Мађари се све теже боре против бројних украјинских избеглица

0

Један део њих добио је потврде о привременом боравку, са роком важења од 30 дана, а уколико желе да и након тога остану у Мађарској, морају да посете канцеларију Националне генералне дирекције за имиграцију.

Мађарска полиција и граничне службе ових дана имају пуне руке посла и на северним и на јужним границама земље. Надлежни су од почетка рата у Украјини прихватили и збринули више од милион и по избеглица из суседне земље, а судећи према њиховом тренутном приливу Мађарска ће постати привремено уточиште за знатно више Украјинаца. Наиме, број оних који после најновијих ракетних напада у Украјини уточиште налазе у Мађарској само у протеклих неколико дана је увећан за дванаест хиљада.

Прочитајте још:  БЕЛОРУСИЈА НА КОРАК ДО РАТА: Уведен режим противтерористичке операције
Главни штаб националне полиције (ОРФК) саопштио је да су за један део њих издате потврде о привременом боравку, са роком важења од 30 дана. Уколико желе да и након тога остану у Мађарској, избеглице морају да посете канцеларију Националне генералне дирекције за имиграцију, надлежну за издавање докумената са дужим роком трајања.

Амбасада Мађарске у Кијеву ће остати отворена, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто поводом ракетних удара на енергетску инфраструктуру Украјине и велике градове, укључујући и престоницу. Мађарска насеља нису ракетирана, додао је он. Сијарто је рекао да је телефоном разговарао са Иштваном Иђјартом, мађарским амбасадором у Украјини, који му је рекао да су се у граду чуле три експлозије. Амбасада и њено особље су безбедни, иако су интернет и електрична енергија често у прекиду, рекао је Сијарто. Одлука о томе да ли да амбасада остане отворена свакодневно разматра се и преиспитује, рекао је он. Напоменуо је и да је разговарао и са Јожефом Бачкаијем, генералним конзулом у Ужгороду (Унгвар), који је у контакту са гувернером Закарпатја. Према речима гувернера, западна украјинска област, у којој углавном живе етнички Мађари, није гађана руским ракетама, рекао је Сијарто.

За то време, на граници Мађарске према Србији, дежурне полицијске патроле су само током једног дана ухапсиле 460 миграната који су илегално прешли државну међу. Истога дана спречене су 243 особе да илегално уђу на територију Мађарске, саопштила је полиција. Примера ради, у пограничном делу округа Бач–Кишкун, полиција је ухапсила укупно 27 особа које су илегално стигле у Мађарску. У округу Чонград–Чанад откривена су 304 таква случаја, а 15 у околини Сегедина и Ашотхалома. Полиција је такође ухапсила и троје миграната у Будимпешти, а у њеној широј околини њих 66. У округу Ђер–Мошон–Шопрон, на северозападу земље, чувари реда су ухапсили 43 особе без докумената којима би потврдили свој идентитет и разлог боравка у Мађарској. Хапшења  је, како сазнајемо, било и у још неколико округа. Приведени мигранти су, према њиховим речима, у Мађарску стигли из Сирије, Индије, Турске, Туниса, Марока, Пакистана и Авганистана. Након задржавања, полиција их је отпратила до граничних пунктова и вратила у Србију, што је у складу са важећим мађарским законодавством.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Братска љубав: Пољска укинула бесплатан превоз за украјинске избеглице
Покренуто је и шест кривичних поступака због трговине људима. Највећи број прекршилаца закона по овом основу је из Србије, а према информацијама надлежних, више од десет одсто укупног броја осуђеника у мађарским затворима тамо борави управо због шверца људи. Када је реч о осуђеним кријумчарима из Србије, већина своје затворске казне служи у Секешфехервару, у централној Мађарској.

Мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер, који је са својим словачким колегом Романом Микулецом обишао границу према Србији, каже да проблем илегалне миграције треба решавати ван Европске уније, а не унутар ње. Двојица министара обишла су словачке и мађарске полицајце распоређене на дужности контролора границе у Херцегсантову, на југу земље. Пинтер је рекао да јужну мађарску границу, која је и спољна граница шенгенског простора, тренутно у оквиру међународне сарадње чувају мађарски, словачки, чешки, аустријски и турски полицајци. Он је нагласио да је став Мађарске да линије одбране треба померити што даље од шенгенских граница. Упозорио је да је од 2015. године миграциони притисак сада највећи, и то на јужној мађарској граници. Изнео је податак да је само у последњих годину дана око 240.000 људи покушало да пређе границу и то све насилнијим методама угрожавајући животе полицајаца који чувају,

Драган Јаковљевић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *