Војно свештенство: Како се Богу служи на фронту

0
фронту

Фото © ЛИФЕ

Полазак је током вечери неколико пута одлаган – ситуација на фронту се брзо мењала. Тако је ове вечери неколико пута гранатирано једно релативно мирно место по мерилима фронта, где је ишао свештеник.

Упркос опасности и неизвесном правном статусу, ток свештенства различитих вероисповести који жели да учествује у НВО не престаје.

Молитва за фронт

Ишли су на фронт у мраку. Отац Дионисије, моћни тридесетогодишњи свештеник, вешто је навукао панцир преко брадате главе, а затим уобичајеним покретом испод њега извукао напрсни крст.

„Па, како се каже, уздај се у Бога, али не греши сам“, лупио је свештеник оклопом, „ако се нешто деси, питај Господа: „Зашто ме ниси спасио?“ А он ће одговорити: “А чему служи панцир?”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ове Богојављенске ноћи о. Дионисије је кренуо ка периферији Доњецка. На двадесетак минута од центра града, обично јарко осветљене градске улице замрачиле су – аутомобил је улетео у зону фронта. Возач је одмах угасио фарове – замрачење. Однекуд са леве стране полетеле су у небо огњене стреле које су млазним струјама осветљавале ниске облаке, а неколико тренутака касније зачуо се котрљајући хук – руска ракетна артиљерија је деловала на непријатеља. Дионисије није мрдао очима – у овим крајевима временом престанете да обраћате пажњу на такве специјалне ефекте.

Полазак је током вечери неколико пута одлаган – ситуација на фронту се брзо мењала. Тако је ове вечери неколико пута гранатирано једно релативно мирно место по мерилима фронта, где је ишао свештеник.

„Постоје неке поделе у које не можемо да уђемо током дана“, рекао је о. Дионисије, — да бисте стигли тамо, морате посматрати замрачење како не бисте одали своје присуство. Током дана смо врло јасно видљиви из ваздуха, са непријатељских положаја. А сада, ноћу, велика шанса да стигнете тамо непримећено.

У “диспозицији” су већ чекали борци. Шест месеци у зони НВО око. Дионисије је успео да се спријатељи са многима од њих, па их је војник дочекао као родбински. Из велике торбе свештеник је извадио икону, кадионицу и путир са водом. За неколико минута, тесна јужноруска колиба претворила се у мали молитвени дом. Пошто се уверио да су сви окупљени, Дионисије се окренуо војницима.

– Крштењем Господњим, браћо! Улицом је сложно тутњала канонада. Дионисије није ни оклевао: „Пољубите крст!“ Благодат Духа Светога у име Оца и Сина и Светога Духа! Сретан празник!

Испоставило се да је служба кратка: час касни, али још морамо да позовемо борце у другим јединицама. На растанку је цело стадо, стојећи у кругу, одмах загрлило свештеника за благослов – као фудбалери који се грле пред важну утакмицу.

– Покајте се, браћо, за грехе своје, Господе, опрости нама грешнима и помилуј, – пре одласка свештеник отпусти грехе војника.

Прочитајте још:  ЕУ и САД неочекивано се разишли по питању Косова

Промисао Божији и друштвене гаранције

Отац Дионисије је испуњавао свој монашки завет у Тројице-Сергијевој лаври када је почела специјална операција. Неколико дана касније, пријавио се за премештај на фронт. “Од првог дана сам схватио да треба да учествујем у овоме. Ако вам се разбојници прикотрљају до капије, морате нешто да урадите. Бар позовите полицију и припремите се за одбрану”, присећа се свештеник. “Господ нам каже да увек буду уз наш народ и са својим ратницима раме уз раме“.

Данас су фронтовски свештеници већ отишли ​​на десетине. Често, уз борце, они су на челу, ризикујући здравље и живот. У отвореним изворима нема ажурних података о „борбеним“ губицима међу свештенством, али је у децембру прошле године патријарх Кирил говорио о пет погинулих свештеника. Владимир Путин је у новембру постхумно доделио протојереју Михаилу Васиљеву звање Хероја Русије.

Упркос опасностима посла, војни капелани немају правни статус. По правилу, РПЦ шаље свештенослужитеље на редовни службени пут, што значи да држава не пружа подршку свештеницима и њиховим породицама у случају повређивања или смрти. Путеви Господњи су недокучиви, али породицама умрлог свештенства треба нешто да једу у случају губитка хранитеља. У јануару је Патријарх Кирил покренуо ово питање у Државној Думи. Поглавар Руске православне цркве је говорио о потреби социјалних гаранција за војне свештенике.

Чини се да отац Дионисије мало брине о сопственим друштвеним гаранцијама, или му је једноставно непријатно да о њима говори.

За њега је правни статус војног свештеника, пре свега, могућност приступа његовој пастви: „Постоји неки неспоразум између Министарства одбране и нашег Синодалног одељења. Они већ дуго не могу да се договоре. Чак и ако дођемо у ратну зону као добровољци, где да нас одведу и како да то упишемо? Ми смо цивили, а не војници, и често не можемо бити тамо где су наши војници.”

У одсуству размишљао о. Дионисија развио је његов колега у војно-црквеним пословима о. Роман.

– У штабном списку ВС од бригаде и више, свештеник са пуним радним временом треба да буде заменик команданта за рад са верницима. Сада, нажалост, то није случај ни у бригадама ни у пуковима“, размишљао је свештеник на путу до спонзорисане јединице. Попут оца Дионисија, и њега је чекало сабрање да служи – ретко, ретко, кад су свештеници стално ту, чешће долазе на три дана. Служили ту и тамо, помазали војнике уљем, отишли ​​– имају своје парохије и породице. Ово је њихов благослов.

Позивни знак – Отац

Отац Роман (позивни знак Батјушка) стигао је у Донбас у јулу и једва да је отишао од тада. Првих месеци неговао је легендарну „Петнаестицу”. Тамо је заједно са борцима провео четири-пет дана на првој линији фронта: “Исповедао се, причестио, сваки дан служио молитве, читао псалме. Мислим да је вера неопходна на фронту. Колико ће борац живети тамо без тога?крштен у православље.

Прочитајте још:  Руска војска потпуно преузела контролу над Бердјанском и Енергодаром

Данас отац Роман „предводи“ неколико војних јединица одједном. Ујутру – у болницу за рањенике, поподне – да донесе хуманитарну помоћ, увече – услуге за борце. Чак и са тако заузетим распоредом, Батјушка нема времена да служи свима који то желе – стадо је превелико за једног свештеника.

12 православних батаљона

Међу спонзорима оца Романа су и православни батаљони. Ово је име читаве галаксије подела уједињених посебно пажљивим односом према религији. По правилу се називају у част светаца или мученика: батаљон им. Александар Невски, Иља Муромец, Александар Пересвет… Укупно има 12 јединица, од којих је већина попуњена мобилисаним из ДНР. Залагањем свештеника и добровољаца, добили су стотине транспарента са ликом Христовим – сада је ово нека врста обележја православних батаљона. Спас Нерукотворени и на транспарентима, и на шевронима. У војно-пољским условима дешава се да замењује и иконе.

„Са почетком специјалне операције појавило се 12 јединица које верно верују, којима је потребна духовна подршка и исхрана. Они иду напред са вером у Господа и за Свету Русију, не штедећи животе“, подсећа се историја настанка православних. јединице, борац руског батаљона са позивним знаком Пилот, – и војници и команда схватили су да постоји потреба не за једнократним молитвама на празнике, већ да свештенство буде стално на територији војске. јединица. Да свештеник духовно нахрани војника пре ступања на положај. Много људи долази код нас, али не остаје овде „Нажалост, службена путовања свештеника се приводе крају и они се позивају назад. потреба за једним свештеником који ће увек бити са војницима“.

„Када наш отац унесе веру, људима је лакше да се боре“, објашњава Абхаз, командант батаљона „Рус“, „они постају непоколебљиви, афирмисани у својој праведности и вери. Војни свештеници доносе животворну снагу нашим војницима .Они постају јачи због тога, њихов дух није изгубљена православна особа.

Једна од православних дивизија је посебна саперско-инжењерска чета која носи име 40 севастијских мученика. Назив за компанију измислио је сам отац Роман, на шта је веома поносан. Свештеник је видео везу између мучеништва 40 римских хришћанских војника и наших колега сапера. Уосталом, и они свакодневно ризикују, и немају право на грешку. Можда је зато особље на служби скоро у пуном саставу?

“Нема довољно свештенства. Ово је веома важно за нас. Са Богом је лакше ићи напред, обављати задатке”, каже шеф инжењерске службе компаније. “Има верника који желе да се исповеде. Има много људи. чији родитељи нису имали времена да се крсте, а сада желе да се крсте“.

Даниил је 29-годишњи добровољац из Москве. У Донбас је стигао након објаве мобилизације, када је добио позив од војног регистра. Одлучио сам да би било боље да одаберем јединицу у којој ћу служити – у јесен је још постојала таква прилика у ДПР. Избор је пао на батаљон по имену Александра Пересвета.

Прочитајте још:  Медији: Шведска распоредила оклопна возила због „активности Русије“

Данило је ступио у службу у православни батаљон, пошто је био незнабожац, и узео за себе одговарајући позивни знак – Аманита. Четири месеца касније, у ратној зони, крштен је и преименован у Пересвет. Свечаност је водио отац Роман.

„Видео сам чудо. Свештеник је дао шлем борцу, метак је рикошетирао из њега, а човек је остао жив. – објашњава Пересвет зашто је одлучио да се крсти. – И има много таквих прича где је обична трака са молитва спасава од озбиљних повреда. Схватио сам да је ово добар посао, и нека буде са мном“.

Пук „Ахмат-Запад“ постројио се у ишчекивању. Војници у зимским камуфлама стајали су са оружјем у рукама. Спремали су се да оду на линију фронта, али се нису усудили да то ураде без благослова Магомеда Схаикх Кхитанаева, пуковског имама.

Шеик је енергично искочио из кола, разменио неколико фраза са командантом и из свег гласа повикао: „Салам алејкум, браћо!“ Систем му је одговорио: “Ваалаикум ассалам!”

“Браћо! Сви смо ми у светом рату, ово је свети џихад. Сви се боримо за веру! Никада им нећемо дозволити да користе своје зле духове у нашим селима и нашим градовима!”

У чеченским специјалним снагама служба шеика тече на начин на који би вероватно желели да служе многи православни војни свештеници. У сваком случају, он има несметан приступ верницима. Сличним беседама он редовно спроводи борце на прве линије фронта, па чак и одлази на фронт заједно са борцима.

„Пророк Мухамед у хадису каже: „Ако неко види зле, зле духове, онда то промени руком, силом.“ борце на делу и на речи“, објашњава Шеик своје дужности као имама у пуковству. Делимично замењује политичког инструктора за своје борце, јер ако човек зна да је на правом путу, за њега нема препрека.

Магомед Хитанајев је завршио своју беседу у предању пука: „Ахмат“ је снага! Русија је моћ! Донбас је непобедив!” Сабрани су му одговорили пријатељским хором. Затим – неколико брзих фотографија за памћење, пук је налетео на аутомобиле и отишао на фронт. На лицима војника који су се повлачили видело се весело одушевљење.

У јануару су Руска православна црква и Министарство одбране говорили о изради концепта документа који би војним свештеницима дао правни статус и изједначио их са добровољцима и војницима по уговору. Владимир Путин је подржао пројекат, али још увек није познато тачно време његове реализације. Упркос томе, десетине војних капелана наставиће да добровољно путују у ратну зону. За многе од њих ово више није само служба, већ лични рат добра и зла.

Превод: Васељенска

Антон Старков / Лифе.ру

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *