Нова „мистериозна болест“ у Kини: Шта се до сада зна и да ли треба да нас брине?

0

A man carries a child outside a children's hospital in Beijing, China November 24, 2023. REUTERS/Florence Lo

У Кини су пријавили да нема “необичних или нових патогена” у забележеним случајевима пнеумоније код деце, саопштила је Светска здравствена организација, пише данас ББЦ.

Пекинг је пораст обољења сличних грипу приписао укидању ограничења на ковид, саопштила је СЗО, која је затражила више података о овим случајевима.

Ипак, Kина је апеловала на становнике да предузму мере предострожности, попут вакцинисања и ношења маски.

Локални медији су последњих дана известили да су болнице преплављене, преноси БЦЦ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У саопштењу у среду, СЗО је саопштила да је од Kине затражила више информација о извештајима у медијима и оним које је објавио ПроМед (глобални система за праћење епидемије) – о „кластерима недијагностиковане пнеумоније код деце у северној Kини“.

Пнеумонија је генерални медицински термин који се користи за описивање инфекције и упале плућа. Може бити узрокована разним вирусима, бактеријама или гљивицама.

Након захтева СЗО, државна новинска агенција Синхуа објавила је чланак у којем се цитирају званичници кинеске Националне здравствене комисије (НХЦ) који кажу да посвећују велику пажњу дијагнози и бризи о деци са респираторним обољењима.

Kасније у четвртак, СЗО је у саопштењу навела да Kина није открила никакве „необичне или нове патогене“ и да је пораст респираторних болести које се шире на северу земље последица „више познатих патогена“.

Од октобра, северна Kина је пријавила „повећање оболевања сличних грипу“ у поређењу са истим периодом у протекле три године, саопштила је СЗО.

„Нека од ових повећања оболелих су раније у сезони него што је то било раније, али нису неочекивана с обзиром на то да су укинута ограничења због ковида-19. Такво искуство забележено је и у другим земљама“, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Народни лек коме нема равног: Опоравља јетру, лечи чир, регулише шећер и притисак, спречава настанак карцинома!(РЕЦЕПТ)

СЗО је саопштила да „помно прати ситуацију и да је у блиском контакту са националним властима у Kини“.

Иако помињање Kине и талас заразе може да узнемири људе јер буди успомене на пандемију ковид-19, СЗО инсистира на томе да се ствари објективно разјасне.

Такође није необично да СЗО тражи од земаља више информација о групи болести. То раде скоро сваки дан, наводи ББЦ.

Специјалистички тим СЗО свакодневно прегледа хиљаде медијских извештаја и информација интерног надзора о циркулишућим болестима из разних земаља. Стручњаци затим одлучују да ли им је потребно више информација, у случају да би то могло да постане ванредна ситуација за јавно здравље од међународног значаја.

Али необично је да се захтев СЗО за више информација јавно објављује. Уопштено говорећи, ово је раније рађено приватним каналима између СЗО и здравствених службеника у земљи.

Агенција УН без сумње има на уму да би људи могли постати нервознији због вируса пријављених у Kини са не тако далеким сећањем на ковид-19. СЗО такође покушава да буде транспарентнија након пандемије.

Британска агенција за здравствену безбедност (УKХСА) саопштила је да пажљиво прати ситуацију.

Kинески НХЦ је прошле недеље саопштио да је дошло до пораста неколико респираторних болести широм земље: посебно грипа, ковида, микоплазма пнеумоније – уобичајене бактеријске инфекције која погађа млађу децу – и респираторног синцицијалног вируса (РСВ).

Званичници су пораст приписали укидању ограничења ковида.

Друге земље, укључујући Велику Британију и САД, забележиле су сличне скокове у обољењима сличним грипу након укидања ограничења пандемије.

„Kина сада вероватно доживљава велики талас респираторних инфекција код деце јер је ово прва зима након њиховог дуготрајног затварања, што је морало драстично да смањи циркулацију респираторних вируса, а самим тим и да смањи имунитет на ендемске болести“, рекао је професор Франсоа Балу са Универзитетског колеџа Лондонског института за генетику.

Прочитајте још:  Србија као повод за свађу између Северне Македоније и Бугарске

Професор Пол Хантер са Универзитета Источне Англије (УЕА) рекао је да тренутно има премало информација да би се поставила коначна дијагноза о томе шта је изазвало инфекције.

„Све у свему, ово ми не звучи као епидемија због новог вируса. Да јесте, очекивао бих да видим много више инфекција код одраслих. Неколико инфекција пријављених код одраслих указује на постојање имунитета од претходног излагања“, додао је.

Н1

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *