МСП Србије: Београд је од Европске комисије затражио да се укину визе и за грађане са пребивалиштем на КиМ, који имају пасош издат од стране Координационе управе у Београду

0
Дачић

Дачић (Фото: Јутјуб)

МСП Србије: Београд је од Европске комисије затражио да се укину визе и за грађане са пребивалиштем на КиМ, који имају пасош издат од стране Координационе управе у Београду.

Прочитајте још:  Градоначелник Новог Сада о голготи ходочасника у Бањској: Сви смо стрепили, вера их је одржала
Србија је од Европске комисије затражила да буде укинута одлука о обавези поседовања визе за грађане са пребивалиштем на Косову и Метохији, који имају пасош издат од стране Координационе управе у Београду, речено је за Косово онлајн у Министарству спољних послова Србије.

Како наводе из МСП, „дипломатски и други представници Србије у редовном су контакту са представницима Европске комисије у вези са путним исправама које издаје Координациона управа за грађане са пребивалиштем на Косову и Метохији“.

„Након што су институције ЕУ иницирале и потом донеле одлуку о либерализацији визног режима са тзв. Косовом, интензивирани су разговори наше стране са Европском комисијом у вези са путним исправама које издаје Координациона управа. Став Републике Србије је по овом питању сасвим јасан – грађани који су носиоци наведених путних исправа не могу и не смеју бити дискриминисани, а обавеза поседовања визе за путовање у ЕУ мора бити укинута.

Прочитајте још:  Хоће ли Абу Даби приземљити "Етихад" у Србији
Из МСП наглашавају да „у формалном смислу процедура одлучивања за ове путне исправе није у директној вези са либерализацијом визног режима за тзв. Косово“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Институције ЕУ морају донети посебну одлуку и изменити постојећу Регулативу, која се односи на Републику Србију. Очекујемо, што је и пренето представницима Европске комисије, да буде укинута одлука о обавези поседовања визе за ову категорију путних исправа“, поручили су из МСП.

Након што је Европска унија одобрила визну либерализацију за Косово, Срби са Косова који имају српски пасош остали су у својеврсном вакууму и тренутно су једина група у Европи за коју и даље важи забрана слободног путовања.

Прочитајте још:  Ко финансира Куртијеве ратне фондове и опрема КБС?
Од 2009. године, када је Србији одобрен безвизни режим са ЕУ, издавање пасоша Србима, али и осталима са пребивалиштем на Косову, преузела је Координациона управа МУП у Београду и за путовање са њима у ЕУ потребна је виза. То је био резултат договора између Србије и ЕУ, како би се, након што је донета одлука да се укину визе за грађане Србије, пасоши за оне са пребивалиштем на Косову изузели из безвизног режима, због страха од илегалних миграција.

НСПМ/Данас/Косово онлајн

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *