Стратешки стожер: Шта ће се догодити након што Русија суспендује СТАРТ-3

0
старт-3

Током свог годишњег обраћања Савезној скупштини, руски председник Владимир Путин најавио је суспензију споразума СТАРТ-3. Живот је открио зашто се то догодило и шта очекивати у блиској будућности.

Обраћање председника Савезној скупштини 2023

Руски председник Владимир Путин је 21. фебруара, током свог годишњег обраћања Савезној скупштини, најавио суспензију споразума СТАРТ-3. Председник је нагласио да ово није коначан раскид споразума.

„Понављам, (Русија) се не повлачи из споразума, не, она суспендује своје учешће “, рекао је Владимир Путин.

Шеф државе је нагласио да пре него што се Руска Федерација врати на посао по споразуму, треба разјаснити неколико кључних питања. Прво, треба да разумете шта тврде земље НАТО-а као што су Француска и Велика Британија. У овом случају су потребна објашњења како ће се узети у обзир њихови стратешки арсенали и комбиновани ударни потенцијал алијансе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Они су сада дали своју изјаву, заправо, пријаву за учешће у овом процесу. Добро Хвала Богу. Хајде, немамо ништа против. Само не морате поново да покушавате да лажете све, градите се као шампиони мира и детанта“, нагласио је председник.

Према мишљењу стручњака, САД ће морати да размисле и процене околности до којих су довеле сопствене акције. На крају крајева, поставља се разумно питање: ако Американци неће да испуне услове СТАРТ-3, зашто би Русија поступила другачије.

Уговор СТАРТ-3: шта је то и како функционише

СТАРТ-3 је споразум између Русије и Сједињених Држава о ограничавању броја стратешког офанзивног наоружања, потписан 2010. године, а ступио на снагу фебруара 2011. године.

Према условима споразума, стране морају смањити своје нуклеарне арсенале на 700 распоређених интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ), балистичких ракета са подморница (СЛБМ) и тешких бомбардера, као и на 1.550 бојевих глава на тим ракетама, 800 јединица. за распоређене и нераспоређене лансере (ПУ) ИЦБМ и СЛБМ, као и тактичко нуклеарно оружје.

Прочитајте још:  Украјина се спрема за рат са Русијом: "Ако затреба сви ћемо се борити, мобилисаћемо и мушкарце и жене!"

Са потписивањем уговора међу стручњацима су у употребу ушли и други радознали термини. На пример, „нераспоређени“ носачи и лансери (ПУ), односно без бојевих глава, нису у стању борбене готовости и користе се за потребе обуке.

Уговор такође јасно прописује забрану распоређивања стратешког офанзивног наоружања ван националне територије, односно забрањено је постављање пројектила у близини америчких граница – на Куби и Венецуели – и близу граница Русије – у Пољској, Румунији. , балтичке државе и друге земље.

СТАРТ-3 је пројектован на 10 година са могућношћу продужења за 5 година. Председник Руске Федерације је 2021. године ратификовао споразум о продужењу уговора до 5. фебруара 2026. године, али је у овом тренутку релевантност овог споразума велико питање.

Амерички циљеви у Русији

Владимир Путин је 21. фебруара у поруци Савезној скупштини нагласио да је уговор о смањењу стратешког офанзивног наоружања закључен под суштински другачијим условима, када Русија и САД нису сматрале једна другу непријатељима.

Основна тачка СТАРТ-3 била је међусобна контрола наоружања. Уговор је обема странама дао право да спроводе заказане провере стратешког наоружања супротне стране у ваздушним базама, базама интерконтиненталних балистичких пројектила и подморницама.

Познато је да су недавно САД захтевале обнављање инспекција. Међутим, у садашњој ситуацији, када се геополитичка оријентација доста променила, овакви догађаји нису могући.

– Знамо да је Запад директно покушао да удари на наше стратешке базе. А сада хоће да прегледају наше одбрамбене инсталације? Руски председник Владимир Путин поставио је разумно питање.

Повлачење САД из ИНФ уговора и СТАРТ-3

Ако пажљиво анализирамо догађаје протеклих година, постаје очигледно да су САД систематски ишле ка повлачењу прво из Уговора о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), а затим и из СТАРТ-3.

Прочитајте још:  Руска мисија при УН: Кијев се игра са животима Украјинаца и Европљана нападајући Запорошку нуклеарку

Још 2014. забележено је да САД слободно тумаче кључни документ за безбедност у Европи, Уговор о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ). Тестиране су ракете АБМ мета, чије су карактеристике веома сличне ракетама средњег и краћег домета. Према мишљењу стручњака, под изговором лансирања, могао би да дође до развоја технологија за производњу и употребу ракета које су раније биле забрањене међународним споразумима.

Конгрес САД је 2018. генерално изјавио да Американци имају право да суспендују примену ИНФ Уговора у целини или да одбију да примене одређени број чланова.

Што се тиче постепеног укидања СТАРТ-3, према неким извештајима, САД су пре неколико година почеле да стварају такозвани „потенцијал за повратак“: након уклањања бојевих глава и платформи за њихово размножавање, почеле су да их шаљу у складиште уместо да се одлаже.

У исто време, користећи правну рупу у уговору, Американци су могли да разместе своје ненуклеарне ракете без икаквих ограничења, пошто оне формално нису биле предмет споразума.

Као резултат тога, СТАРТ-3 се од инструмента одржавања глобалне равнотеже снага претворио у формалност и параван за Сједињене Државе.

Америчко нуклеарно тестирање

Како је приметио руски председник Владимир Путин, САД су заправо спремне да тестирају нуклеарно оружје. Према његовим речима, истичу им гарантни рокови за одређене врсте нуклеарног наоружања, а то би могло да подстакне Вашингтон на такав корак. Истовремено, они у пуном замаху развијају нове типове нуклеарног оружја.

Руски председник је нагласио да ако САД спроведу тестове, Русија неће имати друге опције осим да следи њихов пример. Односно, ако Руска Федерација почне тестирање, онда као реципрочан корак.

„Наравно, нећемо бити први који ће то урадити, али ако САД спроведу тестове, онда ћемо то урадити “, рекао је руски председник Владимир Путин.

Прочитајте још:  Новозеландски масовни убица обучаван са "Азовом"

Према речима председника, војни ресор и Росатом морају да обезбеде спремност за тестирање руског нуклеарног оружја.

Обустава СТАРТ-3: какве ће бити последице

– После суспензије уговора СТАРТ-3, Русија ће развијати своје стратешке снаге не само у квалитативном већ и у квантитативном смислу. Односно, то је и модернизација постојећег потенцијала и његово бројчано повећање. Ово је најважнија ствар. А то значи и прекид сваке сарадње са Сједињеним Државама у погледу нуклеарног наоружања, – нагласио је војни експерт Константин Сивков.

То потврђује и изјава шефа Комитета за одбрану Државне думе Андреја Картаполова, који је напоменуо да би због суспензије учешћа у споразуму СТАРТ-3, Руска Федерација, ако је потребно, могла да повећа број бојевих глава и носача.

Према војним експертима, следећи корак Русије могао би да буде повлачење из Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба (ЦТБТ), који би јој омогућио да настави тестирање нуклеарног оружја на специјалним полигонима.

Према војним аналитичарима, мало је вероватно да ће све ово довести до нове трке у наоружању. Тачније, све ће зависити од даљег понашања западних земаља. После обуставе СТАРТ-3, они ће имати повода за размишљање, а како ће се даље одвијати догађаји зависи само од њих.

На крају крајева, према војним експертима, суспензија споразума СТАРТ-3 отвара могућност Русији да ојача борбене способности сопствених нуклеарних снага. У овом тренутку, снаге нуклеарног одвраћања су више од 90 одсто опремљене напредном технологијом. Даљи развој стратешких ракетних снага, авијације и морнарице могао би да буде сигнал агресивним западним политичарима који дају изјаве да је Русији потребно да нанесе стратешки пораз на бојном пољу.

Сергеи Андреев / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *