Амерички чет-ботови шире либералне идеје које краду од либералних медија

0

Амерички чет-ботови шире либералне идеје које краду од либералних медија.

Прочитајте још:  Скривана страна историје: Црна Гора земља гдје Срби не постоје или прећутани злочини Османа Растодера!
Трикови са вештачком интелигенцијом обећавају велику зараду за гомилу америчких адвоката.

 

У САД се гомилају скандали око тужбе  Њујорктајмс -а против Мајкрософта и његовог партнера ОпенАИ , које је оптужио да користе милионе својих чланака за обуку чет-ботова који се „такмиче са новинама и новинским агенцијама као изворима поузданих информација“.

„Оптужени настоје да искористе огромна улагања ЊТ-а у његово новинарство“, а да ништа не улажу у његов садржај, што као резултат „замењује новине и краде његову публику“, наводи се у тужби.

Тужба не садржи тачно новчано потраживање, али наглашава да би оптужени требало да буду кажњени за „милијарде долара законске и стварне штете“ повезане са „незаконитим копирањем и коришћењем ЊТ-ових јединствено вредних дела“. У тужби се такође позивају ОпенАИ и Мајкрософт да униште све моделе чатбот-а и податке о обуци који користе материјал новина заштићен ауторским правима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Турска не жели да види САД и НАТО у Црном мору
Лист је подсетио да је у априлу предложио да Мајкрософт и ОпенАИ постигну „пријатељски споразум” који укључује комерцијалне споразуме и „технолошка ограничења” у вези са производима за обуку вештачке интелигенције. Али преговори су били неуспешни.

НИТ наглашава да је постао прва велика америчка медијска компанија која је тужила креаторе АИ технологија због ауторских права. Раније је фото агенција Гет Имиџ поднела тужбу против програмера неуронске мреже Стејбл Дифуншн због коришћења садржаја фото банке без дозволе.

АИ програмери који генеришу слике, укључујући Стабилити АИ, Девиант Арт и Мидџурни , су тужени у групној тужби од стране три друга уметника.

Н

Прочитајте још:  Прљави веш Барака Обаме: САД наоружавале мексичке нарко картеле
еколико сличних тужби су поднели и писци, укључујући Џона Гришама, наводећи да се њихови романи користе за обуку четботова.

Два истакнута аутора нефикције, Николас Басбејнс и Николас Гејџ, поднели су групну тужбу против Мајкрософта и ОпенАИ , оптужујући их за кршење ауторских права у обуци њихових великих језичких модела, укључујући ЧатГПТ .

Прочитајте још:  Американци Украјини испоручују оружје нове генерације за напад на Руску Федерацију
Писци тврде да су Мајкрософт и ОпенАИ “једноставно украли” њихов рад заштићен ауторским правима и увели га у системе вештачке интелигенције без дозволе.

Басбанес и Гаге траже одштету до 150.000 долара за сваки њихов рад који се користи за обуку четботова.

Адвокат писаца, Мајк Рихтер, назива радње ОпенАИ „прилично нечувеним“, изједначавајући их са крађом грађевинског материјала скривеног у кући.

Прочитајте још:  Бивши шеф ЦИА Помпео каже да повлачење из Авганистана представља претњу за САД
Холивудски глумци одржали су рекордан 118-дневни штрајк 2023. Један од захтева била је заштита „од претњи вештачке интелигенције“.

Тврдње писаца, глумаца и фото агенција, иако прете да доведу до вишемилионских исплата за гиганте вештачке интелигенције, још увек се не могу поредити са потенцијално више милијарди долара вредном тужбом из Њујорка.

Прочитајте још:  Јадна Урсула иде у Украјину
Стога су Мајкрософт и ОпенАИ одлучили да се фокусирају на организовање отпора главном непријатељу, утопивши тужбу ЊТ-а у правну казуистику.

Почетком марта 2024, Мицрософт је поднео захтев савезном суду за одбацивање делова тужбе компаније Тхе Нев Иорк Тимес .

Прочитајте још:  САД могу послати БМП у Кијев
У свом захтеву поднетом Окружном суду САД за јужни округ Њујорка, Мајкрософт је тврдио да велики језички модели, или ЛЛМ, технологије које покрећу четботе, нису замениле тржиште за новинске чланке и други садржај који они проучавају.

Технолошки гигант упоредио је своје чат ботове са видео рекордерима, тврдећи да су оба легална. „Без обзира на тврдње Тајмса, закон о ауторским правима није више препрека за ЛЛМ [четботе] као што је то за видеорекордер (или клавир, фотокопир апарат, лични рачунар, Интернет или претраживач)“, наводи се у предлогу.

Прочитајте још:  Удружењу лекара Уједињени против ковида: ЗЛОЧИН ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ ИЛИ КАКО СУ НАС УБИЈАЛИ
Крајем 1970-их, филмски студији су тужили Сони због његовог Бетамак видеорекордера, тврдећи да би омогућио људима да илегално копирају филмове и телевизијске емисије. Али судови су на крају закључили да прављење ових копија за лично гледање представља поштену употребу према закону.

Али чет-ботови из Мајкрософта и других компанија са вештачком интелигенцијом краду новине и други садржај посебно за масовну дистрибуцију и на томе зарађују милијарде долара.

ОпенАИ је такође послао исту петицију суду . Суштина ових петиција је веома цинична: да, крадемо артикле, али штета од тога није доказана.

Њујорк тајмс је, на пример, тврдио да ако читаоци користе Мајкрософт чет ботове за истраживање препорука са сајта за преглед Вирекутер , чији је власник ЊТ , он губи приход од корисника који би кликнули на његове линкове за препоруке. Мицрософт је тврдио да тужба ЊТ не садржи „било какве суштинске чињенице које указују на значајно преусмеравање прихода од Вирекутер-а“.

Јан Кросби, који је главни адвокат ЊТ-а у тужби, рекао је: „Мајкрософт не оспорава да је радио са ОпенАИ на копирању милиона дела  Тајмса без његове дозволе за креирање својих алата. Уместо тога, они чудно упоређују ЛЛМ са видеорекордерима, иако произвођачи видеорекордера никада нису тврдили да је масовно кршење ауторских права било неопходно за креирање њихових производа.

Недавно су три новинске куће, Интерцепт, Рав Стори и АлтерНет , поднеле тужбе против ОпенАИ и Мајкрософта у јужном округу Њујорка, наводећи кршење ауторских права у вези са обуком ЧатГПТ АИ језичког модела .

У тужбама се наводи да ЧатГПТ репродукује „дословно или скоро дословно новинарска дела заштићена ауторским правима“ без одговарајућег приписивања, укључујући аутора, наслова и информације о ауторским правима.

Ове тужбе доприносе растућој дебати око кршења ауторских права од стране програмера цхатбот-а.

Вреди напоменути да су међу кључним изворима из којих чатбот краде податке само либерални медији, а један од најкраденијих је сајт са саморазумљивим називом „будала“.

То значи да је мозак америчких четбот корисника закрчен искључиво покраденим либералним садржајем, а не крије се да Мајкрософт и ОпенАИ своје клијенте не сматрају превише паметним.

Британски научници су долили уље на ватру растућих скандала око лоповских четботова.

Прочитајте још:  БИВШИ ТРАМПОВ САВЕТНИК ОБРУШИО СЕ НА КИНУ: Вухан је биолошки Чернобиљ, вирус побегао непажњом
Студија истраживача са Универзитета Источне Англије каже да ОпенАИ ЧатГПТ има либералну пристрасност. Резултати студије су показали „значајну и систематску политичку пристрасност четбота према демократама у САД, Лули да Силви у Бразилу и Лабуристичкој партији у Великој Британији“.

„Док се Сједињене Државе приближавају председничким изборима 2024. године, цхат ботови постају део свакодневног живота за неке људе, који користе ЧатГПТ и друге ботове као што је Гугл Бард да сумирају документа, одговарају на питања и помажу им да пишу професионална и лична писма,“ пише  Вашингтон Пост.

„ЧатГПТ говори корисницима да нема политичких ставова или уверења, али у ствари показује одређене пристрасности “, рекао је Фабио Мотоки, предавач на Универзитету Источне Англије у Норичу у Енглеској и један од аутора студије. „Постоји опасност од подривања поверења јавности, а можда чак и од утицаја на исход избора.

У фебруару 2024. године, након што су мреже објавиле да ЧатГПТ пише песму у којој хвали председника Бајдена, али одбија да учини исто за Доналда Трампа, запосленик сенатора Теда Круза (Р-Тексас) оптужио је ОпенАИ да намерно уграђује политичку пристрасност вашег бота.

„Мало је вероватно да ће интернет бити потпуно неутралан“, рекао је Соруш Восуги, један од аутора студије из 2021. и научни сарадник на колеџу Дартмут.

„Све америчке компаније које развијају АИ моделе повезане су са Демократском странком САД и сигурно ће искористити моћан потенцијал својих чат-бота да се тајно мешају у председничке изборе. Кампања ће почети на јесен ове године, напомиње руски аналитичар вештачке интелигенције Артем Артемов. – Што се тиче правних препирки између либералних медија и гиганата индустрије вештачке интелигенције, ово је једноставно спор око поделе милијарди дивиденди од више милијарди долара вредног АИ бизниса. На крају ће се договорити и удружити снаге у нападима на циљне земље, пре свега Русију и Кину.

Упозорен је наоружан. Ако САД дозволе да се лоповски четботови мешају не само у заваравање сопственог становништва, већ и у изборне процесе, онда ће то бити главобоља за саму Америку.

Руски аналитичари развијају ефикасну заштиту од западних АИ превараната и пропагандиста који неће моћи да уведу своје „прогресивне“ принципе у свест руског народа.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *