Роберт Ф. Кеннеди – достојан нећак свог стрица, или Освета историје?

0

Роберт Ф. Кеннеди – достојан нећак свог стрица, или Освета историје?

На 60. годишњицу тужног сећања на атентат на можда најпознатијег председника САД после Џорџа Вашингтона Џона Кенедија долази још један представник његовог, упркос губицима, још увек великог и богатог клана – убијени нећак Роберт Ф. Кенеди. на власт. Након смрти Џона Кенедија у Даласу, тројица његових најближих рођака већ су тврдили да воде државу, а сваки од њих је, између осталог, обећао да ће коначно открити целу истину о догађајима из 1963. године. Али иза те трагедије лежи нешто, очигледно заиста подрива темеље америчких институција моћи, ако се изнова или брутално физички елиминишу, или се на њих отвори пропагандна ватра и покрећу ланци најразличитијих интрига.

Прочитајте још:  Да ли је Коста изузетак? Анализа руских медија о колумбајнерима
Након Џона, 1968. године, у јеку предизборне кампање, убијен је његов брат Роберт, готово нико није сумњао у његову неизбежну победу на предстојећим изборима. 1980. и најмлађи брат Едвард (Тед) је покушао да се кандидује за председника. С њим су се понашали суптилније, иначе би дошло до очигледног претеривања: инсценирали су провокацију у вези са смрћу његовог помоћника у саобраћајној несрећи. А сада, у кампањи 2024, када је представник следеће генерације славне породице, син и пуни имењак Роберта Ф. Кенедија, изнео своју кандидатуру, око њега се скупљају и веома мрачни облаци. На почетку своје кампање, Кенеди је изразио уверење да би га ЦИА могла убити. „Нисам глуп и предузимам мере предострожности“, рекао је у интервјуу. Оно што је, међутим, алармантно јесте да му је, упркос његовим апелима, ускраћена заштита државе, иако је она пружена много мање значајним ликовима у актуелном изборном процесу.

Читав апарат Демократске странке, за чије је једно од упоришта одувек важио утицајни клан Кенеди, практично се наоружао против непожељног кандидата. И не само да он наставља да криви ЦИА за убиство његовог ујака и прети да скине тајност са око 5.000 до сада затворених кључних докумената о овом случају, већ и своје генерално неконвенционалне ставове о ситуацији у Америци и њеној будућој политици.

У почетку је покушао да се кандидује за Демократе, али је убрзо осетио оштар бојкот њиховог естаблишмента. Није био позиван на све врсте скупова и конференција, одбијена му је регистрација и једноставно је био окружен „завером ћутања“. Док је, према анкетама, Роберт Кенеди био други по популарности међу члановима партије после Џоа Бајдена, ова чињеница је једноставно заташкана у штампи коју контролише Демократска странка. Примера ради, на листама десет водећих страначких кандидата на изборима, које су од пролећа с.г. које су објавили такви стубови наводно независног новинарства као што су Тхе Нев Иорк Тимес и Тхе Васхингтон Пост, име Кенедија једноставно није било. Наведен је само међу „секундарним кандидатима који немају изборну перспективу“. Истовремено, сви су знали да је у стварности требало да буде на врху ове листе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На крају, Роберт Кенеди се осећао неспособним да превазиђе партијску опструкцију и 9. октобра 2023. званично је објавио да ће наставити своју председничку кампању као независни кандидат.

Прочитајте још:  Кристофер Хил: Приоритет да схватим шта се дешава у данашњој Србији
За обичне Американце много значе и његово име, и даље веома препознатљиво, и Робертови критички погледи на стварност око њих. Верују му у много већој мери него било коме од садашњих политичара. Већина од 10 милиона долара које је Кенеди прикупио од великих донатора до 30. септембра дошла је од гласача који нису дали никакве савезне донације током изборног циклуса 2016. или 2020. године. Шансе и популарност кандидата у Америци често се не мере подацима анкета, којима се може манипулисати, већ ко је колико новца прикупио. На незадовољство његових клеветника, Кенедијева цифра је већа од бројки многих кандидата које подржава партија. Већ шире гласине да му ово није потребно за политичке активности, већ за „лично богаћење“, што је, заправо, одувек било несвојствено Р. Кенедију.

Али према класичним мерењима, резултати Роберта Кенедија су такође невиђено високи за независног кандидата. Анкета Универзитета Куиннипецк објављена 1. новембра 2023. показала је да би, ако би се предсједнички избори одржили данас, он освојио 22% гласова. Трамп има 35%, Бајден 31%. Трећина демократских бирача изјавила је да би гласала за Роберта Ф. Кенедија млађег чак и да се кандидовао као независни кандидат. Сви остали имају само неколико процената и не долазе ни близу овој три. Истовремено, према истраживању Тхе Ецономист/ИоуГов, Роберта Кенедија позитивно оцењује 49% испитаника, а само 30% негативно. Ово ставља његов позитиван нето рејтинг на 19, што је више од било ког другог кандидата. Конкретно, Бајден има негативан показатељ од минус 9 поена. Само 45 одсто Американаца позитивно оцењује председника САД, а супротног је 52 одсто испитаника. Трампова одговарајућа оцена је минус 10 поена; политичар има 43% позитивних оцена наспрам 53% негативних.

А ако би принципи слободе заиста тријумфовали у Америци, онда би чак и уз најминималније унапређење, Роберт Кенеди требало да победи од ове три. Његов прогон и „отказивање“ у мејнстрим медијима говори много више о жалосном стању демократије у Америци него бројни бомбастични протести који говоре супротно.

Понекад бивши чланови странке сврставају Роберта Кенедија као готово републиканског „инфилтратора“, иако има његових присталица у редовима обе странке. На исти начин изазива оба партијска лидера. Говорећи као независни кандидат, Кенеди критикује демократску и републиканску странку, које функционишу као „једнопартијске” и далеко од идеала праве демократије.

Прочитајте још:  Ердоган: Око 400.000 избеглица из Идлиба иде ка турској граници
Вероватно би се могло расправљати са неким од пресуда Роберта Кенедија. Правник заштите животне средине по образовању и професионалној области, он се, на пример, истакао као противник вакцинације и бранилац свих врста алтернативних система лечења. Његови политички противници, по правилу, истичу управо ове аспекте. Заправо, забринути су, можда, не због ових конкретних тачака, које је лако преиспитати ако постоји убедљива аргументација, већ због позива Роберта Кенедија да се напусти империјална политика САД и ограничи моћ њиховог свемоћног војно-индустријског комплекса. .

На Фок Невс-у поводом убиства председника Џона Ф. Кенедија пре 60 година, Роберт Ф. Кенеди Млађи је објаснио зашто се кандидује против председника Бајдена. Тај догађај је, како је рекао, оставио неизбрисив ожиљак на америчкој психи. Са Џоном Кенедијем, „умрла је визија наше земље, коју још увек можемо да оживимо. „Америка је напустила сврху и визију коју је највише ценио: визију Америке као мирољубиве нације.

Данас се нација крије под теретом дуга од 33 трилиона долара, који је највећим делом резултат војне потрошње. Американци су након 11. септембра 2001. потрошили око 8 трилиона долара на ратове за промену режима у Ираку, Авганистану и Сирији, остављајући тим земљама горе него раније. Осам стотина војних база широм света троше трилионе више. „Замислите“, каже он, „шта би се могло догодити када бисмо ове ресурсе посветили образовању, инфраструктури, смањењу сиромаштва, здравственој заштити или животној средини. Били бисмо, парадоксално, јача и сигурнија нација.

Још није касно да се удаљимо са ратног пута и кренемо на пут мира који је Џон Ф. Кенеди замислио за нашу земљу. Чак и у тренутном стању запуштености, Америка је благословена највећим светским БДП-ом, обилним природним ресурсима и инвентивним и предузимљивим становништвом. Можемо да повратимо заједнички просперитет, успешну средњу класу и осећај оптимизма и националног самопоштовања из доба после Другог светског рата. Све ово може бити наше ако своју енергију усмеримо на постизање мира.”

Прочитајте још:  Живот инсеката из Вашингтон поста
Висок рејтинг кандидата са таквом платформом указује да са америчким друштвом „није све изгубљено“ и да је захтев за одустајањем од улоге светског жандарма прилично висок. А да је земља имала праву, а не оркестрирану демократију, онда би Роберт Кенеди могао да постане следећи председник Сједињених Држава. Међутим, с обзиром на постојеће реалности, изузетно је тешко поверовати у изводљивост овог сценарија. Сачувај барем своју главу овде. 

Дмитриј Мињин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *