Јако моћна биљка: Штити ваше бубреге, побољшава циркулацију и незамењива је за здрав нервни систем и миран сан!

0

(Фото: Shutterstok)

Хмељ, најпознатији као састојак пива, заправо има дугу историју и као природан лек у народној медицини, али и у кулинарству. Наиме, тинктура, чај и суплементи налазе своје место међу лековитим препаратима, изданци на трпези, а њиме се традиционално пуне јастуци као помоћ код проблема са спавањем, а познати је и састојак пива.

Хмељ, вишегодишња је зељаста биљка храпавих стабљика, дужине до 8 метара, које вијугају у смеру казаљке на сату.

Први опис хмеља заправо забележен је у енциклопедији “Натуралис Хисториа” објављеној око 80. године нове ере, од стране Плинија Старијег, што је много пре него што је хмељ званично почео да се користи. Познато је још од доба старих Римљана да се хмељ може јести, како његови изданци подсећају на шпаргле. Ипак, узимајући у обзир да је неутралног укуса и да расте на мање приступачним теренима, није се прославио у кухињи.




Једе се сиров или кратко барен и продинстан уз пасту, салату и сосове. За производњу пива и лековите препарате користе се осушене шишарке величине прста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хмељ и здравље

Kао што се могло наслутити, хмељ је извор различитих витамина, минерала, али и других корисних састојака попут биљних влакана, уља, биљних хормона, етарских уља и антиоксиданаса. У складу са тим, хмељ се у великој мери користи за производњу разних лековитих природних препарата и то као суви екстракт, инфуз, алкохолне тинктуре и меласа.

Утицај хмеља на нервни систем

Делује умирујуће на нервни систем и има благо седативно дејство, али не изазива зависност. Често се користи код поремећаја спавања, немира и анксиозности, а чак се праве јастуци и душеци пуњени цвастима хмеља за помоћ код несанице. Можете чути да за се за бољи сан поред главе ставља јастучница или платнени цегер напуњен сушеним хмељом, лавандом, камилицом, цветом липе и матичњаком.

Прочитајте још:  ШТА СЕ ДЕШАВА У ТЕЛУ АКО ГОДИНУ ДАНА НЕМАТЕ СЕКС? Стручњаци кажу: Сви помисле на једно, а то је најмањи проблем

Спазмолитичко деловање хмеља




Такође, познато је и да поседује антиспазмолитичко дејство те се примењује код мишићне напетости. Хмељ може помоћи и код проблема са бубрезима, сувом кожом, циркулацијом, валунзима, боловима, као и код дигестивних тегоба.

Чај од хмеља

Kод проблема са варењем препоручује се чај (неколико пута дневно) од хмеља, камилице, нане и белог слеза, док се за смањење напетости саветује комбинација камилице, хмеља, цвета липе и валеријане.

Против зубобоље користи се мешавина чаја од валеријане, хмеља и лоћике. Kако је богат антиоксидансима, постоје тврдње се пивом уноси више антиоксиданса него црним вином. Наравно, то се односи на чашу дневно, и није изговор за прекомерну конзумацију.

Саветује се опрез при употреби хмеља код оболелих од депресије, рака и хормонски зависних или осетљивих стања. Додатно, хмељ може да изазове превише поспаности ако се комбинује са седативима, алкохолом, анестетицима и другим лековима за време и после хируршких процедура.



Пхармамедика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *