Истрага о куповини Фајзерових вакцина: Урсула фон дер Лајен се дописивала са шефом компаније

0
фајзер

Канцеларија европског јавног тужилаштва (ЕППО) отворио је истрагу о куповини Фајзерове вакцине против коронавируса, но у овој фази одбијају казати који део сматрају сумњивим, односно који део уговора ЕУ је под истрагом.

Прочитајте још:  ММФ: У Србији угрожено више од 140 хиљада радних места
Само отварање истраге која се евидентно води, поставља питање која је улога потписнице уговора, председнице Европске комисије Урсуле вон дер Лајен, пише јутрос Политико.

Наводе како је ЕППО незаисно тело ЕУ-а одговорно за истрагу и казнени прогон финанцијских казнених дела, укључујући преваре, прање новца и корупцију. ЕППО у својој објави у петак није прецизирао против кога се води истрага, као ни који је од уговора ЕУ-а о вакцини под истрагом,наводи Јутарњи лист.

Иако они нису навели о чијој је вакцини реч, већ раније, каже Политико, друге две агенције за надзор скренуле су позорност на један посебан уговор који укључује контакте на високој разини између Фајзеровог водства и вон дер Лајен.

Прочитајте још:  Хулк Хоган на мети критика: Шта ће вам вакцине, фокусирајте се на Бога
ЕППО је службено тек казао да потврђују извиде, након  великог интереса јавности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У овој фази неће бити објављени додатни детаљи” – наводи се у краткој објави ЕППО-а.

Прочитајте још:  Србија обуставља вакцинацију грађана из региона
Политико подсећа и да је Њујорк тајмс још у априлу 2021. први пут известио о текстуалним порукама које су вон дер Лајен и извршни директор Фајзера Алберт Боурла разменили уочи највећег уговора ЕУ-а о набавци вакцина за вакцине – за до 1,8 милијарди доза вакцине Бјонтекс/Фајзер. Споразум би био вредан до 35 милијарди евра ако се у потпуности оствари, према ценама вакцине које су у међувремену процуриле у јавност.

Пучка правобранитељка ЕУ-а у јануару ове године оптужила је Комисију за неправилности у поступању јер није тражила СМС поруке као одговор на захтев за слободом информисања. Не потврђујући постојање текстова, Комисија је у својем одговору изјавила да се “краткотрајни, пролазни документи не чувају”. А писало се и да потрага за СМС порукама није дала никакве резултате.

Европски ревизорски суд у рујну је објавио извештај у којем се наводи да је Комисија одбила открити било какве детаље личне улоге вон дер Лајен у разговорима о уговору с Фајзером.

Надзорно тело за прорачун утврдило је да је главни секретар ЕУ-а одступио од договорених преговора о вакцини како би лично склопио прелиминарни договор, умјсто да се ослања на заједничке преговарачке тимове.

Белгијска социјалистичка заступница у Европском парламенту Катлин ван Бремт казала је како је потребно размотрити “неколико аспеката” уговора с Фајзером, укључујући и спорне текстуалне поруке између председнице Комисије и чињеницу да у првом степену не постоји папирнати траг прелиминарних преговора.

Васељенска/Јутарњи хр

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *