Звездани брод Илона Маска као “дрвени бицикл”

1
звездани брод

звездани брод

Звездани брод Илона Маска као “дрвени бицикл”.

Руски војни пројекти се користе у мирољубиве сврхе, амерички се позиционирају као мирољубиви, али се користе у ратне сврхе.

Прочитајте још:  На шта се Кина спрема? Кинези патентирали машину за скупљање лешева са улице (Видео)
Дана 18. новембра, СпејсИкс Илона Маска извео је друго пробно лансирање свемирске летелице Старшип С25 са свог полигона Старбасе у Бока Чики у Тексасу.

Лансирање брода обављено је у 7:02 по америчком времену на источној обали (16:02 по московском времену). Лансирање је емитовано на веб страници Спејс Икс-а.

У трећем минуту лета, етапе су успешно раздвојене. Први степен, ракета-носач Супер Хеави Б9, прешла је границу свемира и подигла се на висину од 148 километара. Према прорачунима компаније, у идеалном пробном лету брод би кружио око Земље, а затим би пао у Тихи океан у близини Хавајских острва.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ентони Фаучи је лагао, људи су умирали
Скоро одмах након одвајања од другог степена, ракета-носач је експлодирала. Неколико секунди касније, комуникација са Старшип С25 је изгубљена. Како је навела компанија, највероватније је прорадио специјални систем за завршетак лета.

 

„Сматрамо да смо изгубили другу фазу… Верујемо да је систем аутоматског завршетка лета активиран у другој фази“, рекао је портпарол компаније. Као што се могло претпоставити, након губитка контакта са Старсхип С25, активиран је програм самоуништења. То се догодило на висини од 148 км.

Старшип је огроман црни „метак“ од нерђајућег челика, дугачак 50 метара и тежак 1.300 тона (укључујући гориво). Брод је приземљен на огромну Супер Хеави ракету, највећу у историји астронаутике. Дужина супертешке ракете је 70 метара. Напуњен је охлађеном мешавином метана и кисеоника тежине 3.400 тона. Метан је гориво, кисеоник је оксидант. Гориво тежи 22 пута више од саме свемирске летелице.

Цела конструкција је висока 120 метара и тешка 4.900 тона.

Лансирање Супер Хеави-а обезбеђују 33 мотора Раптор (20 погонских мотора и 13 управљачких мотора), који, према прорачунима, могу да лансирају до 150 тона корисног терета у ниску орбиту Земље.

Прочитајте још:  Илон Маск најавио да ће Доналду Трампу укинути забрану на Твитеру: Забрана је морално погрешна и потпуно глупа
Цела структура је много тежа и дужа од ракете Сатурн 5, која је лансирала бродове на Месец 70-их година. Иако је носивост мало већа (150 тона наспрам 140 тона). Совјетска ракета Енергјиа, способна да избаци у орбиту од 100 до 200 тона корисног терета, била је опремљена само са четири кисеоник-керозинска појачивача РД-170 првог степена и четири кисеоник-водоник погонска мотора РД-012 другог степена.

Прво пробно лансирање Стартшипа одржано је 20. априла 2023. из исте космодроме Бока Чика у Тексасу. На висини од 38 км изнад Земље, ракета је почела неконтролисано да ротира и пада, након чега је експлодирала .

У директном преносу лансирања Старсхипа било је могуће приметити да се три мотора првог степена нису покренула током лансирања, а затим су се још три зауставила. Главни разлог губитка управљивости идентификован је као експлозија хидрауличке контролне јединице 30 секунди након старта. СпацеКс је известио да је ракета отказала због проблема са механизмом за раздвајање степеница. Други степен, заједно са Звезданим бродом, није могао да се одвоји од првог и погинуо је заједно са ракетом.

Прочитајте још:  У мушкој бради више бактерија него на псећој длаци
Инжењери Илона Маска решили су проблем са отпуштањем првог степена коришћењем такозваног врућег одвајања, када друга фаза покреће своје моторе док мотори прве још раде. Овај метод поделе степеница далеко је од новог, и чудно је да га инжењери Спејс Икс-а нису одмах применили, већ су почели да измишљају „дрвени бицикл“, односно да предлажу старе идеје и проглашавају их као нове.

„Вруће раздвајање“ степеница коришћено је на совјетским лансирним ракетама „Восток“, „Сојуз“ и „Протон“, коришћено је на борбеним балистичким ракетама и уопште није иновација.

Прочитајте још:  Како је Илон Маск постао један од највећих профитера рата у Украјини
Пошто су се изборили са отпуштањем прве фазе, инжењери Илона Маска су „ухватили“ проблем поновног покретања Раптор мотора након отпуштања, што се догодило само са три раптора која су радила.

Са овим проблемом се први пут сусрео академик С.П. Королев.

„Присуство наизменичних оптерећења, вибрација и релативно малих уздужних преоптерећења у почетној фази развоја практичне ракете учинило је лансирање ракетног мотора на течно гориво (ЛПРЕ) у лету готово немогућим задатком. У шеми пакета, мотор другог степена лансиран је истовремено са ракетним мотором првог степена на Земљи, под контролом и под нормалним условима.

Решење је тада пронађено коришћењем пакетног аранжмана мотора лансирних возила. У случају Старшип – Супер Хеави система, можете једноставно оставити 33 грабљивице прве фазе укључене након одвајања.

Након искрцавања, три оперативна грабљивица су окренула Супер Хеави на супротном курсу према Звезданом броду. Одмах након скретања, видљиве су емисије испуштања горива из млазница раптора и кратки бљескови. Чињеница је да на надморској висини од 148 км још увек постоји атмосфера, иако је веома ретка. Ваздух који је струјао у млазнице раптора „прозрачио“ је водове за гориво и ударио у комору за сагоревање. Покушаји да се мехурићи истисну дренажом били су неуспешни. Вибрације и водени удар оштетили су системе турбопумпе и изазвали експлозију.

Прочитајте још:  Епстајн је у току свог самоубиства сломио себи и врат, и то више пута!
Илон Маск је увек признавао супериорност руских ракетних мотора над америчким. „Проводим доста времена проучавајући дизајн руских ракетних мотора. Постоје дивни руски мотори“, рекао је он у интервјуу за Еверидаи Астронаут. „Наш мотор има већи притисак него раније и има потпуну гасификацију компоненти сагоревања. Али ово су релативно мала побољшања у односу на оно што су Руси већ урадили“, каже оснивач СпејсИкс-а. Према његовим речима, руски инжењери „дуго времена производе ракетне моторе на течно гориво и буквално су креирали стотине различитих дизајна“. Творац мотора РД-180, академик Руске академије наука Борис Каторгин, такође напомиње да су Мускове ракете „слабије од наших“.

Имају Илона Маска са његовим ракетама, слабије су од наших по карактеристикама, али лете и летеће“, додао је академик.

 

Пошто нису у могућности да купе руске ракетне моторе због рата са санкцијама, инжењери Илона Маска, како би се могло претпоставити, биће приморани да бар проуче искуство наших конструктора у превазилажењу потешкоћа повезаних са лансирањем вишестепених тешких ракета.

Али у сваком случају, ово ће бити само још један изум „дрвених бицикала“, пошто мотори на хемијско гориво нису погодни за истраживање дубоког свемира.

Нуклеарне планетарне свемирске летелице ће лутати пространствима дубоког свемира.

Дана 8. децембра 2020. године, на генералној скупштини Руске академије наука, како смо писали , дописни члан Руске академије наука, главни пројектант федералног пројекта „Нуклеарна електрана мегаватне класе“ (НПУ) Јуриј Драгунов направио је извештај о успешном завршетку испитивања нуклеарног мотора мегаватне класе за међупланетарне летове у дубоки свемир.

Прочитајте још:  На Месецу направљена фабрика за кисеоник: „Можемо да се фокусирамо на производњу“
Јуриј Драгунов је говорио о свим фазама стварања нуклеарне електране. По завршетку радова, у Федералном нуклеарном центру у Сарову на специјалном сталку за убрзање извршено је контролно физичко лансирање нуклеарке са сетом неопходних мерења.

Сједињене Државе озбиљно стоје иза Русије у стварању нуклеарног мотора за летове у дубоки свемир. Америчка компанија Ултра Сафе Нуцлеар Тецхнологиес из Сијетла развила је нови нуклеарни мотор за летове на Марс и крајем октобра 2020. предала га НАСА-и на тестирање. Такав мотор може, тврди компанија, да смањи време лета Земља-Марс на три месеца. Међутим, према речима главног инжењера УСНЦ-Тецх Мајкла Идса, амерички нуклеарни мотор је 10 пута инфериорнији од руског по кључном показатељу – специфичном импулсу.

Прочитајте још:  Шта је прећутано о Фајзеровој вакцини?
Роскосмос је 11. децембра 2020. потписао уговор вредан 4,2 милијарде рубаља за израду идејног пројекта свемирског нуклеарног тегљача Нуклон за летове на Месец, Јупитер и Венеру. Нуклеарни тегљач је међупланетарни брод. И биће лансиран у средњу орбиту иза првог појаса зрачења Земље, односно на висину већу од 13 хиљада км.

Што се тиче изгледа комплекса Старшип – Супер Хеави, Илон Маск ће га прилагодити у војне сврхе, као што се десило са сателитима Старлинк.

Чињеница је да америчко ваздухопловство жели да буде у стању да испоручи терет тежак и до 100 тона у било коју тачку на планети за мање од сат времена. Раније је Спејс Икс нашироко рекламирао идеју коришћења Старшип-а посебно за летове земља-земља. Пентагон је више пута потврдио сарадњу са Спејс Икс-ом. Фалкон лансирања војних извиђачких и комуникационих сателита постала су уобичајена. А СпацеКс ЦТО Гвинне Шотвил потврдила је да је војска потенцијални купац за Старлинк и Старшип.

Још у октобру 2020. године, Команда за транспорт САД је известила : „ …две компаније, Спејс Икс и Екплоратион Арцхитецтуре Корпорејшн (КСАрц), су изабране да спроведу студију о изводљивости путовања ракетама од тачке до тачке. ракетно путовање)“.

С тим у вези, нећемо пожелети Илону Маску и његовим инжењерима успех у стварању ракете за транспорт америчког смртоносног терета до жаришта на планети. За светски мир, нека наставе да измишљају „дрвене бицикле“.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Звездани брод Илона Маска као “дрвени бицикл”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *