Скупштина Републике Српске усвојила Закон о криминализацији клевете

2

Banjaluka, 28. juna 2023 - Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH, Željka Cvijanović u Narodnoj skupštini Republike Srpske - oblaćanje. FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

Скупштина Републике Српске усвојила Закон о криминализацији клевете.

Скупштина Републике Српске (РС) усвојила је у четвртак, 20. јула, измене Кривичног закона којима се криминализује клевета у РС.

Од 63 посланика која су присуствовала заседању ентитетске Скупштине током гласања, измене Закона је подржало њих 47, док их је 16 било против, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Закон, којим је клевета проглашена кривичним делом са новчаним казнама, усвојен је упркос вишемесечним упозорењима новинара и активиста да он представља удар на слободу мишљења и корак ка увођењу цензуре у РС.

У тексту закона клеветом се назива изношење злонамерних или неистинитих тврдњи о некој особи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током раније расправе о овом законском предлогу, из опозиционих странака у Скупштини РС затражено је да се спорни закон повуче с дневног реда.

Подсећамо, током скупштинске расправе о предложеном закону, Игор Црнадак, посланик опозиционе Партије демократског прогреса, казао је да власт увођењем кривичног поступка за клевету настоји да створи „послушно друштво“.

„Усвајањем овог закона имаћете ситуацију да у затвору шах играју убица и човек који је испричао виц о политичару у кафани“, рекао је Црнадак.

Прочитајте још:  БИА добија милијарде из буџета: Без речи о томе како ће их потрошити
С друге стране, предлагач измена закона, министар правде РС Милош Букејловић оценио је у обраћању посланицима у уторак да се „инсинуацијама“ кроз наслове и текстове створила „нетачна“ слика да се криминализацијом клевете погодује појединцима у РС, а не грађанима.

Шта је претходило?

Народна скупштина РС-а прихватила је 23. марта законске измјене у форми нацрта, након чега је упућен у двомесечну јавну расправу.

Измене Кривичног закона најављене су у РС-у у јесен прошле године, а иницијатор је био Милорад Додик, председник тог ентитета и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Након јавних расправа, које су новинари и активисти напуштали у знак протеста због репресивног закона коме је, како тврде, циљ дисциплинирање медија, у коначном предлогу закона, новчане казне за клевету су смањене у односу на нацрт и износе од 1.000 до 3.000 евра.

Предлог закона предвиђа новчане казне за јавно изругивање због припадности одређеној раси, боји коже, вери, националности или због етничког порекла, сексуалног опредјељења или родног идентитета.

Прочитајте још:  ЕВО ЗАШТО ПОСКУПЉУЈЕ ПУТАРИНА У СРБИЈИ: Цене ће бити више за пет до шест одсто
Више новчане казне прописане су у ситуацијама кад је клевета изнесена у медијима, укључујући и друштвене мреже или на јавном скупу.

Нацртом закона новчане казне су износиле и до 60.000 евра.

У односу на нацрт закона, у новој верзији текста измењена је квалификација увреде, која се више не третира као кривично дело него остаје прекршај.

Али, задржана је одредба која се односи на „неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка“, за шта је предвиђена новчана казна или кажњавање затвором до две године.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Скупштина Републике Српске усвојила Закон о криминализацији клевете

  1. Gomilu treba kontrolisati. Nekoliko poslanika je govorilo da ima i u EU vise clanica koje imaju slicne zakone, kakav je u R. Srpskoj inicirao Milorad Dodik pred kraj 2022. godine. To sto se u Skupstini vise od jedne trecine poslanika izjasnilo protiv usvajanja ovog zakona kojim se vraca verbalni delikt – ne uzbudjuje danasnju vlast u ovom entitetu BiH .

  2. Vecina poslanika Republike Srpske koji su glasali za zakon o kriminalizaciji klevete zaboravlja da u EU rade tuzilastva i sudovi i da se tamo postuje podela vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvrsnu, sto nije slucaj ni u R. Srpskoj, ni u Federaciji BiH, ni na nivou BiH. S druge strane, prema FBiH i BiH u celini od zavrsetka gradjanskog rata u BiH ogroman uticaj imaju oni koji su tokom tog krvavog sukoba navijali i pomagali BH muslimanima i Hrvatima. Na zalost, taj uticaj “pravednog zapada”, kao i Turske nikada nije prestao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *