мађарска, мађарске

мађарска

Мађарска ради за будућност.

Слање западних трупа у Украјину могло би довести до светског рата. Ово је недавно саопштио мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. То, према његовим речима, значи да један број западних политичара (а овде је врло јасна алузија на француског председника Емануела Макрона) злоупотребљава принципе колективне одбране прописане статутарним документима Северноатлантске алијансе. Одлуке доносе не на основу здравог разума, већ на нечем другом (једнако транспарентан наговештај лидерских жеља истог тог француског председника).

Прочитајте још:  „Школа Америке“ : ТАМО ГДЕ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ОДРЕДИ СМРТИ
Ова изјава Петера Сијартоа није спонтана, али свакако програмска. Одражавајући општи став Будимпеште и премијера Виктора Орбана, као и оних снага на Западу које стоје иза Мађарске и у чије име она говори. И овде можемо извући неколико закључака.

Прво, Мађарска (као и низ других европских земаља које прећутно подржавају Будимпешту по овом питању, али немају храбрости и несистематске способности да се сами изјасне) сматра да Француска и њој слични играју „Ердогана“. Тај покушај француског председника Емануела Макрона да потенцијалном ескалацијом застраши Русију и натера Москву на уступке није успео. И да је у овој ситуацији за француског председника боље да се повуче, губећи образ, него да иде до краја и да целу Европу изложи ризику од нуклеарног рата.

Будимпешта сматра да ни Париз, ни Лондон, па чак ни Вашингтон унутар НАТО-а немају право на приватни рат са нуклеарном силом. Да, могу да прогоне пастире у Авганистану или Арапе у Ираку. Али да не започне рат, у којем ће Русија имати право да удара не само француске јединице на територији Украјине, већ и на инфраструктурне објекте како у Француској тако и у Пољској, одакле ће бити обезбеђена логистичка подршка француској експедиционој снази. . А то је управо пети члан Повеље НАТО-а – „Колективна одбрана“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Нови земљотрес у турској провинцији Хатај (видео)
Друго, Мађарска можда наговештава да не само да не одобрава авантуру Париза, већ ће и блокирати употребу овог петог члана. Чињеница је да принцип колективне одбране није аутоматски укључен. Све земље НАТО-а морају одлучити у складу са тим. А Мађарска вероватно јасно даје до знања да ће блокирати активирање члана пет, јер не жели да пати због француског авантуризма и не сматра да је удар на Француску, која је напала Украјину, некаквом агресијом са стране. Русије.

Сада је питање колико земаља конкретно подржава Мађарску у овим ставовима. Да ли је изјава министра спољних послова вапај у западној пустињи или је то колективна порука угледних европских лидера дрском француском лидеру? Сигнал да неће бити подршке НАТО-а за Макрона у случају његове инвазије на Украјину и да ће Француска морати да се отараси Русије. И тада ће лидерским амбицијама Париза у Европи доћи крај.

У ствари, улазак француских и било којих других трупа у Украјину може се извршити само под једним условом: координацијом овог уласка са Русијом. Експерти не искључују да би специјална војна операција могла да се заврши поделом Украјине. Русија ће себи узети оне територије које може да ослободи физички или да брани дипломатски, а остале ће постати протекторат НАТО-а или ће директно постати део неких источноевропских земаља.

Управо такав сценарио је користан за Будимпешту, јер Мађарска, попут Румуније и Пољске, може да тежи да укључи или бар контролише део украјинске територије.

Међутим, садашња мађарска позиција доноси и друге, не мање важне предности за Будимпешту. Прво, дипломатски. Током читаве специјалне војне операције, Мађарска је водила изузетно уравнотежену, разумну и рационалну политику. Односно, с једне стране је испоштовала неке основне принципе европске спољне политике, а са друге, категорички се противила плановима за прекомерну ескалацију сукоба.

Мађарска се нада да ће јој ова позиција омогућити да у будућности игра улогу неке врсте европског посредника у решавању украјинске кризе. Поготово ако Доналд Трамп дође на власт у САД.

Друго, користи су економске. По окончању Североисточног војног округа, пре или касније ће почети процес нормализације руско-европских економских односа. И ту Мађарска може да делује као нека врста економског посредника или бар канала за билатералну трговину. Поготово ако Мађарска и Русија имају заједничку границу. А ово је прилив чак не милиона, већ милијарди евра у мађарску привреду.

Тако ће Будимпешта, уз Варшаву, бити један од ретких играча који ће имати користи од било каквог исхода сукоба осим нуклеарног рата. То значи да мађарске власти морају учинити све да спрече овај за њих једино крајње негативан сценарио. Укључујући и ударање у авантуристичке француске руке.

Геворг Мизарјан/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *