Захарова о кризи на Северу: НАТО најодговорнији, Срби нису криви, није касно да се преокрене историја лажних избора

0
захарова

Марија Захарова (Фото: HO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP)

Захарова о кризи на Северу: НАТО најодговорнији, Срби нису криви, није касно да се преокрене историја лажних избора.

Поред свакодневних саопштења са Запада, али и из региона, готово су неприметне реакције Руске Федерације о новој кризи на Северу Косова која је уследила након одлуке приштинских власти да насилно, уз припаднике специјалне Косовске полиције, заузму три општинске зграде.

Портпаролка руског министарства спољних послова, Марија Захарова, огласила се пре два дана опширним саопштењем, у којем је изнела анализу и поглед на ову ситуацију из перспективе Руске Федерације, која је иначе ушла у 16. месец од како је извршила агресију у Украјини. За новонасталу кризу на Северу, у већем делу саопштења, прстом је упрла у НАТО, којег сматра најодговорнијим за то што је до ње уопште и дошло. Опужује ову Алијансу за „селективан однос“, како према новонасталој кризи, тако и према резолуцији 1244 СБ УН.

„Наставља се нагли раст напетости у Аутономној покрајини Косово и Метохија. Немири коју су недавно избили у северним регионима покрајине насељене Србима – достигли су критично опасну границу“, наглашава она.

Захарова оцењује да се ова криза, која је, тврди, могла бити решена мирним и компромисним решењем, „показала претешком за мировњаке НАТО снага на Косову“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Они не само да су показали недостатак професионализма, већ су постали и извор непотребног насиља и фактор у подизању тензија“, наглашава она, те подсећа да је више десетина људи хоспитализовано, од којих су неки у тешком стању.

Оптужује их и да су стали на страну „ксенофобичних тежњи Приштине“.

„Као резултат тога, они који су обавезни да заштите локалну српску већину од злоупотреба Косовара, стали су на страну ксенофобичних тежњи Приштине и постали стварни саучесници терора, као лични чувари варалица косовских Албанаца, који су се прогласили властима и који су настањени у управним зградама“, тврди Захарова.

Запад оптужује и за „селективан однос“ према одредбама резолуције 1244 СБ УН.

Наглашава да је управо овакав приступ довео до „дубоког неразумевања функција КФОР-а унутар НАТО-а“, те да се „једино војно присуство у покрајини схвата озбиљно“ у оквиру ове резолуције.

„У ствари, контигент НАТО-а никада није заиста штитио Србе у покрајини, већ је уместо тога служио погрешном статусу кво уз раширени екстремизам косовских Албанаца и антисрпско етничко чишћење“, наводи Захарова.

Прочитајте још:  Апостолски нунције: Света Столица остаје принципијелна у ставовима о КиМ
То је супротно екларисаном приступу статусне неутралности, који се одавно претворио у фикцију

У оваквим условима, наглашава Захарова, немогуће је говорити о било каквом поверењу и „лојалности Срба“.

„Још није касно да се преокрене историја лажних општинских избора“
Захарова се дотакла и локалних избора на Северу који су се одржали 23. априла, наводећи да Запад није „прорачунао последице“.

„Западна петорка (Квинта), која је сада претерано огорчена неспутаношћу својих штићеника у Приштини и грчевито покушава да их доведе у ред, требало је да прорачуна последице постављања албанских градоначелника који никога нису представљали у четири северне заједнице“, наводи она.

Каже да „још увек није касно да се преокрене историја лажних општинских избора“, уколико је Западу заиста стало до мира и стабилности.

Алудирајући на санкције које је Запад увео Руској Федерацији услед њихове агресије на Украјину, каже да би управо санкције Косову биле један од начина како би се превазишла тренутна криза.

„И није тешко утицати на премијера Аљбина Куртија и његово окружење – полуга санкција, коју толико воле САД и ЕУ била би довољна, само би овога пута била оправдана“, наглашава она.

Прочитајте још:  Белоруски шеф дипломатије: На играма на којима су учествовали косовски спортисти присуствовао је и председник Србије
Управо су пар сати након овог саопштења Марије Захарове, стигле потврде о првим мерама против Приштине и то од стране Сједињених Америчких Држава.

Укинуто је учешће Косова у међународној војној вежби ‘Дефендер Еуропе 23’, а размишља се и о другим акцијама.

Амбасадор САД у Приштини, Џефри Ховенијер, уједно је нагласио да у овом тренутку не постоји ентузијазам од стране САД-а да одговори на оно што су други интереси Косова, као што је укључивање са онима који нису признали Косово или његов напредак ка евроантлантским интеграцијама.

Са друге стране, Захарова сматра да је у целој овој ситуацији – „провоциран“ званични Београд, који је пар сати након уласка специјалаца у општинске објекте – подигао борбену готовост војске.

„Могли су да се уздрже од провоцирања Београда, који је био принуђен да своју војску стави у пуну борбену готовост и пошаље на административну линију са Косовом, ризикујући да поново буде оптужен са ескалацију„, додаје Захарова.

Она је уједно позвала Запад да престане да за инциденте на Косову „криви Србе“, нагласивши да у потрази за кривцима, посредници из САД и ЕУ „прво треба да скупе храброст и да се погледају у огледало“.

„Позивамо Запад да коначно ућутка своју лажну пропаганду, да престане да криви за инциденте на Косову очајне Србе који мирно, без оружја у рукама покушавају да бране своја легитимна права и слободе“, поручује Захарова.

Једина шанса да се обезбеди мир – формирање Заједнице српских општина

Прочитајте још:  Крваво јутро у Доњецку
Један од захтева Приштини који је пре два дана изнео амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, био је тај да новоизабрани градоначелници функције обављају у алтернативним објектима.

Захарова, са друге стране, сматра да је овај захтев – полумера.

„Потребни су одлучни кораци за деескалацију ситуације уместо полумера попут америчке идеје да се новоименовани градоначелници привремено измештају из општинских зграда и пресељавају у друге објекте“, поручује она.

Каже да је формирање ЗСО кључна ствар за мир и стабилност, како на Косову, тако и у региону.

„Формирање заједнице српских општина у покрајини у првобитном облику, како је то предвиђено писаним споразумима Београда и Приштине уз гаранције Брисела пре десет година и даље је задатак број један, то је кључни услов за дијалог, који је једина шанса да се обезбеди стабилност и безбедност у региону“, закључује Марија Захарова.

КосСев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *