Пет врста новог наоружања и опреме у Русији, а којима Запад нема начин да се супростави

1

Вишенаменски ракетни систем ТОС-2 Тосочка и систем даљинског рударења ИСДМ (с лева на десно). Фото © ТАСС / Александар Шчербак

Самоходни борбени роботи, „стреле смрти“, ловци из ваздуха за ХИМАРС – Лајф је сакупио пет врста новог наоружања и опреме које су недавно ушле у састав руских трупа, за које Оружане снаге Украјине немају одговор.

Успех руске војске у специјалној војној операцији у Украјини обезбеђени су не само храброшћу и храброшћу наших војника, већ у великој мери и чињеницом да се Оружане снаге Русије благовремено снабдевају најновијим врстама наоружања и војне опреме. „Данас сви – неко с гневом, неко са одобравањем – схватају и констатују да руска војска има више од 70%, тачније скоро 71% савременог наоружања и опреме. То је највећи проценат од свих армија на свету . “, рекао је још пре почетка специјалне операције шеф руског Министарства одбране Сергеј Шојгу. Од тада је руски војно-индустријски комплекс значајно повећао снабдевање трупа најновијом опремом и наоружањем.

“Стреле смрти”

У новембру се на интернету појавио снимак о употреби нових индивидуално циљаних борбених елемената „Мотив“ од стране руске војске код Авдејевке против оклопних возила Оружаних снага Украјине. На снимку, ватрене стреле су огромном снагом погодиле војну опрему, потпуно је уништиле. Није случајно што су већ добили надимак „стреле смрти“.

Опремљени су инфрацрвеним сензорима који циљају термални потпис циљева. „Паметна“ муниција открива тенк или оклопни транспортер и великом брзином рони на њега. Кумулативни пројектил пробија оклоп дебљине више од десет центиметара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Борбени елементи Мотив су укључени у касетну муницију ракетних система Смерч и Торнадо-С, као и касетне бомбе РБК-500 и клизне бомбе ПБК-500. “Смерч” и “Торнадо-С” су сами по себи страшно оружје. А сада су ракетни системи великог домета такође добили „паметне“ индивидуално циљане борбене елементе.

Прочитајте још:  Пољска ће подржати државни удар у Белорусији

Самоходни топ “Коалиција”

Коалициона самоходна артиљеријска јединица, која се у децембру појавила међу руским трупама у зони специјалне војне операције, првим салвама почела је да сеје панику у непријатељским редовима. Релативно миран живот украјинских артиљераца завршио се појавом овог оружја у зони борбених дејстава.

Руска армија је донедавно била инфериорна у односу на непријатеља у противбатеријској борби, јер су артиљеријски системи совјетског типа којима је располагала руска војска, према совјетским стандардима, пројектовани углавном за домет од 20 км, док су системи НАТО-а имају домет од 30-35 км. И имајући предност од 15 км, украјински артиљерци су могли да погоде наше положаје са домета недостижног за нашу артиљерију.

Сада је овај јаз изједначен, пошто је Коалиција способна да погађа циљеве на удаљености од 70 км. Није изненађујуће да је прва употреба овог самоходног оруђа на линији борбеног додира била противбатеријско ратовање, током којег су уништена непријатељска артиљеријска постројења.

„Коалиција“ је интерспецифични артиљеријски систем калибра 152 мм заснован на тенку Т-90. Посада: три особе. Носива муниција – 70 граната. Брзина паљбе је до 16 метака у минути, што је више него код западних топова сличног калибра. Процес формирања метка и пуњења пиштоља врши се аутоматски, без учешћа посаде.

Главно наоружање је топ калибра 152 мм. Главна муниција Коалиције укључује високоексплозивне фрагментационе пројектиле, као и навођене на бази пројектила Краснопољ. „Коалиција“ је опремљена аутоматизованим системом управљања за процесе навођења топова, селекције циљева, навигације и позиционирања самоходних топова. До сада је овај систем у зони Северног војног округа доступан у појединачним примерцима, али, како је пренео ТАСС, позивајући се на извор у Министарству одбране, Коалиција-СВ је већ пуштена у масовну производњу.

Прочитајте још:  Русија национализовала „Рено“

„ У ствари, ово је борбени робот; карактеристична карактеристика овог самоходног артиљеријског топа је висок ниво аутоматизације – посада се налази у изолованој оклопној капсули и одатле даљински контролише борбено возило “ , наводи Ростец. корпорација, која производи овај борбени систем.

Камиказе дрон “Италмас”

Руски оружари модернизовали су дрон камиказа „Геран” и на основу њега направили нови уређај – „Италмас”. Лакши је од геранијума и ради на гас, што га је учинило невидљивијим.

Домет лета новог дрона камиказа прелази 200 километара. На фронту ће Италмас учествовати у противбатеријској борби, пошто лако може доћи до америчких ХИМАРС-а, које је тешко ухватити и уништити. Поред тога, дрон је способан да делује далеко иза непријатељских линија и да лови НАТО системе противваздушне одбране.

Тешки бацачки систем друге генерације “Тосочка”

Поред тешких бацача пламена ТОС-1 Буратино и ТОС-1А Солнтсепек који су већ на располагању руским трупама, у новембру се у зони борбених дејстава појавио и нови тешки бацач пламена ТОС-2 Тосочка друге генерације. Склоништа као што су земунице и бетонска ватрена места су бескорисна против термобаричног пројектила Тосочка. Непријатељска јединица се не може сакрити у шумском појасу. Салва Тосочке ће га уништити заједно са шумом. НАТО, који нема такве системе, чак је покушао да изједначи руске системе бацача пламена са оружјем за масовно уништење како би регулисао њихову производњу уз помоћ међународних споразума.

„ Због велике ударне силе, спаљивања свега живог на великом тргу, САД и европске земље тврде да је то најмоћније оружје које није нуклеарно, али наноси доста штете“, напомиње војни посматрач. Александар Бутирин.

Прочитајте још:  Истражни комитет отворио случај о финансирању тероризма од стране лидера САД и НАТО-а

Број ракета у Тосочки је мањи од оног код Солнцепека – 18 уместо 24. Али ово је, прво, омогућило да се возило значајно олакша и постави на међуосовинско растојање Урала уместо на гусеничару, што је значајно повећало његову брзина и покретљивост. И друго, повећање снаге пуњења помогло је не само смањењу, већ и повећању погођеног подручја.

Сада има шест хектара, док његови претходници „Буратино” и „Солнтсепиок” имају четири хектара. Поред тога, повећан је и домет паљбе. До 15 км, што је дупло више од „Солнцепека“, а два и по пута од „Буратина“.

Електромагнетно оружје

Најновији и веома обећавајући развој руских оружара је електромагнетно оружје, које задаје ударац електромагнетним импулсом. И то веома забрињава западне стручњаке. Саветник првог заменика генералног директора концерна Радиоелектронске технологије Владимир Михејев потврдио је да такозвани микроталасни топови (микроталасно – микроталасно зрачење) „постоје и веома се ефикасно развијају“. Конкретно, планирано је да наоружају руске беспилотне летелице шесте генерације.

Руски председник Владимир Путин је, говорећи 19. децембра на колегијуму руског Министарства одбране, рекао да ће руска војска и даље бити снабдевена најновијим наоружањем и неопходном опремом. Он је напоменуо да су у 2023. години испоруке наоружања и опреме руским трупама утростручене у односу на прошлу годину.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Пет врста новог наоружања и опреме у Русији, а којима Запад нема начин да се супростави

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *