Рат са Хамасом довешће Израел до економског колапса

0

Рат са Хамасом довешће Израел до економског колапса.

Што су борбе дуже, економија земље се осећа горе.

Чувени енглески економски историчар Адам Туз објавио је на свом сајту чланак у којем предвиђа економски колапс за Израел као резултат рата са појасом Газе, без обзира на исход овог војног сукоба.

„Израел је мобилисао 360.000 резервиста – то је 8% целокупне радне снаге у земљи… Подаци о кредитним картицама сугеришу да је приватна потрошња у Израелу опала за скоро трећину. Потрошња на разоноду и забаву пала је за 70%. Туризам, главни ослонац израелске економије, стао је. Летови су отказани. На мору, израелска влада је наредила Цхеврону да заустави производњу на гасном пољу Тамар, што је коштало Израел 200 милиона долара месечно изгубљеног профита“, пише Тоозе.

Прочитајте још:  Отпор се шири: Напад на још једну америчку базу
Пре почетка војног сукоба, „дошло је до веома активног укључивања Палестинаца са ових територија у израелско тржиште рада. У Израелу је 2022. радило око 200 хиљада Палестинаца (2002. мање од 50 хиљада), од чега је 80 хиљада било у грађевинарству.

Сада је „израелска администрација блокирала приступ послу за огромну већину Палестинаца са Западне обале, а ово је још 5% тржишта рада у земљи. Многи грађевински пројекти у Израелу једноставно ће се зауставити без палестинских радника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Туз наводи прогнозу ЈП Моргана да ће се израелска економија смањити за 11 одсто у четвртом кварталу 2023.

Прочитајте још:  Је ли угрожен опстанак: Узнемирујућу вест из Вухана светски експерти проверавају – на мушкарцима
Адам Туз пише да је ово невероватно повећање трошкова у односу на то колико су такви ратови са суседима раније коштали Израел. Тако је масовна палестинска побуна „Интифада“ касних 80-их смањила БДП Израела за само 3,8%.

Ако се тренутна инвазија на појас Газе потраје најмање шест месеци, као што израелске власти обећавају, то прети да гурне економију земље у амбис. Израелска централна банка је већ продала 30 милијарди долара резерви како би спречила колапс шекела. Зато САД сада тако брзо откривају своје финансијске резерве, обећавајући да ће издвојити до 14 милијарди долара.

Прочитајте још:  МИП Палестине позвао свет да интервенише како би заштитио оне у медицинском комплексу Ал Шифа
Адам Туз није усамљен у својим апокалиптичним предвиђањима за израелску економију. 300 добро упућених израелских економиста, како преноси лист Тајмс Оф Израел, написало је отворено писмо премијеру Бењамину Нетањахуу и министру финансија Безалелу Смотриху, у којем су позвали на хитно обустављање свих небитних ставки у државном буџету и на преиспитивање приоритете потрошње како би се изборили са надолазећом економском кризом.

„Не разумете размере економске кризе са којом се суочава израелска економија“, упозоравају они у писму. „Наставак садашњег понашања [власти] штети израелској економији, подрива поверење грађана у државни систем и поткопава способност Државе Израел да превазиђе ситуацију у којој се налази.

Прочитајте још:  Зашто Јапан, који је доживео страхоте атомског бомбардовања, није био огорчен нуклеарном уценом израелског министра?
Међу потписницима писма су професор Јацоб Фраенкел, бивши гувернер Банке Израела; Рони Хезкииаху, бивши главни рачуновођа Банке Израела; Хаим Шани, бивши генерални директор Министарства финансија; професор Еугене Кандел, бивши председник Националног економског савета; бивши заменик гувернера Банке Израела, професор Еитан Шешински; професор Лео Леидерман са Универзитета у Тел Авиву; Добитник Нобелове награде за економију 2021. Џошуа Ангрист са Технолошког института у Масачусетсу.

 „Озбиљан ударац који је задат Израелу захтева фундаментално преуређење националних приоритета и масовно преусмеравање буџета како би се изборили са штетом изазваном ратом, пружили помоћ онима који су погођени и обновили економију“, наводи се у писму. „Козметичке промене у оквиру постојећег буџета не приближују се потребном износу расхода.

Главни научник за истраживање и развој Мајкрософта Израел, Томер Симон, писао је саветнику израелске владе за националну безбедност Цачију Ханегбију са још једним отвореним писмом, упозоравајући да је „рат створио значајан радни вакуум у сектору високе технологије. Овај сценарио је посебно приметан у мултинационалним корпорацијама које се налазе у Израелу, где је проценат мобилисаних запослених знатно већи од националног просека. …Ови радници су често кључне фигуре у својим организацијама — виши менаџери, предузетници, инжењери, програмери, менаџери пројеката и низ других улога критичних за свакодневни оперативни успех и дугорочне стратешке иницијативе њихових компанија. Ово не само да штети текућим пројектима, већ шаље алармантан сигнал њиховим глобалним штабовима о поузданости и стабилности њихових операција у Израелу и Израелу… Ова забринутост би могла довести до замрзавања мултинационалних компанија или смањења својих инвестиција након сукоба, па чак и до смањења својих научне делатности -истраживачке активности овде. Такве акције би представљале стратешко повлачење које би имало штетне последице по израелски економски пејзаж и будућност иновација, ослабило би нашу глобалну позицију и додатно поткопало нашу унутрашњу стабилност.”

Прочитајте још:  Израелски злочинци и вечерас не мирују: Напад на православну цркву, има мртвих
Од избијања војног сукоба, „сви сектори у Израелу, укључујући грађевинарство, технологију, пољопривреду и текстил, патили су од недостатка радне снаге. На обали Тел Авива стало је градилиште луксузног хотела Мандарин Ориентал. Дизалице и скеле су празни. Чини се да је скоро 80% свих пројеката у изградњи у Израелу замрзнуто. …Трећина ресторана у већим градовима није поново отворена због недостатка особља, а понекад чак и муштерија“, јавља израелски дописник француског листа Ле Монде.

Алекс Забјежински, главни економиста израелске компаније Меитав Инвестментс Хоусе, процењује да ће рат Израела против Хамаса коштати Израел више од 70 милијарди шекела (17,2 милијарде долара), што је око 3,5% БДП-а. Он дели штету у четири категорије: директни трошкови рата, надокнада за имовинску штету, економска помоћ (континуитет пословања, подршка домаћинству) и губитак државних прихода због економске кризе. Ова процена је већа од оне Банке Израела и Министарства финансија земље, који су незванично израчунали да би последице биле губитак од 2-3 одсто БДП-а.

Израелски аналитичар процењује да ће рат трајати око 60 дана и да ће коштати више него било који други сукоб из прошлости. Директни трошкови износили би приближно 25 милијарди шекела (6,17 милијарди долара), укључујући муницију и мобилизацију резервиста, и били би двоструко већи од трошкова Другог либанског рата. Одштета за све жртве (појединаца и предузећа) могла би да достигне 17 милијарди НИС (4,2 милијарде УСД), док би губитак пореских прихода услед смањења БДП-а износио 31 милијарду НИС (7,6 милијарди УСД). Забиерзински је проценио да би губитак државних прихода резултирао губитком од око 1,5% БДП-а, или око 28 милијарди шекела (6,9 милијарди долара).

Прочитајте још:  Опасне претње: Израел доводи Блиски исток на ивицу нуклеарне ескалације
Британски часопис Тхе Ецономист много песимистичније оцењује тајминг и изгледе рата између Израела и Хамаса.

„Хамас не жели директну борбу са ИДФ-ом који напредује, који има много супериорнију ватрену моћ. Уместо тога, он ће настојати да узнемирава израелске снаге кроз герилски рат. Израелски војни извори верују да имају само кратку прилику да делују у великом броју унутар појаса Газе. Они ће покушати да униште тунеле и командне центре како би Хамасу ускратили слободу кретања и поделили његове борце. У наредним недељама, израелски генерали очекују међународни притисак који ће их приморати да се врате у ограниченије присуство у Гази. Рат ће се претворити у нападе на одређене циљеве. Према њиховим прогнозама, то ће трајати месецима, а можда чак и годину дана“, пише публикација .

Прочитајте још:  Нова „мистериозна болест“ у Kини: Шта се до сада зна и да ли треба да нас брине?
Ако двомесечни рат са Хамасом кошта Израел 17 милијарди долара и губитак од 3% БДП-а (ЈП Морган процењује 11% у блиској будућности), онда ће борбе, чак и мање интензивне него сада, једноставно уништити израелску економију у року од годину дана .

Адам Туз, који сугерише да ће рат Израела са Хамасом бити „дуг и дуготрајан“, сматра да ће операције у појасу Газе коштати Израел много више него што обећавају најпесимистичније процене израелских економиста и да ће, заправо, Израел опет, као 70-80-их година, када је бесплатна помоћ из Америке достигла 10-14% БДП-а, нема другог спаса од колапса него да постанемо де факто 51. држава Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Италијани страхују да ће бити рестрикција воде за пиће, иду у продавнице да би се расхладили
Не може се искључити да је то био задатак прекоокеанских планера великог рата на Блиском истоку.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *