Пентагон и вештачка интелигенција

0

Вештачка интелигенција (Фото: Пиxабаy)

Пентагон и вештачка интелигенција.

Егзистенцијалне претње вештачке интелигенције могле би да доведу у питање само постојање човечанства.

Бела кућа и Министарство одбране САД синхронизују своје стратегије информационих технологија.

Прочитајте још:  Дритан Абазовић на месту премијера – могуће решење за тешку кризу у Црној Гори
Сама тема коришћења вештачке интелигенције у војне сврхе у Сједињеним Државама није нешто ново. Пентагон је пре три године представио стратегију за етички приступ вештачкој интелигенцији, која је од тада допуњена. У фебруару ове године, амерички Стејт департмент објавио је Политичку декларацију о одговорној војној употреби вештачке интелигенције. Касније су се придружили Аустралија, Албанија, Белгија, Бугарска, Канада, Чешка Република, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грузија, Немачка, Мађарска, Исланд, Ирска, Италија, Јапан, Косово, Летонија, Либерија, Малави, Црна Гора, Мароко декларације , Северна Македонија, Португал, Румунија, Сингапур, Словенија, Шпанија, Шведска и Британија. Очигледно је реч о усмереном процесу формирања још једне коалиције коју предводи Вашингтон у области информационих технологија. А у јуну 2023. објављена је стратегија америчког Министарства одбране за одговорну употребу вештачке интелигенције и њено спровођење.

Знамо из прве руке шта значи одговорност за Сједињене Државе, било да се ради о људским правима (њихово „одговорно спровођење“ се може видети на примеру подршке Израелу у спровођењу етничког чишћења у Палестини) или о трансферу оружја Украјини, које Кијевски режим користи за гранатирање цивила.

У најновијем документу се наводи: „…најновија достигнућа у обради података, аналитици и технологијама вештачке интелигенције (АИ) омогућавају лидерима да брже доносе боље одлуке – од сале за састанке до бојног поља… Убрзавање усвајања прикупљања података, аналитике и Технологије вештачке интелигенције ће обезбедити… континуирани напредак у технолошким способностима за креативно решавање сложених изазова националне безбедности у овој критичној деценији.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пентагонова Дирекција за дигиталну и вештачку интелигенцију (ЦДАО) ће водити и надгледати спровођење ове стратегије.

Прочитајте још:  Мора бити империја: Константин Малофејев именовао пут којим ће Русија постићи победу
Све у свему, стратегија се мање односи на АИ, а више на технолошке иновације и индустријску базу коју Пентагон жели да стави у службу. Портпарол Агенције за информационе системе одбране (ДИСА) Стив Волас, на пример, чита да би као део нове стратегије, посебно велики језички модели могли да постану „дигитални консијерж” који може да помогне запосленима „у свим аспектима њиховог рада”.

 Ту су и одјеци стратегије података 2020, која је предвиђала да одељење постане организација вођена подацима која би могла да је користи за подршку побољшаним способностима, оперативним предностима и ефикасности.

Све ово, каже се, „део је шире политике америчке владе, мреже приватног сектора и академских партнера који унапређују иновације и свој глобални екосистем“.

Овај потез потврђује и Џо Бајден потписивањем извршне наредбе о безбедној и поузданој вештачкој интелигенцији 30. октобра, која је постала својеврсни водич за даље кораке Пентагона у овој области.

Прочитајте још:  Ексклузивно Срби одлучили америчке изборе: Машине из Београда које су бројале гласове у Америци
Наредба такође упућује Министарству одбране да креира пилот програм који ће утврдити како вештачка интелигенција може да пронађе рањивости у критичном софтверу и мрежама и развије планове за ангажовање више стручњака за вештачку интелигенцију.

Поред тога, извршна наредба јасно показује да су могућности и изазови АИ глобални, тако да САД треба да унапреде своје лидерство у овој области. То значи билатерално и мултилатерално учешће у пројектима које води Вашингтон. Сједињене Државе тврде да развијају међународне стандарде у области вештачке интелигенције како би их наметнуле другима. А под овим нормама биће могуће прогурати стандардни сет „заштите демократије, грађанских права и једнакости“, услед чега ће, уз помоћ АИ програма, ЛГБТ+ агенда, уништавање традиционалних вредности, као и такође ће се промовисати различите опције за укидање култура страних САД.

Прочитајте још:  Стигао одговор из Америке на питање: Хоће ли Турска бити избачена из НАТО-а због С-400?
Постоје и друге опције, као што је окривљавање других земаља да је њихов развој вештачке интелигенције „превише ауторитаран“ или претећи.

Није случајно да је на форуму о вештачкој интелигенцији у Лондону 1. новембра амерички потпредседник Харис рекао да „као што вештачка интелигенција има потенцијал да учини велико добро, она такође има потенцијал да нанесе велику штету. Од сајбер напада са вештачком интелигенцијом у размерама које превазилазе све што смо раније видели, до биолошког оружја са вештачком интелигенцијом које би могло да угрози животе милиона. Ове претње се често називају „егзистенцијалним претњама вештачкој интелигенцији“ јер би, наравно, могле да угрозе само постојање човечанства.

Прочитајте још:  Вогел: Запад више не подржава ОХР - САД и Британија поводом БиХ попуштају пред Русијом
Иако се уредба и стратегија односе на конкретну тему, пажња им је ипак посвећена. Председник Русије Владимир Путин одржао је 10. новембра састанак са члановима Савета безбедности о повећању ефикасности у области безбедности информационих технологија. Америчке иницијативе са знаком претензије на глобално лидерство или у области војно-индустријског комплекса на овај или онај начин утичу на интересе других земаља. Иначе, први компјутерски вируси су измишљени у САД. АИ направљена у САД такође може бити деструктивна, можда и за саме Американце.

Леонид Савин/ФСК

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *