Да ли је Коста изузетак? Анализа руских медија о колумбајнерима

0

Да ли је Коста изузетак? Анализа руских медија о колумбајнерима?

Дана 03.05.2023. у Београду се догодила незапамћена трагедија. Ученик седмог разреда Основне школе “Владислав Рибникар” Коста Кецманови

у Београду извршио је масакр у својој школи и разреду убивши том приликом домара, наставницу и седам својих вршњака. Убиство је извршио из очевог пиштоља, а према сведочењима особа које су познавале њега и породицу био је узоран ђак, примеран дечак из угледне породице.

Цела Србија и регион су због тога у шоку. Наравно овако нешто се не памти на Балкану. Међутим, у свету ово није незапамћен случај.

Овакви случајеви, напада на ђаке зову се “Колумбајн” по школи у Колумбији где се 1999 први пут десио највећи масакр. А нападачи ове врсте називају се колумбајнерима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски медији изнели су неке, до сад откривене податке о колумбајнерима.

Портал Милосрђе.ру наводи случај од 11. маја 2021. у Казању,када 19-годишњи Илназ Гаљавијев ушао  у школу број 175 и отворио ватру из пушке. Осам особа је погинуло, а 21 особа је тешко повређена, а нападач је приведен. Гаљавијев је дипломац ове школе, познато је да је неколико дана пре трагедије избачен  због лошег академског успеха. Младић је своје намере објавио у телеграм каналу неколико сати пре него што је отишао да убија.

Трагедија у Казању није прва, раније је у Русији било случајева пуцњаве у школама, напада експлозивом и оштрим оружјем. Најгласнији од њих били су 2014. у Москви и 2018. у Керчу.

Постоје случајеви у којима је трагедија можда избегнута. Тако је у августу 2020. 9 тинејџера задржано у Краснојарску и смештено у психо-неуролошки диспанзер. Дечаци и девојчице осумњичени су да су припремали нападе на школе са оружјем. Главни (и чини се за сада једини) доказ: сви учесници догађаја били су у тематским групама на друштвеним мрежама, где су наводно разговарали о пуцњави у школи.

Ово је гласан, али далеко од јединог случаја те врсте. Последњих година око 20 ђака је приведено по разним оптужбама. Неки су још у затвору, други су пуштени уз кауцију родитељима након што су признали да су се само шалили, а нису планирали никакав напад на школу.

Тинејџери који организују нападе на школе и факултете називају се Колумбајнерима – по имену америчке школе Колумбине, у којој се 1999. догодио један од најзанимљивијих злочина ове врсте .

До сада се веровало да у Русији нема колумбајнара. Одлучили смо да сазнамо где и зашто су се појавили, да ли су толико опасни и шта се сада ради у Русији да се проблем реши, наводи портал Милосрђе.ру

Раније је било тинејџера нападача, само се нису звали колумбајнери

„Ово се дешавало у совјетско време, само се није много извештавало, јер се дешавало у малим насељима, било је лако сакрити информацију. Пре случајева у Москви и Керчу, ове епизоде ​​су се обично тумачиле као кривично дело или манифестација лудила.

Такво тумачење није омогућило да се утврди да у Русији постоје и случајеви пуцњаве у школама“, каже Кирил Хломов , психолог и виши истраживач у Лабораторији за когнитивна истраживања РАНЕПА .

Тема ђака нападача једно је од његових професионалних интересовања: Хломов је 2014. заједно са својим колегама радио са жртвама напада на школу у Москви. Касније су, у сарадњи са психологом Денисом Давидовим, објавили чланак о механизмима, узроцима и превенцији злочина сличних Колумбајну.

Последњих година објавили смо неколико радова који су у великој мери засновани на страним изворима. Према речима Кирила Хломова, руско искуство још није у потпуности сагледано, мада ако се сабере број стварних напада и број спречених епизода, добија се прилично солидан узорак.

Према психологу, руски колумбајнери још нису изблиза проучавани, не зато што никога не занимају, већ једноставно зато што то пред истраживаче поставља низ етичких задатака које није лако решити.

„Тешко је прикупити аутобиографске податке и комуницирати са онима који су били или планирали да постану школски стрелци. Тешко је добити етичку дозволу за истраживање, пронаћи методе које не би биле ретрауматичне, односно не би натерале стрелце да поново проживе прошлост и да се изнова враћају у то своје стање. Веома је тешко добити сагласност власти и званичних представника, јер је реч о тинејџерима“, објашњава Кирил Хломов.

Дакле, још не можемо рећи да је такав феномен као што су руски колумбинери већ свеобухватно проучен и смислен. Већина информација о њима заснована је на ранијим западним студијама. На неки начин, ово је фер приступ, али постоје разлике.

Прво и очигледно: у Русији и Сједињеним Државама постоје различити нивои приступа ватреном оружју, тако да је већина случајева напада на руске школе повезана са употребом хладног оружја или импровизованог експлозива (иако су најгласније епизоде ​​у Москви и Керчу само уз употребу ватреног оружја).

Поред тога, у Русији и Сједињеним Државама постоје различите идеје о приватном и колективном, о идеји моћи, имамо различите системе образовања и системе односа у образовним институцијама. Све ово не дозвољава да се подаци у потпуности пренесу на руско тло.

„Вертеров ефекат“ и утицај друштвених мрежа стварају нове колумбинере

Русија. Москва. 3. фебруара. У московској школи број 263, коју је напао наоружани тинејџер. Фото ИТАР-ТАСС / Артем Геодакјан

Колумбајнери су пре свега имитатори. То што је управо злочин у Колумбији постао „узоран”, иако је пре њега било пуцњаве у образовним установама у Сједињеним Државама, то је због чињенице да је заправо почињен у етеру. То је била прва пуцњава у школи која је била гласно и опширно пропраћена у медијима.

Поређења ради: када је школа у Отрадном нападнута у Москви 2014. године, у року од неколико сати, у близини зграде нису били само дописници водећих телевизијских канала и онлајн публикација, већ и Андреј Малахов, водитељ популарне ток-шоу емисије. Интервјуисао је другове из разреда школског стрелца, заинтересовани за најличније детаље.

Следећег јутра, већина публикација о пуцњави у школи такође се фокусирала на то ко је био Сергеј Гордејев и зашто је одлучио да почини злочин.

„Стране колеге су више пута доказале да је пажња медија на сваки случај пуцњаве у школи допринела да се овај облик протестног понашања тинејџера све више шири.

Сматрам да је ову тему потребно обрадити веома пажљиво, бирајући речи. Морају бити веома прецизни и неемотивни како не би изазвали интересовање за тему.

То не значи да уопште не би требало да буде материјала на ову тему, али је потребан опрез “, коментарише психолог.

Прочитајте још:  Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији
Кирил Хломов каже да је овде реч о такозваном „Вертеровом ефекту“, односно имитацији која настаје након масовног извештавања о конкретном случају самоубиства, не само у медијима, већ и у уметничким делима, нпр. у књижевности или биоскопу .

Такав талас прво је изазвало објављивање Гетеове Туге младог Вертера, због чега феномен и носи његово име.

Помињање самоубиства овде није случајно. Случајеви пуцњаве у школи су уско повезани са намером нападача да себи одузме живот, било сам или уз помоћ органа за спровођење закона у процесу притвора.

Још један фактор који је, чини се, имао значајан утицај на ширење колумбајнера у Русији је раст доступности и популарности друштвених мрежа и масовни долазак тинејџера тамо од касних 2000-их до данас.

Довољно је подсетити се како је ВКонтакте након терористичког напада у Керчу био масовно преплављен страницама које величају акције Влада Росљакова.

„Претпостављам да је сама чињеница да је овај догађај представљен на друштвеним мрежама као изузетан и привукао пажњу допринела ширењу информација да школско пуцање као вид самоизражавања постоји. А за оне тинејџере који су осећали огорченост, депресију, могли да буду малтретирани и да се осећају одбаченим, ово решење проблема би могло изгледати прикладно“, објашњава Кирил Хломов.

„Одмрзавање“ и други фактори: како настају школски нападачи

Церемонија испраћаја студента Јегора Перепелкина, који је погинуо током напада на Политехнички колеџ у Керчу. Фото Александар Кондратјук / РИА Новости

Не постоји просечни портрет руског колумбинера, али га нема ни у страној пракси. Откривени су само општи знаци, који се, међутим, разликују од случаја до случаја.

Стручњаци говоре о факторима који су „неопходни, али нису довољни“. То значи да чак и њихово присуство не доводи увек до чињенице да ће ученик узети оружје и отићи да убије.

У студијама Кирила Хломова и Дениса Давидова, које се односе на америчку праксу, каже се да су у 60-78% случајева они који су извршили оружани напад у школама патили од тешке депресије. 12% уопште није имало блиске пријатеље, око 34% је било социјално изоловано.

Већина стрелаца била је из споља просперитетних породица – комплетне, нису регистроване у социјалним службама. Скоро сви су добро учили или чак били одлични ученици.

У САД и другим земљама (Канада, Немачка, скандинавске земље) стрелци су били представници етничке већине. Мало је оних који су имали озбиљне менталне проблеме – 23% се некако обратило специјалистима, а само 6% стрелаца је проглашено лудим у тренутку инцидента или након њега.

Прочитајте још:  ШИПТАРСКЕ ДИПЛОМЕ СРПСКОЈ ДЕЦИ ДЕО ПЛАНА
Идеја о пуцњави у школи тинејџеру не наилази у трену, често прођу године од тренутка када машта шта ће урадити до планирања и спровођења злочина. Дешава се да изван фантазије не иде.

„Окидачи који на крају доводе до неповратних последица могу бити акутни бол или изненадни губитак, и уопште није неопходно да се ти догађаји повезују са школом. На неки начин, ово је блиско концептима који описују самоубилачко понашање. Тада се фантазије претварају у акцију и долази до „одмрзавања““, каже психолог.

Хломов додаје да фактори који доводе до „одмрзавања“ још увек нису добро схваћени. На пример, шта се заправо догодило у породицама стрелаца није детаљно проучено. Споља, све је било у реду, али одговор, можда, лежи управо у томе.

„На пример, може постојати хиперконтрола, хиперукљученост родитеља у послове деце. И, што је чудно, ово може бити негативан фактор. То може бити, напротив, извесна хладноћа и одвојеност.

И топлина и удаљеност – све је важно, али ниједан од ових фактора није довољан “, коментарише специјалиста.

Малтретирање може бити важан фактор који провоцира поступке школских стрелаца. Али ни овде све није тако једноставно: дешавало се у 80% случајева, док је у неким ситуацијама изостало. Ово су опет амерички подаци. Да ли се примењују у Русији?

Школа се бори против малтретирања, али понекад психолози не могу да се изборе

Протести против слободног ношења оружја “Марш за наше животе” у америчким градовима на 19. годишњицу масакра у школи Цолумбине. Фото: Ронен Тивони/Зума/ТАСС

„Свако треће дете у Русији доживљава малтретирање на овај или онај начин“, коментарише Марија Зеленова , психолог на пројекту Травли.Нет. Према њеним речима, добијање поузданих података о размерама проблема може бити прилично тешко.

„Тешко је испитивати, мерити у нашим реалностима. Прво, због бирократије, јер треба да добијете дозволу да уђете у школу и започнете истраживање. И друго, деци (а и одраслима) је тешко да препознају чињеницу малтретирања и почну да причају о томе.”

Марија Зеленова појашњава да што се тиче школског насиља, постоји схватање да феномен постоји, и програми које спроводе и Министарство просвете и разне невладине организације. Али да се у потпуности носи са насиљем, користећи разумљив и широко коришћен алгоритам акција, нажалост, још увек није било могуће.

„Често једноставно нема довољно ресурса. Имамо школске психологе, али они се не сналазе увек. Осим тога, рад са малтретирањем и његова превенција није увек у њиховој функционалности.

Понекад је школски психолог задужен да направи зидне новине или да води одређену децу. У великом броју школа нема разумевања шта, у ствари, психолог треба да ради, а како да се нађе у ситуацији прогона.

Често ни наставници ни деца нису спремни за долазак стручњака треће стране у образовну установу. Психолог Травли.Нета каже да се он и његове колеге често у првој фази суочавају са активним отпором и потребно је време да сви учесници у процесу почну да верују једни другима.

Ситуација малтретирања као једног од фактора који је изазвао напад на школу помиње се и у вестима о руским колумбинерима. Занимљиво, ни у случају Сергеја Гордејева, ни са Владом Росљаковом, чињеница малтретирања није доказана.

Прочитајте још:  Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломите нарко картел у Србији
Али када је реч о спреченој пуцњави, помињу се „систематски сукоби са друговима из разреда”. На пример, Владимир Шабардин, дечији омбудсман у Кировској области, наводи их као аргумент 2019. године, коментаришући притварање извесног тинејџера који је спремао напад.

Алена Прокудина , која је приведена у лето 2020. године у Краснојарску и смештена у психонеуролошки диспанзер, такође помиње малтретирање у својим интервјуима јер је наводно била у тематским групама колумбајнера на друштвеним мрежама и разговарала о пуцњави у школи са другарицом. Прокудина није била жртва малтретирања, али ју је посматрала са стране и то је на њу оставило снажан утисак.

Ако је тинејџер у групи колумбинера, он има унутрашњи сукоб

На месту инцидента у Керчком колеџу. Студент четврте године Владислав Росљаков испалио је и детонирао бомбу на Политехничком колеџу у Керчу. Замрзнути кадар са видео снимка који је обезбедио Истражни комитет Руске Федерације. Фотографија РИА Новости

Чињеница да у Русији не постоје само појединачни колумбинери, већ и читав покрет и тематске групе у којима комуницирају, постала је надалеко позната 2018. године, убрзо након пуцњаве на једном колеџу у Керчу. Усвојен је такозвани „закон о Јаровој“, који захтева моментално блокирање таквог садржаја као злонамерног.

Строго говорећи, колумбајнери нису само они који су починили или планирали да изврше масовну пуцњаву у школи, већ и они који су заинтересовани за догађаје из 1999. у Сједињеним Државама и третирају Ерика Хариса и Дилана Клеболда као тинејџерске идоле.

Феномен такозваног „Колумбајн фандома” детаљно је описао Ендру Рајан Рико са Универзитета Тексас у Остину. У Сједињеним Државама, овај феномен је забележен од 2004. године, а за то време успео је да се претвори у субкултуру: обожаваоци Хариса и Клеболда стварају фото колаже, меме, гиф слике и књижевна дела о њима, размењују робу са сликама млади људи.

Наравно, америчко друштво је било забринуто због таквог величања убица. Мишљење да бендови и фанови подстичу све више пуцњаве уобичајено је међу становницима САД.

Сами колумбајнери не потврђују тезу да је свако од њих потенцијални убица. „Многи људи се поистовећују са осећањима стрелаца. Тако да се на неки начин утешимо тиме, јер се многи од нас осећају депресивно и анксиозно“, објашњава једна девојка из Колумбије.

Она потврђује да су најмање двојица њених познаника била спремна да пређу са разговора на акцију, али су их на време зауставили припадници реда.

Шеф модерационе службе руске друштвене мреже ВКонтакте Иван Корнејев је у интервјуу за Јутјуб канал Беваре Собчак потврдио да постоји строга контрола садржаја, а у случају сумње на непосредан злочин, запослени ВКонтактеа могу контактирати агенције за провођење закона.

„Када видимо да је неко више пута блокиран због дистрибуције неког контроверзног садржаја, да врши одређене радње на сајту, брише податке о себи, оставља гомилу различитих група, брише своје листе пријатеља – то је окидач који ми може радити на и предузети низ мера за спречавање потенцијално опасних акција“, каже Корнејев.

Он појашњава да је реч о 10 оваквих епизода у 2019. години, али се оне нису посебно бавиле школском пуцњавом, већ се радило о самоубиству.

Психолог Кирил Хломов наглашава да чињеница да је тинејџер у тематској групи говори, пре свега, да има потребу да пронађе неку врсту решења за свој унутрашњи сукоб, да ослободи напетост.

„Они који су заинтересовани за масовна пуцњава имају мотив да изаберу овај садржај и преферирају га од многих других забавних садржаја на вебу.

Чак и ако тинејџер машта о пуцању или уништавању својих другова из разреда, то не може са апсолутном сигурношћу значити да ће ускоро узети оружје.

„Мислим да има доста таквих тинејџера. А ако погледате цртеже које момци праве током лекције, онда ће половина или најмање трећина њих бити повезана са различитим облицима изражавања њихове агресије и напетости.

У фантазијама, ја лично не видим ништа страшно. Фантазирање је нормалан начин да регулишете своју напетост и иритацију у којој нико не страда. Али постоје границе за прелазак из фантазије у акцију, и до сада је слабо проучаван.

Било би у реду испитати и проучити оне који су изразили своју намеру, али су их спречили органи реда. Нажалост, такав посао још није обављен и можемо само да нагађамо“, коментарише Хломов.

Вођење едукативних разговора са полицијом колумбарима није исплативо

Четрнаестогодишња становница Краснојарска, Алена Прокудина, приведена је у лето 2020. јер је била претплаћена на групу колумбинера и са другарицом разговарала о проблему пуцњаве у школи. Девојчица је провела неколико недеља у психо-неуролошком диспанзеру. Кадр из филма Алексеја Пивоварова

Чињеница да постоји државни налог за спречавање пуцњаве у школама постало је јасно још 2018. године. Први извештај о злочину, откривен у фази припреме, направљен је само неколико месеци након погубљења у Керчу, а од тада је било све више таквих епизода.

Најсјајнији – 2020. године: тинејџери су притворени у Краснојарску, Волгограду, Тјуменској области, Сахалину, Снежинску, Косторому и Москви. У већини случајева се помиње да су млади људи били у колумбинерским групама на друштвеним мрежама.

„Претпостављам да су након трагедије у Керчу одржани разни одбори, међуресорни састанци у агенцијама за спровођење закона, израђени су приручници и издата упутства за спречавање таквих злочина“, каже Алексеј Федјаров, шеф правног одељења Фондације Рус Сеатед. који је у прошлости радио у агенцијама за спровођење закона . – Превенција, као и свака акција за спровођење закона, има свој план. Неопходно је показати свој рад на крају извештајног периода.

С обзиром на честе помињања да су притворени тинејџери били чланови колумбинских група, може се претпоставити да је њихов развој вршен, између осталог, увођењем оперативних службеника или агента прерушеног у децу у ове заједнице на друштвеним мрежама.

И овде је, упозорава Федјаров, танка линија између провокације и акције.

„У идеалном случају, такав оперативни официр треба само да седи и гледа на мрежи шта људи говоре. Али ако почне да избацује неке теме, уводећи људе у разговоре који сами по себи већ повлаче одговорност, на пример, по члану „Екстремизам“, то је кршење закона.

Посматрајте, поправите, али не утичете на вољу, формирање намере – ово је опште правило.

Анализирајући недавне случајеве, укључујући демонстративно притварање Алене Прокудине, становнице Краснојарска, Алексеј Федјаров објашњава да би резултат рада са проблематичним тинејџерима могао бити другачији, мање трауматичан и, можда, ефикаснији у смислу превенције криминала. Али то, нажалост, није могуће из више разлога.

„Класично позитивним резултатом оперативно-истражног рада увек се сматрало престанак извршења кривичног дела, припрема за њега и разједињеност криминалне групе. Али последњих 15 година као позитиван резултат оперативно-истражних активности сматра се или осуђујућа пресуда или смештање особе на места за изолацију, укључујући неуропсихијатријски диспанзер.

Само подела криминалне групе није ништа. Ово није резултат, они неће бити охрабрени за то. Нажалост, оперативни официр нема званичан интерес да подели ову групу, да води превентивне разговоре. Дакле, имамо оно што имамо.”

Да постоји директна и системска веза између истраживача феномена колумбинера и полицајаца, индиректно потврђује иста прича са Аленом Прокудином.

Да су службеници ФСБ-а који су га развили прочитали релевантне публикације руских и страних истраживача, на пример, сазнали би да до сада практично није било девојака које су пуцале у школи. У свету је познат само један такав случај, изузетак који само потврђује правило.

„Сама по себи, чињеница укључености у групе не значи ништа. Мислим да има доста момака који су заинтересовани за тему, одлазе у заједнице, читају и одлазе. Могуће је да се и сада одређени број тинејџера налази у стању близу да буду спремни за стрељање, али да ли ће се одлучити зависи од сложеног система фактора.

Сада ће кључни задатак бити утврђивање тежине и значаја сваког од ових фактора, у циљу психолошке и социјалне помоћи, подршке адолесцентима, што сада може спречити негативан развој догађаја. Али да бисмо то проучили и припремили, биће потребно још десет година “, каже психолог Кирил Хломов.

Васељенска/Милосрђе.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *