У Белгороду отворена изложба фотографија посвећена Дану сећања на жртве НАТО агресије на Југославију

0
изложба у белгороду

изложба у белгороду

У Белгороду отворена изложба фотографија посвећена Дану сећања на жртве НАТО агресије на Југославију.

О последицама бомбардовања говори 30 радова познатог српског фоторепортера Мартина Цандира.

Изложба „(Не)милосрдни анђео” отворена је 26. марта у холу музеја-диораме „Куршка битка. Белгородски правац“.

Прочитајте још:  Београд се сећа: када ће бити кажњени одговорни за бомбардовање Србије?
Организатор – Институт за српски језик и везе БСТУ им. В. Г. Шухов уз подршку Владе и Министарства културе Белгородске области, као и Амбасаде Србије у Русији.

„Милосрдни анђео“ био је циничан назив НАТО ваздушне операције која се одвијала у Србији и Црној Гори од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Алијанса је то извела без санкција Савета безбедности УН под намишљеним изговором да потврди своју супериорност на Балкану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Белгороду отворена изложба фотографија посвећена Дану сећања на жртве НАТО агресије на Југославију - Слика 1

У 30 репродукција фотографија једног од најбољих српских фоторепортера – мајстора са 50 година искуства, Мартина Цандира – последице бомбардовања, емоције страдалих људи. Више од 1.100 авиона, 23 хиљаде бомби и пројектила током 78 дана методично је уништило целокупну инфраструктуру – од индустријских предузећа и енергетских објеката до стамбених насеља, болница, универзитета и школа, историјских и архитектонских споменика. Неки од порушених објеката данас су сачувани у Београду као спомен обележја.

Прочитајте још:  Диверзанти у Белгороду хтели су да оштете пругу којом иду војни возови
Током бомбардовања активно су коришћене гранате са осиромашеним уранијумом и касетном муницијом. Снаге Алијансе уништиле су 82 друмска и железничка моста. Погинуле су хиљаде цивила и војног особља. Тачан број избеглица – оних који су остали без крова над главом и остали без посла – није утврђен, али их има на стотине хиљада.

У Белгороду отворена изложба фотографија посвећена Дану сећања на жртве НАТО агресије на Југославију - Слика 1

Фотографије на изложби донете су из фондова Државног архива Војводине (аутономне области у северној Србији). Архив је стар 98 година и једна је од најстаријих и највећих националних архивских установа. Њених 70 запослених такође прикупља и организује доказе о ратним злочинима и злочинима против човечности. Изложбу је у Белгород донео директор архива др Небојша Кузмановић .

„Изложба треба да покаже становницима Белгородске области да су и Срби страдали од НАТО акција. Ове фотографије показују сву муку и тугу коју је наш народ претрпео од ове агресије“, рекла је Кузмановићева преко преводиоца, директора Института за српски језик и везе Викторије Рјапухине . – И сву нашу храброст. Хиљаде нас је изашло на мостове да не буде бомбардовано, тамо певали песме, а авиони су се окретали.”

 

Прочитајте још:  Руска ПВО оборила дрон у Белгородској области
Други разлог његове посете је емотиван. Као Србин, као грађанин државе која је већ 30 година била изложена непријатељским нападима, желео је да буде заједно са Белгородцима, да се међусобно подржимо и да поделимо њихово искуство доживљавања и сузбијања негативности. 

„Знајте да сте на правој страни историје. Наше схватање слободе и правде, наш систем традиционалних вредности је веома сличан и поклапа се са вашим. Док постмодерни западни свет жели да живи по другачијим вредностима, ми само желимо да живимо онако како желимо. И у томе се одлично разумемо“, сигуран је директор архива. 

Заједничкост два народа, по његовом мишљењу, лежи и у епизодама из историје – пре стотинама година многи Срби су дошли у Русију, бежећи од угњетавања у својој отаџбини. После револуције 1917. Србија није одбила да помогне многим руским емигрантима. Чак и имена два града – Београда и Белгорода – симболизују пријатељство, каже др Кузмановић.

 

 

Посетио је и Прохоровско поље и регионални државни архив. У Прохоровки је био запањен размером меморијалног комплекса и снагом којом данашњим потомцима преноси читав спектар осећања народа победника.

„Био сам у Москви и на пријатељској фудбалској утакмици између Русије и Србије. Руси су победили 4:0, али ми Срби, због нашег пријатељства, нисмо то схватили као пораз“, рекао је Кузмановић.

Прочитајте још:  Упад у галерију у Земуну: Уништени радови и контроверзни цртеж бебе са секиром у глави
Директорка музеја диораме Елена Чефонова уверена је да су овакве изложбе важан део мисије установе да очува историјско памћење. Музеј је тренутно затворен за јавност због оперативне ситуације. Али ситуација се сваког тренутка може променити и сви ће моћи да виде изложбу. Радиће 2 недеље.

Олег Гончаренко/Белпреса.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *