На шта је Качињски упозоравао?

0

На шта је Качињски упозоравао?

Прочитајте још:  Вештачка интелигенција преузима глобалну контролу
Какву зависност од нових технологија човек је спреман да приреди?

Др Теодор Качињски је преминуо пре недељу дана у Медицинском центру Савезног завода за затворе, очигледно самоубиством. За већину Американаца ово име не треба представљати“, објавио је недавно амерички часопис левице Курент Афаирс.

 

Име је заиста написано великим словима у сећању Американаца, јер је Тад Качињски 17 година терорисао САД као неухватљиви „универзитетски бомбаш“, шаљући импровизоване експлозиве научницима, академицима и пословним лидерима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Прочитајте још:  Јапан: Велики корак ка стварању хибрида машина и људи
Из своје колибе у шуми Монтане, овај познати амерички математичар, друштвени критичар, филозоф, разоткривач научног и технолошког напретка и терориста успео је да убије 3 и рани 23 особе, поставши ФБИ-јев најскупљи криминалац.

 

Његов крсташки рат против онога што је назвао „техноиндустријским системом“ учинио га је најплоднијим и најзлогласнијим домаћим терористом у историји САД, наводи часопис.

Оставимо по страни причу о бриљантном младићу који је са 16 година уписао Харвард, дипломирао, а потом и докторирао математику на Универзитету у Мичигену, а са 25 је већ предавао на Калифорнијском универзитету у Берклију. Две године касније, сакрио се у шумама Монтане и од 1978. до 1995. послао поштом 16 пакета бомби усмерених на универзитете и авио-компаније… Зашто? О томе је оставио сопствено сведочанство: „Моје омиљено место био је један велики остатак платоа, који датира из терцијарног периода. Ово су таква брда, а не равница, и ако дођете до њене ивице, видећете клисуре које се стрмо урезују у стеновите литице, где је био чак и водопад. То је отприлике два дана хода од моје колибе тамо. До лета 1983. бољег места није било. Тог лета било је превише људи око моје колибе, и одлучио сам, време је да отпловите у своје сигурно уточиште. Али када сам се вратио на плато, нашао сам да су тачно усред њега направили пут… Немате појма колико сам био узнемирен. У том тренутку сам одлучио да уместо да усавршавам своје вештине преживљавања, радим на томе да узвратим овом систему. Освета.”

Качињски је 24. априла 1995. послао писмо Њујорк тајмсу, у којем је обећао да ће се убудуће „уздржати од тероризма“ ако Њујорк тајмс или Вашингтон пост објаве његов манифест. Манифест је објављен.

 

Манифест је назван „Индустријско друштво и његова будућност“. У њему је аутор објаснио да су његове бомбе биле последње средство, али ипак неопходне како би се скренула пажња на процес смањења људске слободе у друштву због савремених технологија које захтевају организацију великих размера.

 

Прошло је скоро 40 година колико је Качињски провео у затвору, али како бисте данас схватили његове мисли? „Индустријска револуција и њене последице биле су катастрофа за човечанство. Они су у великој мери продужили животни век нас који живимо у „развијеним“ земљама, али су дестабилизовали друштво, учинили живот незадовољавајућим, подвргли људе понижавању, изазвали широко распрострањену психичку патњу (у земљама Трећег света и физичку патњу) и изазвали озбиљна штета за свет природе. Наставак развоја технологије ће погоршати ситуацију.”

Написао је ово пре интернета, када су паметни телефони и друштвене мреже били само сан. Али данас, пише Курент Афаирс, оптужба за „широко распрострањену психолошку патњу“ узроковану технологијом је непобитна: „Живимо у свету у којем 41% одраслих каже да би радије одустали од секса на годину дана него да користе своје паметне телефоне, и где усамљеност, депресија и анксиозност су у порасту, делом зато што би широм САД становништво радије проводило време са својим персонализованим високотехнолошким уређајима него покушавало да развије смислене људске односе.

Према истраживању Пев Рисрч Центер-а са седиштем у Вашингтону, 59% америчких тинејџера је злостављано на мрежи, а стопа самоубистава међу 13-14-годишњацима се више него удвостручила између 2008. и 2018. године, заједно са порастом популарности главних платформи друштвених медија. . У вестима је било много прича о бебама чије прве речи нису биле „мама“ или „тата“ већ „Хеј Гугл“ или „Алекса“. И не треба у исто време да климамо главом Западу – кажу, ово је све што имају. По броју корисника паметних телефона САД су на трећем месту после Кине и Индије, а ми смо на петом месту. Штавише, са нашим нивоом образовања, Руси продиру много дубље у своју лепљиву мрежу услуга него исти Индијци или Кинези.

Али ово више није “пееп”. Амазон је патентирао наруквицу која може да прати покрете руку радника складишта и „користи вибрације да их гурне у другом правцу“, ефективно претварајући особу у дрон на даљинско управљање. Свуда и истрајно „понижавајући“ у интелектуалном смислу те речи и потчињавајући друштво „платформи“, технолошки развој чине живот недовољно оствареним, без илузорних, „компјутерским“, једном речју.

Др Качињски је окривљен за његову „оштру критику уништавања животне средине и технологије ван контроле. Али, презирући левицу и неспреман да се удружи са другим друштвеним покретима, прибегао је гнусним терористичким методама које нису имале шансе да реше ниједан од проблема које је приметио.

 

Али како можете оспорити оно на шта је он упозоравао? Наиме, да данас, када говоримо о све већој доминацији „дигиталне“ и вештачке интелигенције, затварамо очи пред проблемима менталног здравља који произилазе из проводника њиховог утицаја – друштвених мрежа. Да је Качињски предвидео опасности које други нису препознали, али које данас покушавамо на себи.

 

Сада није потребан геније да би се разумело до чега је ово довело и до чега још може да доведе. Будући сценарио у којем сви „грађани света“ морају да имају одговарајући „дигитални идентитет“ или да им буде ускраћен приступ глобалном дигиталном финансијском систему заснованом на „дигиталној валути централне банке“ већ је врло јасан. А они који се опиру да буду део новог глобалног система остаће на периферији друштва. Неће моћи купити, продати, запослити се или имати банковни рачун…

Мислите да је превише?

Још у септембру 2021. године, генерални секретар УН-а Антонио Гутереш објавио је извештај „Наша заједничка агенда” у којем предлаже да се на самиту у септембру 2024. договори Глобални дигитални договор уз учешће свих заинтересованих страна: влада, Уједињених нација. систем, приватни сектор (укључујући технолошке компаније), цивилно друштво, академска заједница и омладина.

Чини му се да је „Глобални дигитални договор отворена, слободна и сигурна дигитална будућност за све“, што је апсолутно неопходно за „постизање циљева одрживог развоја“. Али изгледа да је то управо оно на шта нас је др Качињски упозорио.

Елена Пустовојтова/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *