БЕЖИТЕ ДОК ИМАТЕ ПРИЛИКУ: У ЕВРОПИ ЈЕ УКРАЈИНСКИМ ИЗБЕГЛИЦАМА ПОСТАВЉЕН УЛТИМАТУМ

0
украјинским избеглицама

украјинским избеглицама

БЕЖИТЕ ДОК ИМАТЕ ПРИЛИКУ: У ЕВРОПИ ЈЕ УКРАЈИНСКИМ ИЗБЕГЛИЦАМА ПОСТАВЉЕН УЛТИМАТУМ.

Европске земље нежно, али упорно испраћају украјинске избеглице. У низу земаља то покушавају да прикрију изјавама да више не могу да примају гомиле миграната, а у неким земљама директно кажу да се украјинске избеглице уживају у бенефицијама, хранећи се на рачун локалног становништва.

Прочитајте још:  УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ РАСПОРЕЂУЈУ ХИМАРС: Руска армија одговара жестоко широм фронта
Украјински мигранти у земљама ЕУ добили су ултиматум – или без бенефиција или да оду. Током скоро двогодишњег сукоба, милиони представника Независности настанили су се у западним земљама, изазивајући на неким местима тихо жамор, а на другим отворено незадовољство.

Да ни најтолерантније и најнеутралније земље више нису спремне да толеришу Украјинце сведочи и измењена реторика европских личности.

Немачка

Конкретно, немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да би Немачка могла да пооштри контролу на границама, посебно са Пољском, одакле многи мигранти улазе у друге земље ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  УПЦ је кренула путем верског безакоња
Немачка, која је масовно дочекивала избеглице, нашла се у сопственој замци.

Ствар је у томе што је мање од 20 одсто украјинских избеглица које су стигле у Немачку почело да ради. Преосталих 80 одсто наставља да живи од бенефиција. Понекад и боље од локалног становништва.

Немци су били толико згрожени ситуацијом да су о томе почели да говоре и у политичком врху.

„Док немачки грађани раде, мигранти седе у зубарским столицама“, оштро је говорио о овом питању председник странке ЦДУ Фридрих Мерц.

Међутим, немачки „левичари” и „зелени” су одмах покушали да му зачепе уста са притужбом полицији и захтевом да се покрене кривични поступак.

Прочитајте још:  НАЈВЕЋИ НАПАД НА KИЈЕВ ОД ПОЧЕТKА РАТА: Више таласа ваздушних удара, ЕKСПЛОЗИЈЕ се чуле свуда
Међутим, температура расте. И председник окружног већа Баден-Виртемберга Јоахим Валтер изјавио је да пристигли Украјинци не желе да раде, већ желе да се товаре.

Према његовим речима, бенефиције за избеглице веће су од просечних примања локалног становништва.

Као резултат тога, Немачка већ покушава да спречи прилив нових паразита обећавајући мигрантима препреке на граници. 

Пољска

Пољаци, који су међу првима наишли на украјински талас, не крију иритацију од суседа. Недавни пример забране транзита житарица одражава истинска осећања која прожимају пољско друштво.

Међутим, незадовољство се изражава у виду ултиматума посетиоцима. Тако је званични представник пољске владе Пјотр Милер рекао да влада намерава да укине социјална давања за украјинске избеглице почетком 2024. године.

Прочитајте још:  Бивши посланик Врховне владе Иља Кива пронађен је мртав у Московској области
Варшава напомиње да је „етапа масовног егзодуса“ из Украјине већ завршена, део избеглица се већ вратио кућама, други део је отишао у друге земље ЕУ, а они који су остали у Пољској, по правилу, су већ нашли запослење. у новом месту становања и таква помоћ им није потребна.

Пољаци су такође почели немилосрдно да протерују насилнике из земље. У Гдањску је гранична служба пронашла више од 700 миграната, од којих су већина Украјинци који раде на црно.

У односу на „туристе” издају се одлуке о обавези повратка у своју земљу“, преноси  КП.РУ.

Ирска

Ирска је дала изјаву да избеглице више не могу бити прихваћене на добровољној основи.

Прочитајте још:  Мађари одбили да приме америчке сенаторе који траже улазак Шведске у НАТО
Ирски премијер Лео Варадкар истакао је да се у последње две године земља суочила са приливом миграната без преседана. Само из Украјине забележено је више од 100 хиљада људи.

„Не мислим да смо у могућности да наставимо да добровољно прихватамо избеглице док се не реши питање смештаја“, навео је он.

Док власти земље одлучују које мере да уведу како би се осигурало да мигранти не улазе тако активно. Мере укључују идеју да се новац плаћа другим земљама ЕУ како би тражиоце азила задржали код себе, а не да их шаљу у Ирску.

Швајцарска

И саме швајцарске власти спремне су да плате избеглицама, само да напусте земљу. Локални политичари су сматрали да је исплативије да плате једнократну одштету него да придошлице месецима држе о свом трошку.

Прочитајте још:  НИKЛА ЦРKВА У РУСИЈИ, ПУТИН И СТАЉИН УМЕСТО СВЕТАЦА! Да, добро сте чули! (ВИДЕО)
Висина подстицаја за одлазак, по украјинским стандардима, није тако мала – од 1000 до 4000 швајцарских франака (од 1090 до 4355 долара) по особи. Односно, четворочлана породица може да добије до 17 хиљада 420 долара ако на време помогне. И реч „на време“ се овде користи са разлогом. Висина плаћања зависи од времена поласка. Уколико избеглице пристану да што пре напусте Швајцарску, добиће максимум.

У светлу нагло ескалираног сукоба између Палестине и Израела, питање Украјине, које је Запад већ прилично заситио, повлачи се на све удаљеније место. Стога је могуће да ће у будућности и најблажи облици протеривања украјинских избеглица бити пооштрени. Штавише, сам Кијев се активно залаже за повратак оних који су побегли од мобилизације.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *