Америчке технолошке ноћне море

0

Америчке технолошке ноћне море.

О кризи америчке борбене авијације

Прочитајте још:  Америка излази из Споразума о отвореном небу
Америчко ваздухопловство у кризи. „Већина авиона у борбеној флоти – Ф-15Ц/Д, Ф-15Е, Ф-16 Ц/Д и А-10Ц – развијена је касних 1960-их и почетком 70-их и набављена 1980-их… Данас су су структурно и технолошки застарели у поређењу са напредним кинеским и руским системима ПВО и ловцима нове генерације. Ипак, земља није издвојила потребна средства за замену остарелих ловаца снажнијим авионима…“, пише декан Мичел института за ваздухопловне студије, генерал-потпуковник ваздухопловства у пензији Дејвид Дептула.

Дептула скреће пажњу да су у војном сукобу са равноправним непријатељем неизбежни велики губици борбених авиона, које неће имати чиме да се надокнаде. „Данашње борбене снаге предводе прикривени Ф-35А пете генерације, али највећи део борбене флоте чине авиони четврте генерације, укључујући Ф-16, Ф-15 и А-10. Ови авиони су веома рањиви на савремене кинеске и руске системе противваздушне одбране.

Прочитајте још:  Летонија позива НАТО да дозволи Украјини ударе унутар руске територије
Дептула наглашава да су летелице које чине основу Ратног ваздухопловства изузетно дотрајале. „Ови стари авиони су подвргнути екстремном стресу сваки пут када лете. Истрошеност се акумулира и узима свој данак. На крају, физика побеђује. Већ сада је флоти Ф-15Ц забрањено да лети максималном брзином и са преоптерећењем због замора летелице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А председник Националног одбрамбеног индустријског удружења ( НДИА ), пензионисани генерал Ратног ваздухопловства Хавке Царлиле, назвао је „стари хардвер“ највећим проблемом за америчко ратно ваздухопловство: „Авиони ваздухопловства сада имају просечну старост од 29 година… Неки авиони, као што су Б-52 Стратофортресс, Т-38 Талон и КЦ-135 Стратотанкер су у својој петој или шестој деценији. Покушаји да се оронула флота замени новим технологијама споро се одвијају.”

Генерал је веома опрезан: у ствари, стварање и серијска производња перспективних борбених авиона у Америци, заправо, нису успели. Најскупљи амерички ловац пете генерације, Ф -22 Раптор, почео је да се повлачи из употребе 2022. године због незадовољавајућих перформанси У мају 2012. године, тадашњи шеф Пентагона Леон Панета ограничио је летове Ф-22 због кварова у систему за производњу кисеоника на броду који су довели до гушења пилота. Авиону је било забрањено да обавља дуге летове и да се диже изнад 7,6 хиљада метара. За Ф-22 захтева месечни свеобухватни план одржавања за сваких 300 сати лета. У јулу 2009. обустављена је производња Ф -22, који је добио говорни надимак Технолошка ноћна мора (Технолошка ноћна мора).

„Ваздухопловство је закључило да, између осталог, Локид Мартин Ф-22 Раптор нема потребну дубину и домет да би остао ловац по избору за супериорност у ваздуху у наредној деценији “ , известио је Дефенс њуз у мају 2021 . Исте године, ловац је почео да се повлачи.

Прочитајте још:  Откривен амерички центар за обуку диверзаната
Од лансирања још једног ловца пете генерације, Ф -35 је „патио од наизглед бескрајног броја грешака“, пише Бусинесс Инсидер . У 2021. години избројано је 857 техничких недостатака у дизајну Ф -35 , од којих су неки имали „критичан утицај на спремност за мисију“ и угрозили живот пилота. Корпорација Лоцкхеед Мартин није отклонила ове недостатке, већ је наставила, како смо писали , „да производи неисправне ловце“.

Средином децембра 2022. у Тексасу се срушио борбени авион Ф-35Б . Приликом слетања, авион се преврнуо на нос, покварио му се стајни трап, откотрљао се са писте, окрећући се око сопствене осе и крилом ухвативши тло. Пилот је једва успео да се катапултира. Узрок несреће била је “ретка системска појава” повезана са вибрацијама мотора. Целокупна флота америчких борбених авиона Ф-35 мора бити надограђена у року од 90 дана, уз побољшања, саопштио је Пентагон  2. марта 2023. године.

Један од главних конструктора ловца Ф -16, Пјер Спреј, назвао је Ф -35 „ћурком“. У Америци је ћурка један од симбола хибрида глупости и ситости. „Узмите, на пример, вертикално полетање Ф -35… Масивни погонски систем „једе” значајан део носивости авиона, а релативно мала крила му не обезбеђују неопходну маневарску способност ни за ваздушну борбу ни за директна подршка копнених снага. Исти недостатак маневарске способности разликују се од опција развијених за ваздухопловство и морнарицу. Максимална брзина Ф -35 од 1,6 маха такође вероватно неће погодити машту, пошто ова цифра за модерне ловце у Русији, Европи и САД или достиже или премашује 2 маха.

Прочитајте још:  Још један амерички покушај да обузда Русију, сада и на Арктику
Широко рекламирана „невидљивост“ Ф-35 постиже се само ако носи све своје бомбе и пројектиле унутар трупа. Ако је оружје на спољним вешалицама, борац постаје приметан. Али чак и при минималном оптерећењу, Ф -35 „није баш прикривен на руском и кинеском радару“, пише Тхе Даили Беаст .

Последњих деценија САД су развијале ловац шесте генерације, који је на крају, како смо писали , пропао. У августу 2022. Ваздухопловство је напустило мотор шесте генерације, који су 15 година развијали Генерал Елецтриц Авиатион и Пратт & Вхитнеи . Портал Дефенсе Оне изашао је са поражавајућим чланком, огорчен лажима војске, која је уверавала да је ловац шесте генерације већ летео и оборио многе рекорде. Испоставило се, како је прошлог пролећа рекао амерички секретар Ваздухопловства Френк Кендал, да се „летелица још увек развија и да није спремна за масовну производњу“.

Пентагон је сада одложио све пројекте за стварање ловца шесте генерације.

САД немају потпуно оперативан ловац пете генерације, а огромна флота ловаца четврте генерације је старо гвожђе. Испоставило се да су ловци пете генерације били изузетно скупи за рад, а њихове могућности су биле знатно преувеличане.

Главни разлог садашње кризе у америчкој војној авијацији је тај што је гигантима америчког војно-индустријског комплекса исплативо да производе „фенси” супер-авионе. Дугорочна трка за суперпрофитима довела је америчко ваздухопловство у технолошки ћорсокак.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *