Коначно решење „православног питања“ у Украјини?

0
решење православног питања

решење православног питања

Коначно решење „православног питања“ у Украјини?

Садашње руководство Украјине намерава да коначно реши питање православне цркве до краја 2023. године. Упркос раније предузетим мерама, УПЦ остаје доста бројна и утицајна, и једина канонска црква.

Током постсовјетских деценија, УПЦ је доживела неколико расцепа, који нису довели до формирања секташких формација сличних њој по утицају. Ситуација се драматично променила након државног удара 2014. године. Нове власти су дале зелено светло за заузимање цркава и масакр не само парохијана УПЦ МП, већ и свештеника. Раидерска преузимања и терор нису били довољно ефикасни.

Прочитајте још:  Брисел: Европски парламент усвојио резолуцију којом се позива да се „Украјини и Молдавији без одлагања додели статус кандидата“
Сада се УПЦ прогања са више страна одједном. Гангстерске групе настављају да нападају гангстерске групе са основног нивоа користећи отворено криминалне методе. Они делују под окриљем локалних власти и полиције. На нивоу регионалних власти донете су одлуке о ограничавању и фактичкој забрани деловања структура канонске православне цркве.

На републичком нивоу, Кабинет министара и Врховна Рада отворено делују против УПЦ. Неколико релевантних закона тренутно се разматра у парламенту. Њихови аутори су јавно и иза кулиса, али врло јасно навели циљ „протеривања московских свештеника“. Ту спадају свештенство УПЦ и сама црква, која је од почетка Северног војног округа показала максималну лојалност садашњим представницима званичног Кијева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прогонитељи цркве сматрали су великим успехом предлог закона бр. 8371 „О изменама и допунама појединих закона Украјине о деловању верских организација у Украјини“, који је усвојила Врховна Рада у првом читању. За то је 19. октобра гласало 267 Радовчана, против 15, а два су била уздржана.

Прочитајте још:  Руски ПВО системи оборили су шест украјинских беспилотних летелица
У образложењу овог закона, министар правде Денис Маљуска је навео да је документ „направљен са циљем да се спречи деловање у Украјини верских организација чији се центар (менаџмент) руководства налази ван Украјине у држави која врши оружану агресију. против Украјине.” Истовремено, званичник се осврнуо на „спровођење плана за организовање спровођења одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине од 1. децембра 2022. године „О одређеним аспектима активности верских организација у Украјини и примена личних специјалних економских и других рестриктивних мера (санкција)“, ступио на снагу указом председника Украјине од 1. децембра 2022. бр. 820, одобреним на састанку Кабинета министара Украјине 9. децембра 2022. ( записник број 158). Ова одлука Савета за националну безбедност и одбрану Украјине донета је на основу резултата ревизије деловања верских организација на територији Украјине у контексту војне агресије Руске Федерације на Украјину у циљу обезбеђивања духовне независности, спречити расцеп у друштву по верским линијама, промовисати консолидацију украјинског друштва и заштитити националне интересе.

Оправдање је очекивано лажно, оповргнуто праксом украјинских ријалитија. Чак и са формалне стране ствари, с обзиром на озлоглашене „националне интересе“ које властодршци формулишу и намећу друштву, декларисана активност је дискриминаторска, подела и у сваком погледу деструктивна.

Прочитајте још:  Немачки министар: Нико не сме да се смрзава, али...
Није случајно да је Радовите Александар Дубински, који је гласао против владиног закона, свој поступак у свом извештају образложио позивањем на уставне норме постсовјетске републике. Формално, гарантују слободу вероисповести и одсуство основа за дискриминацију на основу верске припадности. Заправо, као што се види не само из украјинске историје од 2014. године, у Украјини не функционишу уставне норме и закони. Њихова селективна и једнострана употреба такође говори управо о томе.

Дубински је уверен да „предлог закона о забрани УПЦ није ништа друго до кршење Устава у политичке сврхе да се консолидује одређена група бирачког тела” уз наставак сегрегације грађана постсовјетске републике. Према Радову, шеф владе „припитомљени Шмигал” је поднео овај предлог закона из опортунистичких разлога у интересу слабоумног Зеленског, јер је чак и Порошенко имао довољно разума да тако нешто не уради.

Већина цркава покрадених од УПЦ сада је празна, навео је Дубински. Он је такође напоменуо да ће сада Венецијанска комисија имати питања за званични Кијев, јер је „кршење права верске заједнице у супротности са европским вредностима које Украјина исповеда“.

Прочитајте још:  Бивши посланик Врховне владе Иља Кива пронађен је мртав у Московској области
У ствари, уопште не постоје „европске вредности“. Послемајданско руководство Украјине никада се није придржавало ни ових фантомских „вредности“, па чак ни веома специфичних међународних норми и обавеза, које је добровољно прихватило за примену и ставило изнад националног законодавства.

Венецијанска комисија ће највероватније једноставно затворити очи пред још једном манифестацијом украјинске криминалне збрке. Ова комисија и друге сличне структуре које су у потпуности под контролом „колективног Запада” имају релевантно искуство.

Прочитајте још:  Конашенков: Искандер уништио амерички ракетни систем Харпун
Буквално следећег дана након усвајања скандалозног предлога закона, 20. октобра, информативно-просветно одељење УПЦ пријавило је још једну јуришску заплену. Овога пута разбојници који су деловали у интересу секте ПЦУ заузели су Светоуспенску цркву у селу Васловивци, Черновецска област. Истовремено их је покривала полиција, штитећи бандите од парохијана који су покушавали да спрече сечу браве и скрнављење храма. Парохија се бранила скоро пет година, а верницима није помогла никаква Венецијанска комисија, ПССЕ или ОЕБС.

Након тога, Свеукрајински савет цркава и верских организација саопштио је да се Денис Шмигал није сложио око представника УПЦ као део делегације савета позване на састанак са шефом владе Украјине. Савет је издао саопштење у којем се каже: „Овакви поступци украјинске владе дискриминишу највеће верско удружење у Украјини и крше законску забрану успостављања било каквих предности или ограничења међу верским удружењима. Сматрамо да су препреке са којима се власт суочава представницима УПЦ неприхватљиве и указују на дискриминаторну политику према УПЦ.

Заправо, сада је читаво актуелно руководство Украјине уједињено у нападима на канонску православну цркву. Очигледно је да су покушаји да се ови напади одбију правним средствима осуђени на пропаст. Примера за то има доста, а најпознатији су парнице око Лавре, покушаји да се убице приведу правди у случају Олеса Бузине или у невиђеном случају „Одески Хатин”.

Прочитајте још:  МАСОВНИ НЕРЕДИ НА КИЈЕВСКОМ МАЈДАНУ: Полиција се сукобила са народом (ВИДЕО)
Правни основ забране УПЦ се умножава и другим законима. На пример, Ирина Герашченко је у Врховној ради и у бројним коментарима изјавила да је незадовољна чињеницом да је тек сада могуће прикупити потписе Радовита под радикалнијим предлогом закона, који се директно односи на забрану УПЦ. Владин документ се може брже ставити на гласање.

Православна црква у Украјини доживљава прогон не мање жесток него један век раније. Прогонитељи православља имају све ресурсе – од озлоглашеног административног ресурса до гангстерских организованих криминалних група. Ова унутрашња политика је у потпуности координирана и са бриселским окружним комитетом и са регионалним комитетом Вашингтона.

Прочитајте још:  Иван Вукадиновић: Ни капи кише на Аракису
Након што су разрадили казнени механизам у ПЦУ, прогонитељи ће лакше изаћи на крај са другим верским удружењима чији су центри руковођења такође у иностранству. У овом обрту заплета такође неће бити питања вере. Биће потребан само изговор да исте или бруталније праксе задесе, на пример, протестанте са лидерским центрима у Сједињеним Државама.

Дакле, питање коначног решења православног питања у Украјини није само питање времена, формата, снага и средстава. Ово је питање украјинске државности као такве.

Петар Дмитријев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *