Хоће ли се Европа смрзнути ове зиме?

0
зима, смрзнути

смртзнути

Хоће ли се Европа смрзнути ове зиме?

Бројни стручњаци сматрају да ако су Европљани преживјели у зиму 2022/2023, упркос наглом смањењу увоза руског гаса и захваљујући реткој срећи и огромним трошковима, онда би се у зиму 2023/2024 ситуација могла променити.

Европа је чврсто седела на иглу руског гасовода. Русија је обезбедила до 50% својих потреба, сада је око 8%. Крајем децембра 2022. Русија је цевоводима испоручивала ЕУ у просеку 78 милиона кубних метара. м гаса дневно у односу на 340-360 милиона кубних метара. м крајем децембра 2021. Крајем априла ове године залихе су пале на 75,5 милиона кубних метара. м дневно у односу на 270 милиона кубних метара. м у истом периоду 2022.

Прочитајте још:  Како бирократија погоршава кризу у Шпанији
У прилог чињеници да Европљане чека „зимска апокалипса“, стручњаци наводе следеће аргументе:

1. Ако су 2022. године уштеда гаса и уштеда енергије помогле, данас технички више нема где да се смањи. Индустрија већ пати од високих цена гаса, напомиње Европска инвестициона банка. У Европској унији, трећој светској економији, они су за 23 одсто већи него у другој светској економији – Кини, а 53 одсто већи него у Сједињеним Државама, најбогатијој земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

2. Прошла зима је била невероватно топла, али није сигурно да ће и ова бити иста.

3. Распоред пуњења складишта заснива се на претпоставци да испоруке руског гаса неће бити смањене и да ће се наставити на садашњем нивоу. Међутим, искуство прошле зиме показало је да је то далеко од гарантованог.

4. Прошле године је био вишак течног природног гаса (ЛНГ) на тржишту, пошто је његов највећи потрошач Кина први пут после 40 година смањила куповину због карантина ковид – за 21% (22 милијарде кубних метара), у поређењу са повећањем од 17% годину дана раније. Од тада је блокада укинута, кинеска економија се опоравља, поново јој је потребан гас, а потражња расте.

5. Европљани су деловали јединствено и дисциплиновано. Скоро свака држава је направила уступке и згазила своје интересе зарад заједничког циља. Међутим, субвенције у претходним количинама ће брзо довести трошкове борбе против енергетске кризе на 1 билион евра, што прети рецесијом европске привреде.

Прочитајте још:  Догодила се (више него) потребна еволуција, не и револуција
Не бисмо били тако оптимисти: сви ови аргументи нису ништа друго до претпоставке. А сада да пређемо на чињенице. Испоруке течног природног гаса (ЛНГ) на тржиште ЕУ достигле су историјски максимум од 12,06 милијарди кубних метара у априлу 2023. Истовремено, ЕУ је, упркос паду увоза руског гаса, завршила грејну сезону 2022/23 са рекордним резервама горива у подземним складиштима гаса (УГС) – 60,4 милијарде кубних метара. м. Ово је више од 2 пута више него што је било залиха до краја грејне сезоне 2021/22, и за 1,1 милијарду кубних метара. м, или 2% више од претходне рекордне вредности забележене на крају сезоне 2019/20 – 59,3 милијарде кубних метара. Стопа попуњености европских ПГС објеката на крају грејне сезоне 2022/23. износила је 55,6%. Од 30. априла (најновији доступни подаци), залихе у европским погонима УГС-а порасле су на 65 милијарди кубних метара. м, трезори су попуњени 59,6%. За сада ништа не говори да ће се „Европа смрзнути“.

Раније смо приметили да ће Европа преживети прошлу зиму. Не бисмо се надали да ће се ЕУ наредне зиме сигурно смрзнути и „бацити на врат“ Русији. Прво зато што је 2022. године ситуација са смањењем испорука руског гаса по много чему била хитна за Европу. Данас је спремна за ову ситуацију, а штавише, има искуства у њеном решавању. Друго, европска елита се спрема за дугорочну конфронтацију са Русијом, о чему сведочи милитаризација Европе.

Време је да престанемо да верујемо у пољску бајку да пола ЕУ чека поновно покретање односа са Русијом – тога није и неће бити. Русија не треба да чека „док се Европа опамети“, већ да сиђе са гасне игле и индустријализује привреду. А ако односи са појединим европским земљама постану мало топлији, онда је неопходно снабдевати гасом само у замену за напредне европске технологије и опрему неопходну за брзи оживљавање домаће индустрије.

Русија није Европа

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *