(фото:ФСК.РУ)

Време је такво да не постаје теже

Прочитајте још:  ПРОРЕЧЕНО СЕ ИСПУЊАВА - РЕКА ЈОРДАН ЈЕ ПРЕСУШИЛА: Следи Апокалипса и трећи светски рат! (ВИДЕО)
Чудно, али јутарња изјава руског председника Владимира Путина 21. септембра у којој је најављен почетак делимичне мобилизације може се сматрати прилично мирном. Пре свега, зато што се у самом говору шефа Руске Федерације и у накнадном образложењу министра одбране са највећом могућом јасноћом наглашава да је реч само о ограниченом нагомилавању оружаних снага. Руске Федерације. Никако о општој мобилизацији, која је, према војној теорији, а посебно у случају тако велике силе као што је Русија, стварни почетак великог, укључујући и светски рат:

Из интервјуа са  руским министром одбране Сергејем Шојгуом 21. септембра:

– Председник Русије донео је одлуку о делимичној мобилизацији. Реците нам више – како ће то ићи? Ко да се зове? У којој количини? Како ће се одвијати рад са позванима из резервног састава?

– Добро си рекао – из резерве. То нису неки људи који никад ништа нису видели о војсци… То су заиста они који су служили, имају војну специјалност, односно специјалност која је данас потребна у ВС, имају борбено искуство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И, наравно, желим одмах да предвидим питања која се могу појавити у вези са овим – нема говора о било каквим мобилизацијама, апелима студената који студирају на универзитетима, и неће их бити ни под којим околностима. Сви мирно иду на наставу, нико их неће звати, мобилисати.

Наравно, као и они који служе војни рок. Не односи се ни на њих. Они не подлежу никаквој мобилизацији и руковођењу за специјалну војну операцију. Наши војни обвезници такође настављају да служе као и на територији Руске Федерације.

Зато што имамо огроман мобилизациони ресурс, односно ресурс оних који су служили. Они који имају борбено искуство, имају војну специјалност, имамо скоро двадесет пет милиона.

Дакле, можете схватити да је ова мобилизација делимична – један проценат или нешто више од укупног мобилизационог ресурса.

Сама линија контакта – можете је назвати „линија фронта“, можете је назвати „линијом контакта“ – она је више од хиљаду километара.

Ово је тако природна линија и ту, дуж ове линије, потребно је консолидовати ову територију, потребно је контролисати и, наравно, пре свега се ради на овоме, мислим на делимичну мобилизацију. .

Наравно, након што буду примљени, проћи ће обуку или преквалификацију. Посаде, екипе, одреди, водови ће се координирати, а тек након тога, тек након тога ће ићи на извршавање задатака који им се задају.

– Може ли се говорити о конкретном броју позваних резервиста?

– Да, наравно, биће позвано 300 хиљада резервиста. Желим одмах да кажем да овај посао неће бити обављен одмах, већ како је планирано, као што сам већ рекао.

Подсетимо, 17. (30.) јула 1914. године Руска империја је објавила не делимичну, већ општу мобилизацију, пошто су њене власти полазиле од чињенице да је велики рат у пуном обиму већ био неизбежан.

Савремено руско руководство тако јасно ставља до знања Западу да „судњи дан“ још није стигао. А ако западна страна покаже разборитост, Русија неће довести ситуацију до тачке без повратка у светским размерама.

Међутим, ако Запад не покаже такву опрезност, не треба сумњати да ће Русија ићи до краја у одбрани свог права на постојање. Без обзира шта ће услед тога остати од Запада.

Из обраћања  председника Руске Федерације Владимира Путина 21. септембра:

„У Вашингтону, Лондону, Бриселу директно гурају Кијев да пребаци војне операције на нашу територију. Више не кријући, поручују да Русију треба победити свим средствима на бојном пољу, праћено лишењем политичког, економског, културног, уопште, сваког суверенитета, уз потпуну пљачку наше земље. Покренута је и нуклеарна уцена. Реч је не само о гранатирању Запорошке нуклеарке, које подстиче Запад, које прети нуклеарном катастрофом, већ и о изјавама неких високих представника водећих држава НАТО-а о могућности и прихватљивости коришћење оружја за масовно уништење против Русије – нуклеарног оружја.

Онима који себи дозвољавају да дају овакве изјаве о Русији, желим да подсетим да и наша земља има разна средства за уништавање, а по неким компонентама модернија од оних земаља НАТО-а. А ако територијални интегритет наше земље буде угрожен, ми ћемо свакако искористити сва средства која су нам на располагању да заштитимо Русију и наш народ. То није блеф.”

На ограниченост војно-мобилизационих активности које спроводи Русија указује чињеница да у земљи није уведено војно стање, што значи очување уобичајене мирнодопске структуре грађанскоправних односа, свих основних уставних слобода и људских права.

То, наравно, носи извесну непријатност за државу која заправо ратује. Посебно за такве као што је Руска Федерација, где на морално и психичко стање становништва масовно утичу такозвани либерални медији, који су вероватно повезани са западним обавештајним службама. И они, да будемо искрени, редовно извршавају задатке које им поставља непријатељ, заједно са делом „креативне интелигенције“, која је сада прожета саосећањем према „несрећним војницима који страдају због илузорних циљева“.

Понављамо, све ово ствара извесну нелагоду у решавању проблема НВО-а и донекле дезоријентише руско друштво. Међутим, руководство Руске Федерације, по свему судећи, полази од чињенице да ће увек имати времена да „затегне шрафове“, упркос чињеници да Русија у овом тренутку треба да да сасвим јасне сигнале Западу о својој спремности на компромис. условима прихватљивим за Москву.

Прочитајте још:  Русија оружјем помаже словенској браћи
Прва реакција западних лидера на делимичну мобилизацију најављену у Руској Федерацији показала се опрезном. За разлику од муњевитих и хорских протеста о предстојећим референдумима у републикама Донбаса и на ослобођеном делу територије Украјине, чије резултате Запад, кажу, никада неће признати.

И то није изненађујуће, пошто се не поштује директан апел народа да сазна њихово мишљење о главним питањима живота на „демократском“ Западу. Примера за то има безброј. Нису изостали референдуми када је Западна Немачка апсорбовала Немачку Демократску Републику, када је заплењена југословенска област Косово и Метохија, када га је Украјина изабрала после пуча између Русије и НАТО.

Поред тога, постоји огромна дистанца између жеље да се референдуми „никада не признају“ и суштинског одговора на најаву мобилизације у највећој светској нуклеарно-ракетној сили .

Зато су западни лидери изгледа постали дубоко замишљени и док им се надувавају бројке другог реда : до ескалације сукоба у Украјини.

„Оценићемо ово са политичке тачке гледишта и разговараћемо о томе како да одговоримо на ово“, рекао је Хабек у Берлину. Он је нагласио да ће Немачка „у овом тешком времену“ наставити да подржава Украјину“.

Заиста, време је такво да не може бити теже. А немачки политичари, заједно са својим англосаксонским сарадницима у „хибридном рату“ против Русије, заиста имају о чему да разговарају. Посебно узимајући у обзир историјску прошлост, која у случају те исте Немачке не подстиче неозбиљне акције против Русије.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *