувотоварних бродова са житом који иду на море из украјинских лука „не одговарају раније постављеном циљу помоћи земљама Африке и Азије у невољи“.

До тада је из црноморских лука Украјине испловило 39 бродова, који су извезли укупно више од 800 хиљада тона хране, углавном кукуруза, семена сунцокрета и уља, уљане репице, сунцокретове сачме, пулпе репе и соје. Учешће пшенице било је мање од 15%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од скоро четири десетине бродова, 16 је дошло у Турску, четири у Италију, три у Јужну Кореју, по два у Румунију, Кину, Египат, Израел и Холандију и по један у Ирску, Иран, Грчку, Либију и Немачку.

Истовремено, до сада је само један брод, изнајмљен од стране Свјетског програма за храну УН, са 23.000 тона пшенице на броду, отишао у Џибути са даљим транспортом терета у Етиопију. „Ово није у доброј корелацији са циљевима и циљевима Црноморске иницијативе које је прогласило руководство УН да нахрани сиромашне у сиромашним земљама Африке и Азије у развоју“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Прочитајте још:  Украјина од данас има нови статус у сарадњи с НАТО: Партнер широких могућности
Амерички Стејт департмент је на свом званичном сајту поздравио долазак овог појединачног брода (брод за сув терет Браве Цоммандер ) са житом за изгладњелу Африку, показујући уобичајено лицемерје америчке дипломатије.

Руски председник В. Путин је у свом говору на Источном економском форуму рекао да су „само два од осамдесет седам бродова“ укрцана у оквиру Светског програма УН за храну.

„И у њих је извезено 60.000 тона хране од 2 милиона тона. (…) Желео бих да кажем да као што су многе европске земље деловале као колонијалисти последњих деценија и векова, тако и данас делују. Још једном су једноставно преварили земље у развоју и настављају да варају“, рекао је председник.

„Очигледно, оваквим приступом, обим проблема са храном у свету ће се, нажалост, само повећати. То може довести до невиђене хуманитарне катастрофе. Можда би требало размислити о томе како ограничити правац извоза житарица и комерцијалне хране дуж ове руте? Свакако ћу се о овом питању консултовати са председником Турске господином Ердоганом“, рекао је Путин.

Прочитајте још:  Украјинска власт се жали: Нико нам није пружио довољно помоћи
У оквиру Истанбулских споразума требало је да буду укинута сва ограничења за извоз руских пољопривредних производа на светска тржишта.

Међутим, скривене санкције САД и ЕУ у областима финансија, осигурања и логистике настављају да ометају руски извоз житарица, упркос меморандуму о разумевању потписаном са УН крајем јула о извозу руских пољопривредних производа. „Генерално, овај меморандум је остао на папиру “ , напомиње Владимир Петриченко, генерални директор аналитичке компаније ПроЗерно. „ Генерално, наше поверење у УН је само поткопано и погоршано током времена. Према његовим речима, отварање житног коридора из Украјине донело је корист само Украјини и Турској, док је Русији „требало обезбедити огледалне мере, али се то није догодило“.

Према руском Министарству спољних послова, због западних санкција, осам милиона тона руског ђубрива и сировина, довољних за производњу хране за 100 милиона људи, остаје блокирано на претоварним терминалима. „Упркос изјавама Вашингтона и Брисела да се антируске санкције не односе на храну и ђубрива, и даље остају блокирајуће препреке које су настале као резултат њиховог наметања банкарству, осигурању и транспорту робе .

„Скривене санкције на извоз житарица имају разарајући ефекат не само на пословање малих играча, већ и на признате лидере на тржишту, отежавајући руској пшеници и другим пољопривредним производима да стигну до земаља којима је то потребно“, рекао је Едуард Зернин, председник Одбора. Одбор Уније извозника жита.

Према речима учесника на тржишту, руски извозници пољопривредних производа „суочени су са неформалним санкцијама и ограничењима, што у великој мери отежава рад на међународним тржиштима“. Руски обим извоза данас „озбиљно заостаје за оним што је потребно за извоз очекиване рекордне жетве, као и велики преноси из прошле сезоне“ .

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је : „Наше западне колеге не раде оно што нам је обећао генерални секретар УН, наиме, не доносе одлуку да искључе логистичке санкције које онемогућавају слободан приступ руском житу и ђубрива светским тржиштима .

У међувремену, жетва житарица у Русији 2022. године, према прогнози Института за проучавање пољопривредног тржишта (ИКАР), може да достигне рекордних 145 милиона тона. А због скривених санкција САД и ЕУ које нису нигде нестале, руски извоз пшенице је у јулу-августу пао на 5,9 милиона тона – „ово је најнижа цифра од сезоне 2017/18 и 27 одсто мање од прошлогодишњег обима“.

Прочитајте још:  Сијарто оптужио запад Европе за лицемерје: Критикују Русију, а с њом склапају огромне послове
Руски произвођачи житарица напомињу да пад извозних прихода „угрожава спровођење инвестиционих програма пољопривредних компанија“ .

Руска Федерација би ове године могла да ажурира прошлогодишњи рекорд повећања производње свињског меса у живој тежини за 400.000 тона. Ово преноси Интерфакс позивајући се на податке студије тржишта свињског меса коју је спровела Национална рејтинг агенција (НРА). Ипак, индустријски аналитичари повећање потрошње на неке робе и услуге за индустрију због санкција називају озбиљним проблемом.

Познати руски аграрни стручњак Иван Лизан напомиње да је због тешкоћа са извозом у Русији настала криза прекомерне производње житарица. „Пошто Запад не укида ограничења на извоз житарица, то значи да и даље жели да нанесе максималну економску штету Русији, али истовремено купује сточну пшеницу и кукуруз од Украјине да би хранио своју стоку“ , пише експерт. Према његовим речима, пољопривредници због санкција Запада неће добити новац који су потрошили на куповину пољопривредне механизације, подржавајући домаћи пољопривредни инжењеринг.

„Време је да се прекине договор о житу: количине украјинског жита не праве велику разлику на светском тржишту, али сама чињеница њиховог присуства тамо има запањујући ефекат на размене и показује Западу да Русија може бити преварена“, Лизан верује.

Прочитајте још:  Западне санкције помогле да Иран и Русија потпуно напусте СВИФТ
Шеф руске државе је рекао и ово: „Посао за жито закључен у Истанбулу показао се као „још једна дрска обмана“ – скоро сва храна извезена из Украјине отишла је у земље ЕУ, а Русију и најсиромашније земље „као људи“. рецимо, једноставно бачени.” .. Очигледно, оваквим приступом ће се обим проблема са храном у свету само повећати, <…> што може довести до хуманитарне катастрофе без преседана.”

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *