Вучић

Вучић

Неутралност на српски начин.1999. године, када су НАТО авиони бомбардовали Србију, нико није могао да замисли да ће се историја тако окренути.

А.Вучић је у јануару, у свом обраћању нацији, најавио ултиматум који му је дао Запад. Поред фактичког признавања независности Косова, постојали су и други захтеви: Србија треба да званично стане на страну Запада у односу на Русију, да изврши чистку од проруских активиста, да повуче руску новчану имовину у привреди, итд. , биће предузете оштре мере. Рок да Београд прихвати предају је до јуна.

Прочитајте још:  Затрована вода у бунарима, мештани криве бушотине за истраживање литијума
Министарство одбране Србије званично је обавестило: „Одлуком Владе Републике Србије од 16. марта 2023. године одобрено је одржавање међународне тактичке вежбе Платинум Волф 2023 Напомиње се да ће вежбе бити одржане на територији Србије од 16. до 30. јуна 2023. године. Министарство одбране Србије саопштило је да Београд задржава мораторијум на међународне војне вежбе, али чини изузетак за маневре заједничке са НАТО. Саветник америчког Стејт департмента Дерек Шолет захвалио је 23. марта председнику А. Вучићу на свом Твитеру (блокираном у Руској Федерацији) на „обнављању сарадње са Сједињеним Државама у одбрамбеним војним вежбама“ . Српски „истраживачки” центар Демостат, који блиско сарађује са структурама Атлантског савета, наглашава да је овај„може се тумачити као јасан показатељ у ком правцу је Србија одлучила да се креће“ .

Почетком априла начелник Генералштаба Србије генерал Милан Мојсиловић боравио је у посети Вашингтону, где се састао са председником Здруженог штаба Генералштаба Марком Милијем. Имали су о чему да разговарају…

А.Вучић је у фебруару још једном изјавио да земља неће у НАТО. Преплавиле су га емоције: „Јутрос сам слушао глупости лажних патриота да ми водимо Србију ка атлантским интеграцијама. Ми немамо. Ми ћемо наставити да одржавамо своју војну неутралност и, за разлику од оних који су уништили нашу војску, ми градимо нашу војску“. Он је рекао да нема право да сам решава таква питања, а генерално ни власти не могу да преузму такву одговорност. Према речима председника, о свему треба да одлучи српски народ на референдуму, а он је, у том случају, спреман да поднесе оставку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Александар Вучић

Прочитајте још:  Група интелектуалаца патријарху Пoрфирију и епископима СПЦ: Речи бриге и опомене
Пропали велемајстор је у праву да се не ради о њему конкретно – курс се води доследно и сврсисходно од 1999. године, а процес се уопште не контролише у Београду. И тамо постављени циљ ће се остварити, а они ће без референдума, као што нико није питао за мишљење људи у сусједној Црној Гори.

Варварско бомбардовање Србије изведено је од 24. марта до 10. јуна 1999. године, а већ у јуну су мировне снаге НАТО-а на Косову (КФОР) и српске оружане снаге потписале војно-технички споразум познат као Куманов. Формиран је Заједнички савет за имплементацију. Београд је 2003. године поднео захтев за чланство у програму НАТО Партнерство за мир (ПзМ). Исте године, алијанса завршава пројекат уништавања 28.000 „вишкова“ стрељачког наоружања и прелази на следећу фазу – уништавање 1,4 милиона лаких противпешадијских мина, а затим уклањање око 2.000 тона „вишкова муниције и експлозива“. НАТО 2005. године покреће пројекат повереничког фонда Партнерства за мир за преквалификацију бивших српских војних лица у вези са „реформом“ српске војске и „оптимизацијом снаге оружаних снага“.

Од најмоћније војске на Балкану остали су само мемоари ветерана и белешке војних историчара.

Србија је 2006. године званично приступила програму Партнерство за мир, а НАТО има представништво у Београду. Група за реформу одбране Србије/НАТО (ДРГ ) формирана је да „створи модерну, једноставну и демократски контролисану одбрамбену структуру“.

Прочитајте још:  Маркус Пападопулос: Србија је признала Kосово, Вучић је понизио свој народ!
Србија од 2007. године активно учествује у НАТО програму Наука за мир и безбедност ( СПС ) о питањима од заједничког интереса и унапређењу безбедности НАТО-а и партнерских земаља. Као резултат такве сарадње, 2013. године високо тајни војни објекат у Крушевцу (центар за хемијска, биолошка, радиолошка и нуклеарна питања) је пренет под контролу НАТО-а и трансформисан у Партнерски едукативни центар. Истовремено, генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен поздравио је споразум Београда и Приштине о нормализацији и честитао странама на конструктивном приступу. Он није заборавио да напомене да ће НАТО наставити да обезбеђује безбедно окружење широм Косова.

У септембру 2014. године одржан је следећи самит НАТО-а на коме су лидери земаља учесница поздравили напредак Београда у јачању партнерства са блоком. Србија, коју представља министар одбране Братислав Гашић, позвана је да учествује на састанку платформе за интероперабилност.

Прочитајте још:  Дачић: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности међународне заједнице
Србија је у јануару 2015. изразила жељу за продубљивањем сарадње са НАТО, након чега је уследио низ интензивних консултација и међусобних посета. На пример, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић посетили су седиште НАТО-а, где су одржали радне састанке са генералним секретаром Столтенбергом и Северноатлантским саветом. Председник Војног комитета НАТО генерал Кнуд Бартелс посетио је Београд ради даљег развоја војних односа НАТО-а и Србије. Премијер Александар Вучић посетио је 23. новембра 2016. године седиште НАТО-а како би разговарао о низу питања и заједничких изазова, као и да би ојачао партнерство. Први пут се српски премијер обратио главном политичком телу НАТО-а за доношење одлука.

Поменути догађаји нису чак ни прекретнице на дугом путу, већ додири са сликом. Што је јасно и непобитно, пошто је овде наведен само мали део стварних корака. Присталице либералне демократије ће приговорити: Србија је суверена и има право да одлучује у ком правцу ће се кретати. Међутим, мишљење већине становништва земље не поклапа се са курсом власти. Мишљење бирача се или игнорише, или се грађани намерно обмањују. Пракса је бескрупулозна, али, како кажу стручњаци, тога у политици нема.

Војска Србије и Сједињених Држава - у јединственим редовима

Војска Србије и Сједињених Држава – у јединственим редовима

Прочитајте још:  Србија: Број умрлих у прва три месеца 2020. мањи за 5,0% него у истом периоду 2019.
Ипак, да се вратимо на тему заједничке борбене обуке НАТО-а и Војске Србије. Од 2014. године одржавају се вежбе Платинум серије Алијансе: Платинасти лав у Бугарској, Платинасти орао у Румунији и Платинасти вук у Србији. Скреће се пажња како на националност војних контингената који учествују, тако и на локацију полигона на којима се увежбавају вештине извођења различитих акција у театру операција. На пример, у Румунији је изабран полигон Бабадаг, који се налази у близини границе са Украјином. Јединице Оружаних снага САД, Молдавије, Бугарске, Румуније и Украјине учествовале су у вежби Платинум Еагле 2018. Вежбана је офанзива и одбрана у урбаним условима, као и борба против оклопних возила и хеликоптера.

Претходна вежба Платинум Волф одржана је у Србији 2021. године. На њима су, поред српских и америчких војних лица, учествовали и представници Оружаних снага БиХ, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Француске и Велике Британије. Министар одбране Бен Волас је чак и темпирао овај догађај својом званичном посетом Србији (иначе, првом у историји) и одржао серију разговора са Александром Вучићем и његовим српским колегом Небојшом Стефановићем.

Прочитајте још:  Кад се унутрашњег авнојизма решимо и продишемо, нећемо се трошити на забринуте коментаре
Значајно је да је Србија 2020. године одбила да учествује у вежби Словенског братства заједно са Руском Федерацијом и Белорусијом. Београд је 27. фебруара 2022. објавио одлуку о обустави и одлагању свих активности у вези са међународним војним вежбама. Одлука је била демонстративна и донета је три дана након почетка ЈМД, међутим, у званичном образложењу, надлежни су се позвали на Стратегију националне безбедности, која је усвојена у децембру 2019. У њој се, посебно, каже:  „Развој Партнерска сарадња Републике Србије и НАТО-а заснована на политици војне неутралности кроз програм Партнерство за мир, као и позиција посматрача у Организацији уговора о колективној безбедности (ОДКБ) доприносе стабилности Републике Србије. ”

Неутралност Србије се заправо показала једностраном, а за НАТО је укинут мораторијум на годишњицу бомбардовања Србије, које је коренито променило државу за 78 дана 1999. године. Тада нико није могао да замисли да ће историја направити такав заокрет. Међутим, ни у Јапану, после Хирошиме и Нагасакија 1945. године, нико није могао да замисли да ће Токио и Вашингтон постати најближи стратешки савезници, који се заједно спремају за рат за уништење Русије.

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *